hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    F1'de hangi pilot hangi numarayı seçti?

    F1de hangi pilot hangi numarayı seçti
    expand

    Formula 1'in yeni sezon kurallarına göre, otomobillerine sabit numaralar verilen sürücülerin, şans getirmesi umuduyla tercih ettiği 2 ile 99 arasındaki sayıların arkasında ilginç hikayeler var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1974'ten 1995 sezonu sonuna kadar kullanıldıktan sonra 18 yıl boyunca rafa kaldırılan araç numaralarının sabit olması yönündeki kural, 2014 sezonuyla yeniden pistlere döndü.

    Yeni sezondaki en büyük değişikliklerden biri olan uygulamaya göre, otomobillerin üstünde yer alan numaralar, markalar klasmanındaki sıralama doğrultusunda verilmeyecek. Onun yerine her pilot, 2 ile 99 arasındaki sayılardan seçeceği araç numarasını kariyeri boyunca taşıyacak ve numaralar kask üzerinde de yer alacak.

    Yeni sezonda mücadele edecek 22 pilotun tercih ettiği sayılar ve sebepleri şöyle:

    Sebastian Vettel - 5: Son 4 yılın şampiyonu Sebastian Vettel, bu sezon, şampiyona ayrılan 1 numaralı otomobili kullanacak. Alman pilot, bu yıl şampiyon olamaması halinde ise ilk şampiyonluğunu kazandığı 2010 yılı otomobilin ve çocukluğunda yarıştığı gokartın numarası "5"i taşıyan bir araçla yarışacak.

    Daniel Ricciardo - 3: Vatandaşı Mark Webber'in yerini alan Avustralyalı Ricciardo hem Nascar serisinin 2001 yılındaki Daytona 500 yarışının son etabında yaptığı kaza sonucu 49 yaşında hayatını kaybeden ABD'li pilot Dale Earnhardt'ın, 1980-2001 yılları arasında kullandığı hem de kendisinin kullandığı ilk gokartın da üstünde bulunan "3" numarayı seçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lewis Hamilton - 44: 2008 Formula 1 şampiyonu Hamilton, birçok sürücü gibi otomobil sporları kariyerine başladığı gokart yarışlarında kullandığı aracın numarasının sabit numarası olmasına karar verdi. Buna göre, Hamilton'ın "F1 W05" isimli 2014 aracında, kendisini 1995 Büyük Britanya Gokart Şampiyonası yıldızlar kategorisinde şampiyonluğa taşıyan gokartın numarası olan 44 yer alacak. 

    Nico Rosberg - 6: Alman sürücü Rosberg, seçtiği 6 rakamının, "kız arkadaşı ve babasının uğurlu sayısı olduğu için kendisinde de işe yaraması gerektiğini" sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından paylaşmıştı. Ayrıca
    bu seçimin arkasında, baba Keke Rosberg'in, Formula 1 şampiyonu olduğu 1982 sezonunda kullandığı 6 numaralı Williams otomobilinin de etkisi olduğu düşünülüyor.

    Fernando Alonso - 14: Son 4 yıldır şampiyonluğa ulaşan Vettel'in en önemli takipçisi Ferrari'nin İspanyol pilotu Alonso da motor sporlarına adım attığı gokartının numarasını kullanmayı tercih edenlerden. 2005 ve 2006 şampiyonu Alonso, 14 Temmuz 1996'da 14 yaşındayken dünya şampiyonluğu kazandığı 14 numaralı gokartından dolayı bu sayıyı seçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimi Raikkonen - 7: 2007 yılında Formula 1 kariyerinin tek şampiyonluğuna ulaştığı Ferrari'ye dönen Fin pilot Raikkonen, geçen sezon direksiyonunda oturduğu Lotus-Renault'nun numarası 7 ile devam etmek istedi.

    Romain Grosjean - 8: Grosjean, bundan böyle eski takım arkadaşı Raikkonen gibi 2013 sezonunda kullandığı otomobilin numarası 8 ile yarışacak. Fransız sürücü, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, "2008'de tanıştığı eşinin, 8 Aralık'ta doğduğunu ve kendi gözünde oğlunun, dünyanın 8. harikası olduğunu" söylemişti.

    Pastor Maldonado - 13: Grosjean'ın Venezuelalı partneri Maldonado, şanssızlık getirdiğine inanan birçok kişinin aksine 13 sayısını seçti.

    Jenson Button - 22: Büyük Britanyalı sürücü Button, 2009'da kariyerinin tek şampiyonluğunu kazandığı Brawn takımının 22 numaralı aracından ötürü 22 sayısını tercih etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lewis Hamilton'ın 2008'de şampiyonluğa uzanırken kullandığı McLaren MP4-23'ün de üstünde yer alan 22 sayısı, aynı zamanda Formula 1 tarihinin şanssız numarası da olarak da biliniyor. 22'yi taşıyan araçlar, 274 arızayla tarihin en fazla teknik sorun yaşayan otomobillleri sıralamasında zirvede yer alıyor. 273 kez teknik problem yaşayan 15 numaralı araçlar, 22 sayısını takip ediyor.

    Kevin Magnussen - 20: İspanya'nın Jerez pistinde yapılan sezon öncesi ilk testlerin en hızlı tur zamanını (1:23.276) yapan Danimarkalı pilot, 2013'te mutlu sona ulaştığı Formula Renault 3.5 Şampiyonası'nda kullandığı aracın numarası 20 ile mücadele edecek.

    Nico Hulkenberg - 27: Geçen yıl takvimin son yarışlarında gösterdiği performansa karşın Formula 1 kokpitine göre fazla cüsseli bulunan (74 kilo, 184 santimetre) Alman pilot, Gilles Villeneuve, Jean Alesi, Ayrton Senna, Alain Prost, Alan Jones, Nigel Mansell gibi unutulmaz sürücülerin de kullandığı 27'nin "havalı bir sayı" olduğunu ifade etmişti.

    Sergio Perez - 11: Meksikalı sürücü, "grid"deki çoğu isim gibi çocukluğunda sürdüğü gokartın numarası 11'i tercih etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adrian Sutil - 99: Alman pilot Sutil, Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) alınmasına izin verdiği son sayı 99 ile yoluna devam edecek. Sutil böylece 1951'de F1 kurallarına göre koşulamayn Indianapolis 500 yarışını kazanan 99 numaralı aracın direksiyonunda bulunan Lee Wallard göz ardı edilirse tarihin 99 numarayla yarışan ilk sürücüsü olacak.

    Esteban Gutierrez - 21: Formula 1 arenasına 21 yaşındayken adım atan Meksikalı Gutierrez, yalnızca şanslı sayısı olduğu gerekçesiyle 21 numaralı otomobil ile yarışacak.

    Jean-Eric Vergne - 25: Toro Rosso'nun 25 Nisan 1990 doğumlu Fransız sürücüsü Vergne, gokarta başladığı ilk günlerde 25 numarayı kullanıyordu. 

    Daniil Kvyat - 26: İlginçtir ki çaylak sürücü Kvyat da takım arkadaşı gibi doğduğu günü aracı ve kaskında taşımak istedi. İşin daha enteresan kısmı ise Rus pilotun, yaş gününün takım arkadaşı Vergne'inkinden bir gün sonrası olan 26 Nisan'a denk gelmesi.

    Felipe Massa - 19: Ferrari'den Williams'a transfer olan Brezilyalı Massa'nın 19 sayısını tercih etmesinin arkasında, kendisini 2001 Avrupa Formula 3000 şampiyonluğuna taşıyan otomobilin numarası var.

    Valtteri Bottas - 77: Birçok meslektaşının aksine halkla ilişkiler ağırlıklı bir tercih yapan Fin sürücü, sosyal medyadaki hesaplarında bolca soyadı ve sabit numarası 77'nin karışımı olan "BO77AS" ismini kullanıyor.

    Jules Bianchi - 17: 22 sürücü arasında muhtemelen en talihsiz isim olan Fransız pilot, öncelikli tercihleri 7, 27 ve 77, 2013 sürücüler klasmanını kendisinin önünde bitiren isimlerin de aynı sayıları istemesi yüzünden 17'yi seçti.

    Max Chilton - 4: Bottas gibi pazarlama stratejisi olarak daha akılda kalıcı olduğu için ismini yazarken "A" harfinin yerine geçebilecek "4" rakamını tercih eden Büyük Britanyalı Chilton, "M4X"i marka adına dönüştürürse şaşırmamak gerek.

    Kamui Kobayashi - 10: Japon pilot, 2009'da Formula 1'deki ilk yarışına çıktığı aracın numarası olan 10'u tercih etti.

    Marcus Ericsson - 9: Bir diğer çaylak ve padoktaki tek İsveçli Ericsson, uğurlu sayısı olduğu için aracı ve kaskında 9 rakamını taşıyacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow