hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kadın, Yoksul ve Kürt"

    Kadın, Yoksul ve Kürt
    expand

    Kadınlar fiziki şiddetin yanı sıra söylem düzeyinde de şiddetin hedefi konumunda. Bir yandan siyasi muhafazakarlığın kadını ailenin sınırları içine hapsetmeye çalışmasına paralel bir başka alanda kadının kamusal alandaki yeri gittikçe genişliyor. Naciye Yıldız'ın bu durumu ele aldığı "Kadın, Yoksul ve Kürt" adlı kitabı NotaBene Yayınları'ndan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NotaBene Yayınları, kadın sorununu bir yanda muhafazakarlaşma ile kadının özel alana itilmesi öte yanda ise Kürt kadınlarının kamusal alanda daha çok yer alması üzerinden inceleyen Naciye Yıldız'ın çalışması ile gençlerin sorunlarına çözüm yolları gösterilen "Gençler için Özgüven Geliştirme" ve Sonay Bayramoğlu'nun "Toplumcu Belediye" kitabını okurla buluşturdu.

    Kadın, Yoksul ve Kürt - Toplumsal Dışlanmanın Boyutları

    Naciye Yıldız'ın NotaBene Yayınları'ndan çıkan "Kadın, Yoksul ve Kürt" adlı kitabında, Türkiye'deki siyasi ilginin muhafazakarlaşmasıyla birlikte kadınların ailenin özel alanına geri dönüşü, buna paralel olarak da Kürt kadınlarının kamusal alanda giderek daha fazla yer alması ve seslerini yükseltmeye çalışmaları inceleniyor. Muhafazakar çevrede özel alana indirgenen aile sorunlarının kadının meselesi olarak tanımlandığının anlatıldığı kitabın tanıtım metni ise şöyle:

    "Ülke düzeyinde siyasi ilginin muhafazakârlaşmayla ilintili olmak üzere ekonomik ve toplumsal nedenlerle kadın ve aile üzerine yoğunlaşması, kadın ve ailenin tek bünyede eritilmesi çerçevesinde "kadınlar cephesinde neler oluyor?" sorusuna önem kazandırıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın, Yoksul ve Kürt

    Bunun olası sonuçları arasında aile ve kadınları giderek denetim altına almak bir yana, bir özel alan olarak "aile sorunları"nı, yani ağırlıkla kadınların meselesi olarak tanımlanan ve buna bağlı olarak onların yalnız baş etmek zorunda kaldıkları meseleleri birer psikolojik sorun olarak görerek buna uygun "tedavi yöntemleriyle" üretim ilişkilerini, bölüşüm sorununu çözmeden, toplumsal norm ve değerlere dokunmadan 'ıslah' etmeye çalışılması dikkat çekmekte, aile ve kadının bütünleşikliğinden hareket eden ve bu çerçevede kadınları daha fazla denetleyen bir yaklaşımın egemen hale geldiği görülmektedir. 
    Ülke düzeyinde bu tür bir değişim dikkat çekerken diğer taraftan Kürt siyasi hareketi ve toplumsal yaşamı içinde kadınların sadece fiziksel görünürlük bakımından değil, ekonomik ve toplumsal yaşamın diğer alanlarında daha çok söz sahibi olması, merkezi ve yerel düzeyde yöneten konumuna gelmesi bağlamında tasarlanan toplumsal proje içinde belirleyici bir rol oynamak üzere öne çıkmaya çalıştığı gözlenmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkede egemen siyasi iklim bağlamında kadınların ailenin özel alanına geri dönüşü tartışılırken, Kürt kadınları kamusal alanda giderek daha fazla yer almaya ve seslerini yükseltmeye çalışmaktadırlar. Bu çerçeveden bakıldığında birbirini desteklemekten çok, sınırlayan iki farklı değişim çizgisi kendini belli belirsiz göstermektedir. Tam da Kürt kadınlarının siyasi ve toplumsal aktörler olarak evden çıkmaya başladıkları bir süreçte devlet politikaları açısından eve dönüş politikaları etkili olmaya meyilli bir seyir izlemektedir."

    Gençler için Özgüven Geliştirme

    NotaBene Yayınları'ndan çıkan bir diğer kitap ise, gençlerin sorunlarıyla başa çıkabilmelerinde yol gösterici olmayı hedefleyen Margı G. Fox ve Leslie Sokol'un kaleme aldığı "Gençler için Özgüven Geliştirme". Runa Uslu ve Selçuk Aslan'ın Türkçeleştirdiği kitapta, endişe ve depresyonla baş etmenin yanı sıra, dikkat eksikliği, hiperaktivite, sosyal kaygı, sınav kaygısı ve yeme sorunlarına kadar uzanan sorunlu durum örnekleri üzerinde durularak çıkış yolları tartışılıyor. Kitabın tanıtım metni şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Gençler zaman zaman kendilerini derin biçimde sorgulamakta ve bu sorgulama sonucunda kendini kötü hissetme ardından ben kötüyüm beceriksizim işe yaramıyorum deme eğiliminde olmaktadır. Bu kitapta sözü edilen "kendinden kuşku yolu" ile anlatılan işte bu olumsuz sorgulama durumudur.

    Kadın, Yoksul ve Kürt

    Genç bir ruh bu durumlarla baş edebilmek için özgüvenini adım adım geliştirmek ve beslemek zorundadır, bunu sağlayamadığında sıklıkla depresyon ve anksiyete sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu kitapta endişe ve depresyonla baş etme yanı sıra dikkat eksikliği, hiperaktivite, sosyal kaygı, sınav kaygısı ve yeme sorunlarına kadar uzanan sorunlu durum örnekleri üzerinde durularak çıkış yolları tartışılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu kitap ben dilinde gençlere doğrudan hitap ederek hazırlanmıştır. Gençler için özgüven geliştirme kitabı gençlerle çalışan psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenlerine, gençlerle çalışan klinik psikologlara ve psikiyatristlere de yardımcı olabilecek bir kaynaktır. Bu kitap gençlere yönelik hazırlanmıştır, ancak erişkinlerinde kendileri için çıkarabileceği yararlı sonuçlar vardır. Gençlik evresi kişinin kimliğini bulduğu ve bireyleştiği bir dönemdir. Evinde bir genç büyüyen tüm anne ve babalara bu kitabı edinmeleri ve içinde özenle hazırlanmış örnekleri okuyarak benzer durumlarda yeni kimlik geliştiren bireye nasıl yaklaşacakları konusunda bilgilenmelerini öneririz."

     

    Toplumcu Belediye - namı-ı diğer Belediye Sosyalizmi

    Sonay Bayramoğlu'nun kaleme aldığı "Toplumcu Belediye" kitabında ise 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan toplumcu belediyeciliğin geçirdiği evrim ve Türkiye'deki uygulamaları inceleniyor. Alt başlığı "nam-ı diğer Belediye Sosyalizmi" olan kitapla ilgili Prof. Dr. Can Hamamcı'nın tanıtıcı ifadeleri şöyle:

    "Yazar kitabında; 19. yüzyıl sonuna doğru toplumcu belediyeciliğin ortaya çıkışını, 20. yüzyıl belediyeciliğine yaptığı etkileri ve neoliberalizmin yükselişiyle XX. yüzyılın sonuna doğru nasıl dışlandığını, ancak bunun uzun sürmediğini ve 21.yüzyılın başında eski albenisini yeniden kazanmaya başladığını başarıyla inceliyor.

    Kadın, Yoksul ve Kürt

    Yapıtta toplumcu belediyeciliğin genel değerlendirmesinin yanısıra, bir bölümde Türkiye'deki gelişme ve uygulamaların bir özeti sunulmaktadır. Bu yapısı ile kitap, kolay okunup, düşünce geliştirmeye katkı sağlayacak bir el kitabı niteliğindedir. Bu yönüyle de geniş bir kitleye seslenmeye adaydır.

    Sonay Bayramoğlu kitabına son noktayı koyarken "İnsanın daha onurlu bir yaşamı arzulaması, toplumsal bir varlık olduğu için, ancak toplumsal düzeyde sağlanabilecek saygınlıkla gerçekleşebilir ve bu da zor değildir' diyor. Dileyelim ki; bu ileti yerine ulaşsın ve bu değerli çalışma, kenttaşı kentin efendisi yapacak kolektif kavramayı artıracak çabalara katkıda bulunsun."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow