hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akademi Edebiyat Ödülleri veriliyor

    Akademi Edebiyat Ödülleri veriliyor
    expand

    Akademi Kitabevi, 23 yıl aradan sonra yeniden “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında edebiyata yeni bir ses getiren eserleri ödüllendirmeye hazırlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akademi Kitabevi, 1971 yılında Nişantaşı’nda Hadi Olca tarafından kurulmuş ve kısa zaman içerisinde edebiyatçıların, sanatçıların ve aydınların buluşmayeri olmuştu. Edebiyat camiasından ayrı kalınan hüzünlü 20 yıl aradan sonra, kapılarını Nisan 2013’te Kadıköy’de açtığında “Akademi Edebiyat Ödülleri”nin yeniden verilmeye başlanacağı müjdesini de vermişti. Jürisiyle her yıl çeşitli dallarda verdiği ödülleriyle akıllarda yer eden Akademi Kitabevi, 23 yıl aradan sonra yeniden “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında edebiyata yeni bir ses getiren eserleri ödüllendirmeye hazırlanıyor.

    1971 yılında kurulan Akademi Kitabevi, adıyla anılan edebiyat ödüllerini 1991 yılına kadar kesintisiz olarak 12 yıl çeşitli dallarda vererek edebiyat dünyamıza güç katmıştır.

    Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri’nde; A. Kadir, Vedat Türkali, Emil Galip Sandalcı, Adnan Özyalçıner, Kemal Özer, Aziz Çalışlar, Alpay Kabacalı, Onat Kutlar, Murat Belge, Ülkü Ayvaz, Feridun Andaç, Refik Durbaş, Adalet Ağaoğlu gibi önemli yazar ve aydınlarımız Seçici Kurul Üyeleri olarak görev almışlardı.

    “Akademi Edebiyat Ödülleri”, 2014 yılında tekrar “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında olmak üzere edebiyata yeni bir ses getiren, öz ve biçim yönünden sanatsal değer taşıyan, yazarının ilerde kendine özgü bir yol açacağı umut ve kanısını uyandıran yapıtların 30 yaşını doldurmamış genç yazarların, ilk kitap veya kitap dosyasına verilmek üzere oluşturulmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte 2014 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi...

    Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri Yönetmeliği

    1. Edebiyatımızın gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla; edebiyata yeni bir ses getiren, öz ve biçim yönünden sanatsal değer taşıyan, yazarının ilerde kendine özgü bir yol açacağı umut ve kanısını uyandıran yapıtların genç yazarlarına verilmek üzere, Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri konulmuştur. Ödüle katılacak genç yazarların Şiir, Roman, Öykü, dallarında 30 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.

    2. Ödül, ilk kitabını yayımlamış genç yazarlara verilir. Yayımlanmamış olmakla birlikte, hazırlanmış ilk yapıtlar da ödüle aday olabilir. Yayımlanmamış kitap çalışmaları için; A4 boyutunda, Times New Roman karakteri ile, 12 punto, normal satır aralığında olmalıdır.

    3. Ödül: Şiir, Öykü ve Roman dallarında verilir.

    4. Yukarıda belirtilen dallarda Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülü verilir. Ödülü kazanan yapıtlar (yazarının oluru alınmak koşuluyla) Akademi Ödül Serisi olarak Akademi Kitabevi'nce Akademi Ödül Serisi altında yayınlanır. Yazarına ayrıca bir telif ödenmez.

    5. Yılın ödülü bir önceki yılın takvim yılında yayımlanmış ya da hazırlanmış olup da Mayıs ayı sonuna değin on nüsha olarak ödül sekreterliğine: Akademi Kitabevi Ödül Sekreterliği, Caferağa Mah. Sakız Sokak No 12/ A Kadıköy-İstanbul adresine gönderilen yapıtlarla seçiciler kurulu üyelerinden herhangi birinin aday göstereceği, koşullara uygun ve yayımlanmış yapıtlar değerlendirmeye alınır. Ödüle katılım, gerçek kimlik bilgileri ve özgeçmiş kapalı zarfla gönderilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. Ödül sekreterliğince oluşturulacak ön geçici kurul, aday yapıtlarını inceler. Uygun gördüğü sayıda yapıtı seçiciler kuruluna sunulmak üzere, en geç Ağustos ayı sonunda ödül sekreterliğine teslim eder.

    7. Seçiciler Kurulu 9 üyeden oluşur: Üyeler Doğan Hızlan, Sevin Okyay, Feridun Andaç, Ayse Sarısayın, Latife Tekin, Yekta Kopan, Süreyya Berfe, Turgay Fişekçi, Vecdi Çıracıoğlu'ndan oluşmuştur. Kurul üyelerinden herhangi biri ayrılırsa, yeni üyeyi geri kalan üyeler seçer. Seciciler Kurulu, başkanını kendi aralarından seçerler.

    8. Seçiciler Kurulu üyeleri, gerekçeli raporlarını Ekim ayı son gününe kadar ödül sekreterliğine verirler. Kurul, ödül sekreterinin çağrısı üzerine Kasım ayında toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ya da ödül verilecek yapıtlar üzerinde anlaşma olmazsa ikinci bir toplantı yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9. Seçiciler Kurulu oy çoğunluğu ile karar alır. Her üyenin 1 oyu vardır. Çekimser oylar dışında eşit sayıda değerlendirme yapılırsa Seçici Kurul Başkanının oyu 2 oy olarak sayılır.

    10. Ödül sekreteri, ödül dağıtımıyla ilgili tüm işlemleri yürütür: Seçiciler Kurulu toplantılarına katılabilirse de oy kullanamaz. Bu, yönetmelikte açıklık getirilmeyen sorunlarla karşılaşılırsa, ödül sekreteri bunlarla ilgili olarak Seçiciler Kurulu üyelerinden yazılı görüş ister. Alacağı cevaplara göre, çoğunluk görüşü doğrultusunda sorunları çözümler.

    11. Seçiciler Kurulu toplantısının tutanağı ve ödül sonuçları, Ödül Sekreterliğince eserlerin kabul edildiği yıl sonundan önce basına açıklanır.

    12. Ödülü veren kuruluşun, ödül kazanan yapıt üzerinde herhangi bir hakkı doğmaz. Yapıt Akademi Ödül Serisi altında yayınlanırsa telif hakkı, yayımlandıktan sonra 2 yıl için geçerlidir. 2 yıl sonunda eser sahibi dilediği gibi davranır; eserini isterse aynı yerde bırakabileceği gibi, geri alıp başka bir yayınevinde de değerlendirebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akademi Edebiyat Ödülleri veriliyor

    Akademi Edebiyat Ödülleri'ni şimdiye kadar kazanan ünlü yazarlar: Murathan Mungan, Turgay Fişekçi, Ozan Telli, Hüseyin Haydar, Ahmet Ada, Ali Cengizkan , Adnan Azar, Suat Vardal, Serhan Özdemir, Nevzat Çelik, Salih Bolat, Atilla Çınar, Mehmet Yaşin, Hüseyin Alemdar, İbrahim Karaca, Süha Tuğtepe, Ali Yıldırım, Yunus Koray, Emirhan Oğuz, Muammer Karadaş, Nuh Ömer Çetinay, Nur Bulum, Sabri Gürses, Altay Öktem, Ali Mustafa, Ünal Ersözlü, Namık Kuyumcu, Önder Kızılkaya, Nursel Duruel, Abdullah Nefes, İnci Aral , Feyza Hepçilingirler, Fazlı Yalçın, Erdeniz Atasü, Hüseyin Akyüz, Ahmet Çakır, Ülkü Ayvaz, Özcan  Karabulut, Engin Çetinbağ, Şükran Farimaz, Muzaffer Abayhan, Ahmet Yurdakul, Semra Özdamar, Gülderen Bilgili, Mustafa Hakkı, Figen Çakmak, Hakan Şenocak, Ahmet Yıldız, Sezer Ateş, Ali Balkız, Berrin Kırımlıoğlu, Sualp Cekmeci, Alaattin Ateş, Işık Ergüden, Behçet Çelik, Birol Keskin, Eray Bulvar, Neşe Çehiz, Atilla Şenkon, Ahmet Altan, Öner Yağcı, İlhan Tarhan Önal, Tülay Ferah, Nejat Elibol, İlker Özün, Ayşegül Dora Güney, Recep Selahattin Doğan, Mehmet Yaşar Bilen, Mümtaz İdil, Mehmet Altan, Lütfi Oflaz, Yaşar Seymen, Feridun Andaç, İbrahim  Oluklu, H. Zafer Şahin, Yıldırım Türker, Derya Altıntren, Şaban Akbaba, Sevim Ak. 

    Akademi Kitabevi için kim ne dedi?

    ''Akademi Kitabevi'' okur yazar ve entelektüellerin buluşma mekanıydı o yıllarda. Benim işyerim de Nişantaşı'ndaydı ve Maçka'dan aşağılarda, Valideçeşme'de oturuyordum. Akşamları işten çıkınca, doğruca Akademi Kitabevi'ne uğruyor, orada sık sık karşılaştığım dostlarla birlikte oluyordum. Emil Galip Sandalcı'yı (o da Teşvikiye'de oturuyordu), Vedat Türkali'yi, Demirtaş Ceyhun'u özellikle hatırlıyorum. Genç bir romancı adayı olarak Orhan Pamuk'u, ilk defa orada 'Akademi Kitabevi'nde tanımıştım. 'Akademi Kitabevi'nde imza günleri de düzenlemekteydi. Aziz Nesin'den Cemil Meriç'e (Aziz Nesin, 80'li yıllarda, Akademi Kitabevi'nin, yanılmıyorsam hemen bitişiğindeki apartmanın bir dairesini kiralamıştı; galiba o daireyi hem çalışma mekanı hem de, ara sıra kalmak için kullanıyordu), Attila İlhan'dan Şükran Kurdakul'a kadar, okur yazar kesimin nerdeyse tümü için imza günleri! Hadi Olca, genç öykü yazarlarını ve genç şairleri özendirmek için 'Akademi Ödülleri' de koymuştu... Kısaca, 'Akademi Kitabevi', bütün bu etkinlikleri ile gerçek bir 'Akademi' gibiydi..."Hilmi Yavuz (2003 yılında Zaman Gazetesi'nde yayınlanan köşe yazısından alınmıştır.)


    "Geçmişte verilen Akademi Kitabevi Ödülleri'ni anımsadıkça, aklıma ödüllerin ödülden çok "okul özelliği" taşıması gelir. Akademi Ödülleri'nin kurucusu çok değerli edebiyat insanı Hadi Olca'yı burada rahmetle anarken, bugün "okul özelliği" taşıyan ödül kurumlarının eksikliği her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor."Hüseyin Alemdar (İlk kitabı "Toplanmış Sevgi Ölüleri" ile 1985 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü'nü kazandı.)


    "Hadi Olca'nın Türk edebiyatına Akademi Kitabevi ödülleriyle kazandırdığı şiir ve yazarlar, elbette onun edebiyat sevgisindendi. Murathan Mungan, Mehmet Altan, Nevzat Çelik, Ahmet Altan, Nursel Duruel, Ülkü Ayvaz, bir de tabii ki ben, ben! "ilk yapıtlarıyla" ödül alanların ilk aklıma gelenleri...Akademi Kitabevi'nin saat beşte başlayan imza günleri ve sonrasındaki sohbetleri pek ünlüydü. Babıâli'nin ilk alternatifi olduğunu söylerken, boşuna nefes tüketmediğimizin delili olarak; buradaki söyleşilerde on altı on yedi yaşındaki okurlarla elli altmış yaşına ermiş okumuş-yazmışlar, sanki akranmış gibi birbirleriyle sohbet ederlerdi. Hasan Pulur, Uğur Mumcu, Taha Akyol, Emil Galip Sandalcı, Vedat Türkali, A. Kadir, İlhan Selçuk, Ali Ulvi, Ferruh Doğan, Hilmi Yavuz, Atilla Özkırımlı, Mahmut Tali Öngören, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, Oktay Akbal, Çetin Altan, Konur Ertop, Refik Durbaş, Kemal Özer, Salah Birsel, Doğan Hızlan, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Atilla Dorsay gibi daha birçok okumuş-yazmış buradaki sohbetlerde on yedi on sekiz yaşındakilere tıfıl muamelesi yapmaz, söylediklerini saygıyla dinler, sorduğuna sevgiyle yanıt verirdi. Bu Nişantaşı muhabbetleri nice hırçını uysal ederdi." Süha Tuğtepe (Yazarın "Nişantaşı... Nişantaşı..." isimli kitabından alınmıştır.)

     

    ''AB Edebiyat Ödülü''nün kazananı belli oldu 

    Bir dolandırıcının hikayesi: Alocu Tilki'nin Serencamı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow