hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soğuk havalar prostatı tetikliyor

    Soğuk havalar prostatı tetikliyor
    expand

    Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Hasan Sözer, soğuk havaların gelmesiyle birlikte prostat şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı: "Soğuk havalar prostat hastalığını tetikliyor. Rahatsızlığı bulunanların kış aylarında belden aşağısını sıcak tutmaları gerekiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prostat hastalığının yaşlanma ile büyüyerek idrar kanalını daraltmaya ve idrarın akışını engellemeye başladığını belirten Dr. Sözer, "Uykuyu bölen, acilen tuvalete gitme isteği veren, idrarı ıkınarak yaptıran, hatta idrar yapamamaya bile neden olan bu hastalık, erkeklerin yaşam kalitelerini ciddi anlamda düşürür" şeklinde konuştu.

    Neler yapılmalı?

    Tüm prostat hastalıkları için en önemli korunma yönteminin erken teşhis olduğuna işaret eden Sözer, düzenli olarak kontrol yaptırılması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra daha az kırmızı et ve yağ tüketimi, daha fazla sebze ve meyve ağırlıklı beslenme büyük önem taşıyor.

    Prostat büyümesi olanların iki saati geçen uzun süreli hareketsiz oturmalardan kaçınması gerekiyor. İdrar zorluğu yaşayanların ise sıcak uygulama yapmalarında fayda var. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak, hastalığın seyrini iyi yönde değiştirebilir.

    Gazlı ve mayalı içecekler ile turşu, acılı ve ekşili yiyeceklerden de mümkün olduğunca uzak durulmalı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow