hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu kitap salyangoz satmayı değil, "salyangoz olmayı" anlatıyor!

    Bu kitap salyangoz satmayı değil, salyangoz olmayı anlatıyor
    expand

    Hayko Bağdat, ilk kitabı "Salyangoz"da, sokaktan eve, adadan cenaze törenlerine, yüzleşme panellerinden siyasete kadar geniş bir yelpazede anlatıyor salyangoz olmayı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayko Bağdat, otobiyografik kitabı "Salyangoz"da hikayeye en başından başlıyor: Yarı Rum, yarı Ermeni olarak dünyaya gelen bir çocuğun bu topraklardaki dünyasını çözümleyerek.

    Güvenlik çemberinden yapılma bir fanusta yaşayan, "azınlık" olmayı ve gizlenmeyi aynı kefeye koyan; Sadri Alışık yüzünden Ermeni, okulun kapısında duran Türk askere karşı Türk olamayan; güvercin avlayan çocukları sapanla vuran Hayko ile ilk tanışmamız bu.

    Güçlü ve masalsı bir dille kaleme alınmış öykülerde, ilk kez bir çocuğun gözünden, Türkiye'de farklı bir kimlik ve kültür ile yaşamaya uğraşanların sorularını duyuyoruz:

    Bu kitaplar sosyalleştiriyor!

    "Kendimizi yeniden bir güvenlik çemberine nasıl alacağız? Kendimize tekrar bir isim nasıl koyacağız? Hangi semboller bizim, hangileri değil? Hangi sanatçılar bizden, hangileri değil? Biz kimiz, onlar kim o zaman? Buna kim karar veriyor? Annem mi, devlet mi? Annemin anlattığı kimlikle mi, yoksa okuldaki öğretmenin, devletin anlattığı kimlikle mi tarif etmeliyim kendimi?"

    Hayko Bağdat, bu kitapla Müslüman mahallesinde salyangoz satmayı değil, salyangozun ta kendisi olmayı tarif ediyor. Anlamaya çalıştığı kadar anlatmaya da çalışıyor Rum olmayı, Ermeni olmayı ve sonuç olarak Türkiye'de hiçbir şey olamamayı!

    Sonuçta bu sadece Bağdat'ın hikayesi değil; kadınların, çocukların, trans bireylerin, işçilerin, emekçilerin, gezicilerin, sağcıların, solcuların, ortada duranların, kısacası kirli siyasetin karşısında "azınlık" kalanların hikayesi!..

    Hansel ve Gratel'in, evlerinin yolunu bulmak ümidiyle yol boyunca saçtıkları ekmek parçalarına benziyor Salyangoz'un bıraktığı iz nedense... Onu takip ederken kendinizi sahipsiz ölülerin dev maşatlığında bulursanız biliniz ki bu Salyangoz'un suçu değildir!

    SALYANGOZ'DAN TADIMLIK

    "Sanırım, yaşadığım her şeyi bir halkaya benzetmeye başladım ben de kendi hayatımda. Dışarıdan bakıldığında bütün bu bilgilerimle, bütün bu yaşadıklarımla, meşru olan, makul olan aidiyetlerin tamamından azade, farklı bir görüntü veriyorum. Çünkü o bütün öğretilmişin, bütün anlatılmışın dışındaki halleri algılamak zorunda kalmışım, kalabalıkların içerisindeki öteki olarak. Ve her anladığımda bir halka daha takmışım. Zaman geçmiş onu hazmetmem için.

    Ermeni olmayı, Ermeni olmamayı; Türk olmayı, Türk olmamayı, Sadri Alışık'ı, annemi, 6-7 Eylül'ü, adayı, Mino'yu, Ali'yi, evliliğimi, çocuklarımı, siyaseti, hayatımı... Her meselede yeni bir halka takılmış boynuma. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum. Halkaları çıkardığın anda ölüyorsun ya zaten... Kafamı, kafamın içerisindekileri taşıyamam artık o halkalar olmadan ya... Yeni halkalar takmaya cesaretim var mı bilmiyorum. Bu benim elimde mi? Buna ben mi karar veriyorum? Bu halkaları ben mi alıp taktım kendime, birileri mi zorladı? Bazı halkaları biraz erken yaşta mı taktılar hepimize?

    Bir öncekinin acısı bitmeden yenileri mi takıldı?

    Ben mi tuttum taktım yoksa, bilmiyorum."

    Hayko Bağdat kimdir?

    1976 yılında İstanbul'da doğdu.

    İlköğrenimini Esayan, orta ve lise eğitimini Mıhitaryan Ermeni okullarında tamamladı. İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne devam etti. Babasının vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı.

    2002 yılında Yaşam Radyo'da azınlık sorunlarını gündeme taşıyan ve Türkiye'de ilk kez gerçekleşen "Sözde Kalanlar" adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

    2003 yılında Marmara gazetesinin Türkçe bölümünde haftalık köşe yazmaya başladı.

    2007 yılında Hrant Dink'in ardından kurulan ve bu cinayete adalet arayışını sürdüren "Hrant'ın Arkadaşları" ekibinin kurucularındandır.

    Çeşitli gazete ve dergilere makaleler yazan Bağdat, 2012 yılında İMC TV'de Roni Margulies ile beraber "Azı Karar Çoğu Zarar" programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

    Bağdat, halen Taraf gazetesinde köşe yazısı yazmaya devam etmektedir.

    Evli ve iki çocuk babasıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow