hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "ABD, Türkiye için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır"

    ABD, Türkiye için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır
    expand

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Türkiye Avrupa'nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyümesi beklenen tek piyasa. ABD'de Türkiye'nin bu potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul'da Atlantik Konseyi Zirvesi oturumuna katıldı.

    Biden'in konuşması öncesinde söz alan Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe, Biden'ın perşembe günü doğum gününü kutladığını belirterek "Mutlu yıllar diliyoruz kendisine. Anladığım kadarıyla bir yerden bir yere uçaktaydı o sıra" diyerek Biden'i konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

    Kürsüye gelen Joe Biden sözlerinin başında, Başbakan Ahmet Davuoğlu ile uzun zamandır tanıştığını belirterek, "Kendisini daha öncesinde Dışişleri Bakanıydı. Şimdi Başbakan oldu. Ben hala Başkan yardımcısıyım ama. Beni hala seviyor kendisi, ben de onu halen seviyorum" dedi. Biden'in bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

    Daha sonra konuşmasını yapan ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Rusya'nın Ukrayna'da ki faaliyetleri, Kırım Bölgesi'nde ki bu yasadışı işgali kabul edilemez bir durum. Tabi ki buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Biden, bu konuda Avrupa'nın stratejik vizyonu çok önemli olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biden, "Avrupa'nın vizyonu gerçekten çok doğru bir vizyon fakat bu vizyona ulaşmak için çabalarımızı iki katına çıkartmalıyız. Daha önce Galler'de kendi NATO bölgesinin her yerini savunmak için bir kez daha altını çizmişti. Başka bir amaçla yüzde 2 oranında tüm müttefiklerimizin savunmaya ayrılan bütçeyi artırmaktı. NATO'nun da gerekli durumlarda hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi. Ukrayna da ki durumu görüyoruz. Avrupa güvenliğinin birden fazla boyutu var şu anda. Bir taraftan sert güç var... Bununla alakalı dün Sayın Başbakanla da görüştüm. Bir taraftan sert güç, öte yandan farklı araçların kullanımı, farklı silahların kullanıldığını görüyoruz, Rusya ve diğerleri tarafından. İlk olarak yolsuzluk ve burada ki oligarşi olarak kullanımı. Enerjinin silah olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu da aynı şekilde bu bölgede ki milletlerin güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Başkan Obama çok yakın bir zamanda sera gazlarının salınımı azaltmak için bir anlaşma imzaladı. Yine başka bir girişimde elektriğe erişimi artıracak bir anlaşma imzaladı" dedi.

    "Rusya'nın birazcık silah olarak kullandığını biliyoruz"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Joe Biden, "Avrupa'da enerji verimliliği çok önemli. Özellikle Türkiye'nin bölge içinde önemli yeri var. Rusya'nın da geçmişte de daha çok dış ilişkilerde birazcık silah olarak kullandığını biliyoruz. Tabi bunu yaprak pek çok ticari ve uluslararası normlara karşı gelerek bunu gerçekleştirdi. Avrupa'da özellikle enerji tedariği anlamında büyük ölçüde Rusya'ya dayanmakta. Bu bağlamda çok önemli bir fırsat yakalamış durumda Avrupa. Artık Avrupa'da gücü ele almalı. Enerji güvenliği artık Avrupa'nın entegre ve pazar genişletme projesinde bir sonra ki adım olmalı" diye konuştu.

    Biden'a Dolmabahçe'de protesto!

    "Rusya oyunun kurallarına uygun bir şekilde devam etmeli"

    Biden, "Tek kaynaklı enerji uzun zamandır Avrupa'da sorun teşkil ediyor. Fakat artık harekete geçmeliyiz. Ukrayna'da olanlar ne kadar acil bir durum olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Rusya, ithalatını tamamen durdursun demiyorum kesinlikle çünkü Rusya eminim çok önemli bir enerji kaynağı olmaya devam edecek Avrupa ve bölge için. Fakat burada ki asıl husus enerji güvenliğini sağlamak. Bunun için Avrupa kendi kaynaklarını daha da çeşitlendirmeli. Hem enerji yollarını, hem de enerji tedarikçilerini çeşitlendirmeli. Rusya yine burada bir oyuncu olmaya devam etmeli ama tabiki oyunun kurallarına uygun bir şekilde devam etmeli" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşma imzalandı"

    Biden, "Biliyorsunuz Avrupa'da 3 önemli enerji krizi yaşandı. Rusya bir çok ülkeye giden enerji kaynaklarını kesti. Fakat bir çok ülke bunula ilgili gerekli adımı attı. 2009 yılında Ukrayna'dan gelen gaz kesildiğinde Slovakya'da büyük kriz yaşandı, soğukta kaldılar. Hem ABD, hem AB çok güçlü bir enerji diplomasisi ortaya koydular, 2009'da yaşana kriz sonrasında. Ukrayna'ya doğru ters akış koydular. Daha sonra bir kriz olursa, zor durum olmasın diye. Diplomatik çalışmalar sonucunu verdi. Mesela Haziran ayında kesinti olduğunda hemen müdahale ettiler. Bu hem ABD'nin sürece dahil olmasıydı, hem de Avrupa'da ki bu uzlaşma sürecinin doğru yönetilmesiyle de Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşma imzalandı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biden, "Avrupa ve İskandinav ülkeleri bir araya geldikleri zaman, Baltık ülkeleri bu elektrik şebekesini, gaz tedariğini birbirine bağlıyorlar. Artık burası çok büyük bir gelişme gösteriyor. Eskiden bu bölge tamamen Rusya'ya bağlıyken, kendi kaynaklarını ele alarak çok daha başarılı bir şekilde enerji güvenliği sağlıyorlar. Buna bağlı olarak da çok büyük bir bağımsızlık, özgürlük kazanıyorlar. Bunların hepsi çok önemli gelişmeleri gösteriyor. Daha da ileri gitmemiz lazım. Kıbrıs'ta da aynı şeyi söyledim. Çünkü ancak bütün doğu Akdeniz bir araya gelerek çalışabilirse burası önemli bir doğalgaz piyasası olarak küresel merkez haline gelebilir. Enerji güvenliğini destekleme için Romanya'yı da ziyaret ettim. Hırvatistan'da çok önemli. Başkan Obama, Polonya ve Estonya'yı ziyaret ettiğinde, o da yine Avrupa'nın kendi enerjisi için tavsiyede bulunmuştu. Ne yapmamız gerekiyor? Kritik bağlantıları sağlamamız lazım. Yenilebilir enerji kaynaklarının sağlanması lazım" dedi.

    "ABD Türkiye'nin potansiyelini yerine getirmesi için herşeyi yapmaya hazır"

    "Gazı ilk kez Hazar'dan Avrupa'ya getiriyor" diyen Biden şunlrı kaydett:

    "Gerçekten çok çok önemli. Doğu Akdeniz'in enerji potansiyeli çok önemli, ekonomik getiriler getirebilir Avrupa'ya. Bölgeye de aynı şekilde. İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve umuyoruz ki Lübnan'ın da bir gün gelmesini. Bu bölge içerisinde bir istikrara konulabilir ve refah seviyesi de artırılabilir. -Enerji güvenliği artırılarak, kaynaklar çoğaltılarak bu sağlanacaktır. Türkiye zaten petrol için çok önemli bir öneme sahipti. Şimdi gaz için de bu durum söz konusu. Enerji, işbirliği, güvenlik ve istikrar için çok önemli. Enerjiyi önemli bir işbirliği aracı olarak görmeliyiz. Enerji güvenliğini Avrupa'da sağlamak sizin elinizde. Bu hepimiz için fayda sağlayacak.

    Türkiye zaten çok önemliydi, şimdi de bu gaz konusunda daha büyük bir rol oynama hazırlanıyor. Türkiye'nin stratejik konumu burada çok önemli. G20'yi de zaten önümüzde ki yıl ağırlayacak Türkiye. Zaten G20 nezrinde de enerji verimliliği, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi konular devam ediyor. Türkiye Avrupa'nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. Türkiye önümüzde ki 10 yıl içerisinde büyümesi beklenen tek piyasa. ABD'de Türkiye'nin bu potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Özel yatırımların çekilmesi gerekiyor, alt yapıların geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin de bir doğalgaz merkezi olabilmesi için de çalışmaya devam etmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerji konusunda ABD ve Türkiye çalışmaya zaten devam ediyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow