hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edebiyat dünyası kayıp Orhan Veli şiirini konuşuyor

    Edebiyat dünyası kayıp Orhan Veli şiirini konuşuyor
    expand

    Varlık dergisi Ocak sayısında Orhan Veli'ye ait olduğu belirtilen "Ölümüm" adlı şiir edebiyat dünyasında heyecanla karşılandı. Ancak yazar Kemal Anadol, şiirin, Fahri Erdinç'e ait olduğunu ve Orhan Veli henüz sağ iken 1945 yılında yayımlandığını belgeledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köklü edebiyat dergisi Varlık'ın Ocak sayısında, şair Orhan Veli Kanık’ın ölüm yıldönümü anısına Efdal Sevinçli tarafından bir yazı yayınlandı. "Orhan Veli'nin Bilinmeyen Bir Şiiri ve Tarık Erman" başlıklı yazının kaynağı ise 1958'de yayınlanan sanat dergisi Köprü küpürüydü. 1958'de Köprü dergisinde yayınlanan yazı, yine şair ve Orhan Veli'nin arkadaşı Tarık Erman tarafından kaleme alınmıştı. 

    Orhan Veli'nin o şiiri 60 yıl sonra ortaya çıktı 

    İlk yanılgı

    Tarık Erman'ın, ölümünden üç gün önce Orhan Veli'yle geçirdiği bir günü anlatıyordu. Varlık'ta Sevinçli imzasıyla yayınlanan yazıda şöyle deniliyordu. “Ölümüm başlıklı bu şiir de Orhan Veli Kanık’ın ölümünden 8 yıl sonra, sanat gazetesi Köprü’nün, 1 Aralık 1958 tarihli 5. sayısının 2. sayfasında, Tarık Erman’ın, “Ölenler-Kalanlar” başlıklı yazısının çerçevesi içinde, “Orhan Veli’nin ölüm yıldönümün dolayısiyle şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış bir şiirini sunuyoruz” başlığıyla çıkmış. İçtenlikle yazıyorum, kitaplığımda yaptığım düzenleme olmasaydı, otuz yıl kadar önce, bir zarf içine koyduğum sanat gazetesi Köprü, dergiler, gazeteler grubu içindeki derin uykusuna devam edecekti…"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanılgıya yol açan da bu oldu; ilk olarak 1958'de Tarık Erman şiirin Orhan Veli'ye ait olduğunu zannederek yanılmıştı. 

    Edebiyat dünyası kayıp Orhan Veli şiirini konuşuyor

    Anadol: "Gönlüm buna razı olmadı"

    Oysa ki eski milletvekili ve yazar Kemal Anadol bu şiirin Fahri Erdinç’e ait olduğunu ve Erdinç’in 1945’te yayınlanan “Şen Olasın Halep Şehri” adlı kitabında yer aldığını belirtti. Kitabın kapağını ve sayfalarını da belgeledi. Anadol, OdaTV'ye yaptığı açıklamada durumun herhangi bir tartışmaya yol açmayacak kadar açık olduğunu vurgulayarak "Her halde bir yanlışlık oldu. Bu yanlışı düzeltmeyi kendime görev saydım. Aksi halde hem Orhan Veli'ye hem de Fahri Erdinç'e büyük haksızlık yapmış olurduk. Gönlüm buna razı olmadı" dedi.  

    Varlık Dergisi'nden açıklama

    Anadol'un itirazının ardından Varlık Dergisi, Facebook sayfasında konuyla ilgili açıklama yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow