hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otpor lideri Maroviç: Gezi eylemcileriyle temasımız olmadı

    Otpor lideri Maroviç: Gezi eylemcileriyle temasımız olmadı
    expand

    Emniyet'in Gezi'nin arkasında olmakla suçladığı Sırp gençlik örgütü Otpor'un lideri İvan Maroviç iddialara yanıt verdi. İddialar için "uydurmaca" diyen Maroviç, Mehmet Ali Alabora ismini daha önce hiç duymadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otpor isimli Sırp gençlik örgütü, Gezi'nin sıcak günlerinde, "eylemlerin arkasında" olmakla suçlanmış, hatta Emniyet'in ve bazı savcıların yazışmalarında da adının geçtiği ortaya çıkmıştı. 10 yıldır "var olmayan" Otpor'un simge ismi Maroviç bu iddiaları yanıtladı.


    2013 yazındaki Gezi Parkı eylemlerinin başlarından itibaren çeşitli medya kurumları, gösterilerin arkasında Sırp gençlik örgütü Otpor'un olduğunu iddia etmişti. Geçtiğimiz günlerde ise, "Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Gezi Parkı eylemlerinin devam ettiği 15 Haziran 2013'te İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda eylemlerle ilgili Otpor'u işaret ettiği" ortaya çıktı. Bu yazı üzerine, dönemin İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, savcı Muammer Akkaş’ın da İstanbul 1 No'lu Hakimliği'ne başvurarak çeşitli bilgiler istediği anlaşılmıştı.

    Emekli maaşlarından yüzde 15 vergi mi kesilecek?

    Bu yazıda, " Türkiye 'de Otpor / Canvas örgütü tarafından bir halk hareketi geliştirilmeye çalışıldığı” ve “Otpor lideri İvan Maroviç'in birçok kişiyi bu yönde eğittiği” öne sürülüyor; hatta Maroviç'in oyuncu Memet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu isimlerle eylemlerle ilgili olarak görüştüğü iddia ediliyordu.

    Maroviç: Gezi’yle hiçbir temasım olmadı

    BBC Türkçe servisinden Mahmut Hamsici, bu iddiaları, suçlamalar kapsamında ismi doğrudan anılan İvan Maroviç'e bizzat sordu. Söylenenleri "uydurmaca" diye niteleyen Maroviç, Otpor örgütünün 10 yıldır varlığını sürdürmediğini ve Gezi Parkı eylemlerini düzenleyenlerle de hiçbir teması olmadığını belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Alperen Ocakları BBP'den ayrıldı


    Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında, Marovic'in, “Mısır'ın başkenti Kahire'de Mehmet Ali Alabora, eşi Ayşe Pınar Alabora, Defne Anter, yazar Handan Meltem Arıkan, reklamcı Melin Osasogie Edomwonyi'yle görüştüğü" bildirilmişti. Marovic bu iddiaları da kesin bir dille yalanlıyor: “Bahsettiğiniz insanların adını daha önce hiç duymadım. Gezi Parkı eylemlerini örgütleyenlerle de, bahsettiğiniz insanlarla da ne görüştüm ne de bir temasım oldu."

    "Başka ülkelerden böyle bir suçlama olmadı"

    Otpor, Sırbistan'da 1998 - 2004 yılları arasında faaliyet gösteren, dönemin Sırp lideri Slobodan Miloseviç'in devrilmesine neden olan sokak hareketlerinin önemli bileşenlerinden bir gençlik hareketi. Bu hareketin liderlerinden Maroviç de daha sonra çeşitli ülkelerde katıldıkları etkinliklerde deneyimlerini aktarmıştı. Ancak buna rağmen, daha önce hiç böyle bir iddiayla karşılaşmadığını belirtiyor:
     
    "Bu uydurmacalar çok gülünç çünkü ben Sırbistan'da Slobodan Miloseviç'in 2000'de devrilmesinden bu yana, yani 14 yıldır bu tür suçlamalara hiç maruz kalmadım."
    0,
    Canvas: Komplo teorisi

    Emniyet Genel Müdürlüğünün yazısında Otpor'un hemen yanında Canvas isminin de bulunduğu bildiriliyor ve çeşitli medya yayınlarında da Canvas örgütü açıktan Gezi eylemlerinin arkasında olmakla suçlanıyordu.

    Eski Otpor liderlerinden Slobodan Djinoviç ve Srdja Popoviç 2004 yılında Canvas (Şiddet İçermeyen Eylem ve Stratejiler Uygulama Merkezi) adlı bir sivil toplum örgütü kurdu. Canvas, ' dünya çapında şiddet içermeyen toplumsal eylemlere strateji ve taktik aktarımı yaptığını' belirtiyor. Merkezin öne çıkan ismi Srdja Popoviç.

    BBC Türkçe'ye konuşan Popoviç de Türkiye'de hiçbir eylemci grupla çalışmadıklarını söylüyor:

    "Canvas olarak Türkiye'de hiçbir aktivist grupla çalışmadık. Geçen yılki Gezi Parkı eylemlerine de hiç dahil olmadık. Buna rağmen protestolar sırasında iktidar kontrolündeki Türk medyası tarafından her nasılsa 'Gezi'nin arkasında Sırplar var' denilerek defalarca suçlandık."

    Popoviç şu yorumu yapıyor: "Bu muhtemelen, otokratların adaletsizliğe karşı şiddet içermeyen protestolara hazır olan halklarının öfke ve cesaretini açıklayamadıklarında sık sık kullandığı bir komplo teorisi hikâyesi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow