hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK'daki "kelepçeliler" polislere operasyonun görüntülerini değerlendirdi

    KCKdaki kelepçeliler polislere operasyonun görüntülerini değerlendirdi
    expand

    "Paralel yapı" operasyonu olarak anılan Emniyete yönelik casusluk suçlamasıyla yürütülen soruşturmalarda gözaltına alınan polis müdürlerine kelepçe takılması tartışmaları, KCK operasyonları sırasında çekilen bir fotoğrafı hatırlara getirdi. 5 yıl önce Diyarbakır'da elleri kelepçeli bir şekilde sıraya dizilen BDP'li belediye başkanları, polislere kelepçe takılmasını doğru bulmadıklarını söylediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözaltına alınan polis müdürleri ve amirlerine kelepçe takılıp teşhir edilmeleri ile ilgili tartışmalar sürerken, 5 yıl önce aynı durumu yaşayan KCK davasının sanıkları olan eski BDP'li belediye başkanları ise, kelepçe ile teşhiri doğru bulmadıklarını söyledi.

    Diyarbakır'da 5 yıl önce KCK soruşturması kapsamında ellerine kelepçe takılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, kelepçe takmanın 90 yıllık devlet geleneğinin bir örneği olduğunu söyledi.

    Kelepçe taktırmanın aslında toplum içinde itibarsızlaştırmanın bir yöntemi olarak kullandığını söyleyen Anlı, "Yoksa bu ülkenin belediye başkanlarının, emniyet müdürlüğü yapmış insanların, koca koca paşalarının bu görüntülerle kamuoyuna servis edilmesi toplum nezdinde itibarsızlaştırma operasyonudur. Ne hukuksal ne güvenlik açısından bir amaç taşımadığını hepimiz biliyoruz"dedi.

    "Bugün kelepçe taktıranlara yarın başkası da kelepçe takabilir"

    Kendilerine kelepçe takıldığı gün yaşananları da anlatan Fırat Anlı, "O sabah emniyetten çıkarken masanın üzerinde kelepçeleri gördüm. 'Bize kelepçe mi takacaksınız' dedim, 'Olur mu başkanım ne kelepçesi' dediler. Oysa bizi adliye çıkışında sıraya dizdiklerinde o emniyet amirleri ve müdürlerinin hiçbir yoktu. Bizi diğer polislerle muhatap ettirip kelepçeleri taktılar. Sadece o görüntüyü servis etmek için. Ama şunu söyleyeyim bunu tasvip etmek, doğru bulmak, bize yapıldı, şimdi bize yapanlara da bir mutluluk ve keyif duymuyoruz. Ama bu ülkede bu sistem ve anlayış değişmedikçe yarın bu kelepçeyi takanlara başkaları da gelip kelepçeyi takabilirler" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KCKdaki kelepçeliler polislere operasyonun görüntülerini değerlendirdi

    Demirbaş: "Hiç kimseye takılmasından yana değilim"

    Kelepçeli fotoğrafta yer alan Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, kelepçeyi yaşayan biri olarak ben hiç kimseye kelepçe takılmasından yana olmadığına belirtti. Demirbaş, "Belki bu insanlar bize kelepçe takılma emrini verdiler ama ben ona rağmen hiçbir insana kelepçe takılmasından yana değilim. İnsanlar duyguları ve kinleri ile değil, hukuk ile hareket etmelidirler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KCKdaki kelepçeliler polislere operasyonun görüntülerini değerlendirdi

    Akengin: "Kelepçe'nin hiç bir zaman doğru olduğuna inanmıyorum"

    Diyarbakır'ın Dicle İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin ise kendilerine takılan kelepçe ile şimdi polislere takılan kelepçeyi bir birinden ayırt etmenin doğru olmadığını ifade ederek, "Kesinlikle o kelepçeli teşhirin iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama o dönemde bize takanların kendileri şimdi kelepçeyi görüyor. Belki bizi daha iyi anlarlar. O dönemde bu dönemde halen tek merkezli bunlar yürütülüyor. Kelepçenin hiçbir şekilde doğru olduğunu inanmıyorum, çünkü travma yaratıyor, kamuoyunda ve toplamda da travma yaratıyor" dedi.

    Yakalama kararı çıkartılan 5 polis teslim oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Rezalara yapılmamış polisliğe maruz kalıyoruz"

    "Polis de olsa kelepçeli teşhiri doğru bulmuyoruz"

    KCK soruşturması sırasında çekilen kelepçeli fotoğrafta yer alan İHD eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey de, kendilerine KCK operasyonunda yapılan hukuksuzluğu başkasına reva görmediklerini söyledi. Sonuçta insan hakları savunucusu olduğunu ve hak ve özgürlükler mücadelesinin herkes için geçerli olduğunu söyleyen Erbey, şunları söyledi:

    "Polis de olsa ellerine kelepçe takılıp teşhir edilmelerini doğru bulmuyoruz. Hukuk hiçbir zaman bu kadar dekoratif olmamıştı. Dolayısıyla hukuk herkes için gereklidir, biz o zamanda söylemiştik. KCK dosyasında tutuklanan bütün arkadaşlarımıza o zaman kelepçe taktılar. Şu anda emniyet içinde yapılan operasyonda aynı şey reva görülüyor. Ben konuda doğru bulmuyorum. Yani bize yapıldı onlara da yapılsın anlayışını doğru bulmuyorum, yanlıştır, etik değildir, ahlaki değildir."

    "Paralel örgüt" operasyonu başladı

    "Paralel yapı" operasyonuna Ergenekon ve Balyoz sanıklarından yorum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Ne Oluyor'da İdris Bal - Abdulkadir Selvi kavgası

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow