hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar”

    “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar”
    expand

    Fotoğraf camiasının önemli isimlerinden Kemal Cengizkan'ın “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar” isimli fotoğraf albümü yayınlandı. Cengizkan bu projede Tajikistan ile Afganistan sınırını çizen Pyanj nehri kıyısındaki yaşamı fotoğrafladı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kemal Cengizkan’ın “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar” isimli fotoğraf albümü yayınlandı. Aynı isimli fotoğraf sergisi şimdiye kadar Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır’da açılmıştı.

    Fotoğrafçı Kemal Cengizkan proje için şunları söylüyor :

    “Bir yol inşaatından yola çıkarak, muhteşem Pamir dağlarının uzantısı olan sarp ve vahşi bir doğaya sahip bu bölgedeki günlük yaşamı belgeledim.

    Amu Derya’nın kollarından olan Pyanj nehri, bazı yerlerde genişleyip durularak akıyor, Tajikistan’ın Afganistan ile sınırını çiziyordu.

    Çıplak tepeler arasındaki düzlük alanlarda, kimileri yeşillikler içinde küçük köyler vardı. Sovyetler Birliği döneminin yatırımlarıyla elektrik ve su sağlanmış, eğitim hizmetleri getirilmişti. Yıkıcı içsavaşın izlerine tek tük rastlanan bölgede insanlar hoşgörülü, sevecen ve misafirperverdi.

    “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her yerde olduğu gibi çocuklar fotoğrafçıya ilgi gösteriyordu; ben fotoğraf çekerken onlar ‘siyomkaaa!’, ‘siyomkaaa!’ diye sesleniyordu. Ne anlama geldiğini sonradan öğrendim; Rusça kökenli bu kelimenin başka dillerde de ses uyumlu karşılıkları vardı ve 'fotoğraf çekmek' ile 'ateş etmek' anlamına geliyordu. Çocukların kulağımda kalan bu seslenişleri projenin de adı oldu.”

    Galata Fotoğrafhanesi tarafından yayınlanan 112 sayfalık albümde 53 siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor. Sert kapak ciltli olan kitap 170 gr kuşe kağıda duoton tekniği ile basıldı.

    Tanıtım toplantısı 25 Haziran Çarşamba günü saat 19.00’da Galata Fotoğrafhanesi’nde (Serdar_ı Ekrem Caddesi, Hoca Ali Sokak No:15/A, Galata) gerçekleştirilecek.  

    Kitap yayin@galatafotografhanesi.com adresinden sipariş verilebiliyor. 

    “S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kemal Cengizkan
    Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (AFSAD) uzun süre başkanlığını yapmış olan Kemal Cengizkan aynı zamanda Fotoğraf Vakfı’nın kurucuları arasında ve ilk başkanıdır. Fotoğraf alanındaki çabaları nedeniyle Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından ESFIAP ünvanı verilen Kemal Cengizkan’ın Dora Günel ile birlikte hazırladıkları "İçkalpakçı Çıkmazı-Bir Sokağın Monografisi" isimli bir belgesel projesi daha bulunmaktadır. 

    En güçlü 50 fotoğraf 

    Yıllar sonra aynı pozlar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow