hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Guardian festivalde "sansür" tartışmalarını yazdı

    Guardian festivalde sansür tartışmalarını yazdı
    expand

    Guardian gazetesi, devam eden 34. İstanbul Film Festivali'ndeki "sansür" tartışmalarıyla ilgili haberinde, "Bakur" adlı belgeselin gösterimden kaldırılmasının sert tepkilere neden olduğunu yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Constanze Letsch imzalı haberde, aralarında Cannes'de Altın Palmiye ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın da bulunduğu 100'ün üzerinde film emekçisinin Türk medyasında yayınladıkları bir açık mektupta hükümeti "baskı ve sansürle" suçladıkları vurgulanıyor.

    Haberde, mektupta imzası bulunan film emekçilerinin filmin gösterimden kaldırılmasını bir sansür olarak gördüklerini ve bu kararın "siyasi" bir karar olduğuna dikkat çektikleri belirtiliyor.

    Toplamda 23 Türk film yapımcısının filmlerini festivalden çektiğini hatırlatan gazetede, Bakur'un yönetmenlerinden gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun filmine konulan fiili yasağın tetiklediği tepkiden etkilendiğini söylediği aktarılıyor.

    Mavioğlu, "İlk kez sansüre karşı böyle büyük bir dayanışma gösterildi ve elbette bunu olumlu bir gelişme olarak görüyorum" dedi.

    Festival organizetörlerinin tavrı nedeniyle hayalkırıklığına uğradını da kaydeden Mavioğlu, "Bakanlığın uydurma talebini yerine getirmek yerine tüm festivali iptal etmeleri gerekirdi" dedi.

    Türk film yapımcıları ve sektörün diğer üyelerinin hükümet baskısı nedeniyle yaratıcı ifade alanının gittikçe daraldığını hissettiklerine dikkat çekilen haberde, hükümetin daha önce de 2013 Gezi protestoları ile ilgili bir belgesel nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne müdahele ettiği hatırlatılıyor.

    İKSV "Bakur" belgeselini programdan çıkarttı!

    23 film festivalden çekildi, Radikal Halk Ödülü de iptal!

    Festival de sansüre tepkili, yarışmalar ve kapanış iptal

    Azize Tan ve Zeki Demirkubuz CNN TÜRK'e konuştu

    Kültür ve Turizm Bakanlığı "Bakur"da İKSV'yi suçladı

    İKSV'den Azize Tan, "Bakur" filmi ile başlayan gelişmeleri açıkladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow