hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hayata Dönüş Operasyonu" savcısına ceza

    Hayata Dönüş Operasyonu savcısına ceza
    expand

    Yargıtay 5. Ceza Dairesi, kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'e, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl hapis cezası verdi. Savcı Demirel'in cezası ertelenmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay 5. Ceza Dairesi, kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'e, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl hapis cezası verdi.

    Berkin Elvan davasına bakan savcı rehin alındı

    Demirel, savcı olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılandı.

    Sanık Demirel'in duruşmalardan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, müdahil avukatları ile Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi'nden gözlemci katıldı.

    Duruşmada kararı açıklayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Bahri Demirel, Ali İhsan Demirel'in ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 257/2. maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu dikkate alınarak üst sınırdan 1 yıl hapis cezası verilmesine karar verildiğini bildirdi.

    Demirel, savcı hakkında verilen cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmedildiğini de açıkladı.

    TCK'nın "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 257. maddesinin ikinci fıkrası, "Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor.

    Müdahil avukatlarından Ömer Kavili, sanık savcının hiçbir iş yapmamak suretiyle ihmal değil, bazı aktif yazışma yapması karşısında Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları çerçevesinde aktif davranışta bulunarak, görevi kötüye kullanmak suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında daha ağır bir ceza verilmesi istemiyle kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

    "Orada değildim" dedi, takipsizlik verdiler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow