hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gün Zileli'den 2 yeni kitap: Haziran Günleri ve Muhafazakâr Liberalizm

    Gün Zileliden 2 yeni kitap: Haziran Günleri ve Muhafazakâr Liberalizm
    expand

    Yazar Gün Zileli'nin "Haziran Günleri - Gezi Notları" kitabı Büyülüdağ Yayınevi'nden, "Muhafazakâr Liberalizm" ise İmge Kitapevi'nden çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haziran Günleri - Gezi Notları

    Yavuz Alogan'ın kitap için yazdığı arka-kapak yazısı şöyle:

    "Büyük toplumsal olaylar, bulutsuz gökyüzünde aniden çakan şimşeklere benzer. Hiç kimsenin beklemediği, hatta toplumun umutsuzluk içinde çürüme izlenimi verdiği bir anda, toplumu, sınıfsal ilişkileri, medyanın olaylara tekdüze bakışını, iktidar-mühalefet ilişkilerini, bilinçleri, kültürel yapıları altüst eden bir şimşek parlayıverir.

    İşte Zileli'nin neredeyse günü gününe tanıklığına, hatta bazıları sokaklardan yaptığı dolaysız gözlemlere dayanan bu yazılar, böyle bir toplumsal altüst oluşun, Gezi mücadelesininin İstanbul'daki günlerinin anlatımıdır.

    Haziran Günleri'nde Gün Zileli, mücadele içinde ortaya çıkan çeşitli eğilimleri çözümlüyor, eleştiriyor, önerilerde bulunuyor, ayrıca Gezi mücadelesinin bileşenlerini tek tek ele alıp değerlendiriyor.

    Bu yazıları, Türkiye tarihinin çok önemli bir toplumsal dönüşüm anına ve yaşamakta olduğumuz siyasi ortamın dönüm noktasına dair içeriden yapılan bir değerlendirme olarak da okumak gerekiyor."

    Muhafazakâr Liberalizm

    Kitabın arka-kapak yazısı şöyle:

    "Gün Zileli, liberalizmin yaşlanmaya yüz tuttuğunu, muhafazakârlığın ise anlam değiştirdiğini belirttikten sonra şöyle diyor:

    'Dolayısıyla, düşünsel ve kültürel bakımdan tutuculaşan liberalizmle, ekonomik modernizmin en azgın temsilcisi olarak ortaya çıkan muhafazakârlığın el ele vermesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Hatta şöyle diyebiliriz: Kapitalizmin insanlığa bugünkü saldırısı, modernist-muhafazakâr-neoliberal bir projeden ibarettir.'

    Muhafazakâr-liberalizm kuramsal bir inceleme değil; bu kitapta kuramsal olan, yaşanmışlıklara, yazarın eski mücadele arkadaşlarının geçirdikleri dönüşüme, onların canlı portrelerine içerilmiş olarak yer alıyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow