hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Gazze saldırıları boyunca İsrail'e 1 milyar 225 milyon dolarlık silah sattı

    ABD Gazze saldırıları boyunca İsraile 1 milyar 225 milyon dolarlık silah sattı
    expand

    İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar 3. haftasına girerken Amerika Birleşik Devletleri'nin bu süre içinde İsrail'e sürekli askeri teçhizat gönderdiği ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya EFE haber ajansı, “ABD İsrail'den bir yandan sürekli ateşkes ilan etmesini isterken diğer yandan da bu ülkeye silah yardımlarını yoğunlaştırmaya başladı" başlıklı haberinde en son Gazze'deki  BM okuluna atılan ve 19 kişinin ölümüme sebep olan havan topunun ABD yapımı olduğunu ve geçtiğmiz günlerde İsrai'e teslim edildiğini yazdı.

    EFE ajansı, 20 Temmuz tarihinde ABD Savunma Bakanlığı'nın İsrail'den acil olarak 1 milyar dolarlık  çoğunluğu tank topu olmak üzere ek silah yardımı için teklif aldığını ve bakanlığın bu talebi hemen işleme koyarak silahları İsrail'e gönderdiğini belirtti. Obama'nın “ikiyüzlülüğünüö de eleştiren ajans, başkanın yaptığı yardım ve barış çağrıları ile bir kesime şirin görünmeye çalışırken el altından da İsrail'e sürekli silah satmaya devam ettiğini vurguladı. İspanyol EFE ajansı ayrıca ABD'nin İsrail'den Gazze'ye atılan füzelerin devam etmesi için 225 milyon dolarlık ikinci bir ek talep aldığını ve bunun da kongrede onaylanarak sevk edeceğini ileri sürdü.

    Pentagon'dan açıklama

    ABD yönetiminin, İsrail'e askeri mühimmat satışına devam ettiği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, 20 Temmuz'da, Dış Askeri Yardımlar Programı'nın rutin mühimmat gönderilmesi prosedürü kapsamında İsrail Savunma Bakanlığı'ndan talep mektubu alındığı kaydedildi.

    Bu talebin, bakanlığın normal kurum içi süreci dahilinde ele alındığı belirtilen açıklamada, 23 Temmuz'da da talebin sonuçlandığı ve İsrail'de bulunan Savaş Rezervleri Stok Cephaneliği'ndeki (WRSA-I) uygun mühimmatların İsrail savunma güçlerine teslim edildiği bildirildi.

    Cephanelikteki mühimmatın Gazze'de şu anda yaşanan durumdan çok daha öncesinden bu yana, birkaç yıldır olduğu kaydedilen açıklamada, bu stokların ABD'nin "ihtiyaç fazlasını" oluşturduğu ifade edildi.

    Bu tür taleplerde Beyaz Saray'ın onayına ihtiyaç duyulmadığı belirtilen açıklamada, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik taahhüdü tekrarlanırken, bu savunma satışının da bu amaçlarla örtüştüğü kaydedildi. Öte yandan, ABD medyasında yer alan haberlerde, İsrail Savunma Bakanlığı'nın istekleri arasında 120 mm'lik havan topları ve 40 mm'lik bomba atarların bulunduğu belirtiliyor. İsrail'in, Gazze'ye saldırılara başladıktan
    kısa süre sonra mühimmat talebinde bulunduğu da ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow