hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Can Yayınları'ndan 2 yeni kitap: "Matisse Öyküleri" ve "Antabus"

    Can Yayınlarından 2 yeni kitap: Matisse Öyküleri ve Antabus
    expand

    A.S. Byatt'ın "Matisse Öyküleri" ve Seray Şahiner'in "Antabus" adlı kitapları Can Yayınları'ndan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matisse Öyküleri

    Daha önce "Bülbülün Gözündeki Cin" adlı öykü derlemesiyle tanınan usta hikâyeci A.S. Byatt, bu kez Matisse'in yaşamını ve sanatını eksen alan üç öyküsüyle okuyucunun karşısına çıkıyor. Öykülerde Matisse'in kendisi yok ama her öykü ona bağlanıyor.

    "Medusa'nın Ayak Bilekleri" adlı birinci öyküde, duvarında bir Matisse röprodüksiyonunun asılı olduğu berber dükkânının sahibi, Matisse'in çizdiği kadınlarla kendi karısı arasında olumsuz bir benzerlik buluyor ve karısına ihanetinin mazereti olarak bu benzerliği kullanıyor.

    "Sanat İşi" adlı ikinci öykü, Matisse'in yapıtlarındaki renk coşkusunu kavrayarak o yolda yürümeye çalışan bir ressamla, Matisse'in adını bile bilmediği halde aynı renk çılgınlığını uygulayan evdeki hizmetçinin deneyimlerini aktarıyor.

    "Çin Istakozu" adlı üçüncü öykü ise Matisse konusunda tez hazırlayan bir üniversite öğrencisi ile tez danışmanı profesör arasında geçenleri anlatıyor.

    Matisse'e ait el çizimlerinin de yer aldığı kitap, A.S. Byatt'ın öykü serüvenindeki haklı galibiyetini gözler önüne seriyor.

    A.S. Byatt kimdir?

    A. S. Byatt adıyla tanınan Dame Antonia Susan Duffy, 1936'da İngiltere'de doğdu.

    Çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri olan yazar, The Shadow of the Sun (Güneşin Gölgesi) adlı ilk romanının ardından Oyun romanı ve The Virgin in the Garden (Bahçedeki Bakire), Babel Tower (Babil Kulesi), Still Life (Ölü Doğa) ve A Whistling Woman (Islık Çalan Kadın)'dan oluşan dörtlü yapıtıyla aile konularını işledi.

    Byatt'ın bunlardan başka Angels & Insects (Melekler ve Böcekler), The Biographer's Tale (Biyografi Yazarının Öyküsü), Portraits in Fiction (Kurmaca Portreler), Ragnarök:Tanrıların Alacakaranlığı, Çocukların Kitabı, Küçük Kara Hikâyeler Kitabı, Sugar and Other Stories (Şeker ve Diğer Öyküler), Elementals: Stories of Fire and Ice (Cinler: Ateş ve Buz Öyküleri), Matisse Öyküleri kitaplarının yanı sıra çeşitli inceleme, araştırma, eleştiri yapıtları var.
     
    A.S. Byatt'ın Can Yayınları'ndaki diğer kitapları: Bülbülün Gözündeki Cin (2013)

    Çeviri: Ayşe Nihal Akbulut
    Yayına Hazırlayan: Seçkin Selvi   
    Sayfa sayısı: 111 Sayfa
    Fiyatı: 11 TL

    Antabus

    "Gelin Başı" ve "Hanımların Dikkatine" kitaplarının yazarı Seray Şahiner'in kaleminden yeni bir insanlık öyküsü...

    Antabus, yaşadığımız şiddet ortamının kaynaklarını, bu şiddetin yarattığı insanlık hallerini anlatıyor.

    Bu kısa romanın anlatıcı kahramanı, işçi sınıfına mensup genç bir kadın; Leyla. Bir konfeksiyon atölyesinde çalışan Leyla, sessiz sakin, "sıradan" bir hayat kurmak ister. Fakat hayatı seçimleriyle değil, kendisine dayatılanlarla şekillenir.

    İçinde bulunduğu durumdan kurtulmak için kendince yöntemler geliştirmekten vazgeçmeyen Leyla, bir gün nihai bir seçim yapmak zorunda kalır...

    Sahnelenmek üzere Şehir Tiyatroları programında yer alan Antabus, yazarın kaleme aldığı iki finalle dikkat çekiyor. Roman, hangi sona inanmak isteyeceğinize bağlı olarak bitiyor ya da yeniden başlıyor.

    Seray Şahiner kimdir?

    1984 yılında Bursa'da doğdu. İstanbul'da büyüdü. İlköğrenimini Oruç Gazi İlk Öğretim Okulu'nda, ortaöğrenimini Pertevniyal Anadolu Lisesi'nde tamamladı.

    2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2011'de Marmara Üniversitesi Sinema Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı.

    Hayvan Dergisi ve Birgün Gazetesi'nde çalıştı. Dönemsel olarak garsonluk, konfeksiyonda el işçiliği ve makinecilik yaptı.

    2006 yılında Varlık Dergisi'nin düzenlediği Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri'nde "Gelin Başı" adlı öykü dosyası dikkate değer bulundu. 2007 yılında "Gelin Başı", 2011'de "Hanımların Dikkatine" adlı öykü kitapları yayımlandı.

    Hanımların Dikkatine adlı kitabıyla 2012 Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü aldı. Gelin Başı'nda yer alan öyküler İstanbul Şehir Tiyatroları ve Tiyatro Boyalı Kuş tarafından sahnelendi. Yazılarını Ot Dergisi ve Birgün Gazetesi'nde sürdürmektedir.

    Seray Şahiner'in Can Yayınları'ndaki diğer kitapları: Gelin Başı (2007), Hanımların Dikkatine (2011)

    Sayfa sayısı: 107 Sayfa
    Fiyatı: 10,50 TL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow