hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demir eksikliği, zeka geriliğine neden oluyor

    Demir eksikliği, zeka geriliğine neden oluyor
    expand

    Kayseri'de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, demir eksikliğinin ciddi zeka geriliği ve davranış bozukluğuna yol açtığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Göğebakan, tıpta ''Anemi'' olarak bilinen kansızlığın, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısının ve hemoglobinin beraber veya ayrı olarak o yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan klinik bir tablo olduğunu söyledi. Dr. Mustafa Göğebakan, şöyle dedi:

    "Çocuklarda demir eksikliğinin gelişmemesi için 6 ay anne sütüyle beslenmeleri ve ek besinlere zamanında başlanılması gerekir. Bebeklik döneminde normalmiş gibi görünen bazı problemler, bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu bulunduğunun habercisi olabilir. Ailelerin bebek ve çocuklarda sık görülen demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtilerini iyi bilmesi ve zamanında hekime başvurması oldukça önemlidir. Demir eksikliği bulunan bebek, huzursuz, iştahsız, bazen çok uyuklayan, bazen de uykusuz durumdadır.

    ALS nedir?

    Demir eksikliği söz konusu olduğunda çoğu zaman çocuğun büyüme ve gelişmesi duraklama gösterir. Hemoglobini çok düşerse cilt rengi de solar. Bu solukluk en çok göz kapaklarının içine, ağız mukozasına, avuç içlerine ve tırnak yataklarına bakılarak anlaşılabilir. Demir eksikliği olan çocuk garip şeylere karşı bir iştah duyar. Toprak, kum, buz yeme gibi durumlar görülür. Demir eksikliğinin ayrıca ciddi zeka geriliğine ve davranış bozukluğuna yol açtığına dair literatürde giderek çoğalan bilgiler mevcuttur. Demir eksikliğine erken tanı konup tedavi edilmesi durumunda bu bozuklukların büyük bir kısmı düzelmektedir."

    Çocukların kansızlıktan korunmalarının öneminin kendiliğinden ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Göğebakan, bebeklerin 6 ay anne sütüyle beslenmesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığın engellenmesi için diyete önem verilmesi gerektiğini, demir açısından zengin ek gıdaların verilmesine zamanında ve uygun başlanması gerektiğini söyledi. Dr. Mustafa Göğebakan, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ice Bucket Challenge"ın yaratıcısı boğuldu

    "Erken ve düşük tartılı doğan bebeklere koruyucu demir preparatları verilmesi gerekiyor. Zira anneden bebeğe demir transferi hamileliğin sonlarında yoğunluk kazandığı için bu bebekler demir depoları tam dolmadan doğarlar ve çoğu zaman yoğun bakımda kaldıklarından tetkikler için bebeklerden fazla kan alınmak zorunda kalınır. Demir eksikliğinin tedavisi çoğunlukla ağızdan verilen demir preparatları ile yapılır. Tedavi ortalama 3 ay kadar devam eder. İlk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3'üncü ay ise demir depolarının doldurulması amaçlanır."

    Ünlüler neden buz dolu kovayı başlarından aşağı döküyorlar?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow