hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Portakal'da 11 belgesel film yarışmadan çekildi

    Altın Portakalda 11 belgesel film yarışmadan çekildi
    expand

    51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel film kategorisinde yarışacak 15 belgeselden 11'inin yapımcı ve yönetmenleri, sosyal medya hesabı üzerinden festivalden çekildiklerini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belgesel Film Yarışması kategorisinde, Taksim Gezi Parkı olaylarını konu alan "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" adlı belgesel filmiyle sansür tartışmalarına konu olan yönetmen Reyan Tuvi'nin sosyal medya hesabından ortak açıklama yapıldı.

    Festivalden çekilen belgesel yönetmenleri ve yapımcıların ortak açıklamasında, "Kriz, festival yönetimince son ana dek sorumluluk üstlenmeyen ve polemiklere sebebiyet veren bir tarz ile yönetilmiştir" ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, asıl meselenin filmlerin TCK maddelerine göre değerlendirilmesi ve sansürün meşrulaştırılması olduğu söylenmesine rağmen, sinema dünyasını bölen spekülasyonların ve manipülasyonların etkin olduğu bir tartışma ortamının yaratıldığı savunuldu.

    Festival yönetiminin son açıklamasının da meselenin özünü çözmeye yönelik olmadığı, büyük bir hayal kırıklığı ile karşılandığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

    "Festival yönetiminin TCK uygulamalarına dair net bir özeleştiri vermemesi, bizim açımızdan gelecekte yapılacak festivallerde de filmlerimizin bu maddelere göre müdahale görebileceği anlamına geliyor. Festivale sayılı günler kala sorunun doğru anlaşılması ve çözülmesi yönündeki umudumuzu yitirmiş olmanın üzüntüsü içerisindeyiz.

    Festivalin gerçekleşmesini çok önemli buluyoruz fakat filmlerimizin sansür mekanizmaları yaratılarak değerlendirilmemesini ve sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını herşeyden daha çok önemsiyoruz. Aşağıda imzası olan ulusal belgesel yarışma bölümünde yer alan yönetmen ve yapımcılar olarak filmlerimizi festivalden çektiğimizi üzülerek bildiriyoruz."

    Festivalden çekilen belgesel filmler ve yönetmenleri şöyle:

    Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz "Ben bir slogan buldum: Annem benim yanımda"
    Devrim Akkaya, Cem Doruk "Diyar"
    Yasin Semiz "Eymir Neden Paylaşılmadı"
    Zeynel Koç ve Cenk Örtülü "O iklimde kalırdı acılar/Kel"
    Emel Çelebi "Kül kedisi değiliz"
    Cem Kaya "Motör"
    Ender Yeşildağ "Sessiz çığlık"
    Güliz Sağlam ve İlker Berke "Tepecik hayal okulu"
    Ahmet Yurtkul "Uzak"
    Reyan Tuvi "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek"
    Deniz Yeşil "Yollara düştük"

    Festivalde, Bahriye Kabadayı Dal'ın "Hakkari'nin gizemli taşları", Kurtuluş Özgen'in "Nail V.", Oktay Altunnar'ın "Yüzde 12.29", Halil Ünal, Ezel Akay, Serpil Güler, Cem Terbiyeli, Önder İnce'nin "Küçük karabalıklar" adlı belgeselleri yarışacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow