hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Abdullah Cömert davası: Mahkeme Balıkesir'de, tanıklar Hatay'da, sanık Mersin'de!

    Abdullah Cömert davası: Mahkeme Balıkesirde, tanıklar Hatayda, sanık Mersinde
    expand

    Hatay'da Gezi eylemleri sırasında öldürülen Abdullah Cömert'le ilgili dava bugün başladı. Öldürülen Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, davaya Balıkesir'de katıldı ve "Hasta bir kadınım ama adalet için, hesap sormak için geldim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatay'da Gezi Parkı protestoları sırasında başına biber gazı kapsülü isabet etmesiyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili davaya, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir'de, polisin sıkı güvenlik önlemleri altında başlandı. Polisin etrafında kuş uçurtmadığı adliye binasına gelen Cömert'in annesi Hatice Cömert, "Hasta bir kadınım ama adalet için, hesap sormak için Balıkeksir'e geldim" dedi. Acılı anneye, Eskişehir'de Gezi olayları sırasında ölen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da destek verdi.

    Hatay'da 2013 yılının 2 Haziran gecesi Gezi Parkı protestoları sırasında polis panzerinden atılan biber gazı kapsülü başına isabet eden Abdullah Cömert, hayatını kaybetti. Adli Tıp raporunda da Cömert'in başına gaz fişeğinin isabet etmesiyle öldüğü belirtildi. Bunun üzerine savcılığın başlattığı soruşturma, 14 Nisan 2014'te tamamlandı. Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameyle, sanık polis memuru A.K. hakkında, "olası kastla insan öldürmek" suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    Güvenlik gerekçesiyle dava Balıkesir'e nakledildi

    Ancak ilk duruşma günü olan 4 Temmuz 2014 tarihinden önce, sanık polis memuru Ahmet Kuş'un avukatı, güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir ile nakli için savcılığa başvurdu. Hatay Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün de aynı yönde görüş bildirmesi üzerine Savcılık, geçen 27 Mayıs'ta, 2. Ağır Mahkemesi'ne başvurarak dosyayı istedi. Dosya, nakil için karar verilmek üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık da dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davayı, Hatay'a, 1200 kilometre uzaktaki Balıkesir'e nakletti. Mahkeme sanık polis memuru Ahmet Kuş'un sorgulamasını ise Mersin'de ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) üzerinden yapmaya, tanıkları da Hatay’da dinlemeye karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kentte kuş uçurtulmadı

    Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, olaydan yaklaşık 17 ay sonra görülen dava öncesinde, polis ekipleri, hem kent girişlerinde, hem de adliyenin etrafında adeta kuş uçurtmadı. Otobüslerle giriş yapanların kimlikleri kontrol edildi. Adliyeye de yine işleri olanlar, sıkı güvenlik önlemleri altında alındı.

    İlk önce anne Cömert adliyeye geldi

    Duruşmadan yaklaşık 1.5 saat önce İzmir yolu üzerindeki adliye binasına ilk olarak Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz'la birlikte geldi. Burada adliye binası önünde toplanan grupların destek verdiği anne Hatice Cömert, "Ben yaşlı, hasta bir kadınım. Ancak Abdullah'ın, sizin hatırınız için, adalet için, hesap sormak için Balıkesir'e geldim. Bu katillere kim cesaret veriyor, kim emir verdiyle Allah onu kahretsin, belasını versin. Bizim evlatlarımızı da hükümet evladı değil mi? Ben askere yetiştirdim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Acılı anneye destek veren Emel Korkmaz ise, "Ali İsmail'imin davası Eskişehir'de görülecekti, Kayseri'ye aldılar. Ancak milyonlar yanımızda. Bizi destekleyen herkes, her yerde. Destek veren insanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    CHP milletvekillerinden destek geldi

    Bu arada, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, babası Edip Cömert, kardeşi Zafer Cömert, ağabeyi Adnan Cömert, kız kardeşi Fatma Kartal ile Abdullah Cömert hayatını kaybettikten sonra dünyaya gelen ve onun adını taşıyan yeğeni 10 aylık Abdullah Can Kartal'a destek vermek için, Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz; İstanbul'da Gezi protestolarında yaralan ve 269 gün komada kaldıktan sonra ölen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan; Hatay'da ODTÜ protestolarına destek eylemi sırasında geçen yıl düşerek ölen Ahmet Atakan'ın babası Ali Atakan; Ankara'da geçen yıl Gezi protestoları sırasında ölen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Gökhan Günaydın, Mahmut Tanal, Melda Onur, Namık Havutça ile Nedret Akova da adliye binasına geldi.
    Gezi aileleri ile milletvekillerinin yanında çok sayıda ilin baro başkanı, avukatlar ile çeşitli siyasi parti ile sivil toplum örgütlerine bağlı gruplar da adliye binası önünde toplandı. Topluluk, tepkilerini sloganlarla dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adliye bahçesinin kapısından içeri girerken Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Adnan Cömert bağırarak, "Benim kardeşimi sokak ortasında katlettiler. Biz ne yapacağız, sizin bizden nedir bu korkunuz?" dedi. Sonra Cömert ailesi ve avukatlar adliyeye girdi.

    Kuran-ı Kerim getirdi

    Duruşma başlamadan önce basın mensuplarına konuşan ağabey Adnan Cömert, "Ben mahkeme başkanına Müslüman olup olmadığını sorduktan sonra, ondan Kuran-ı Kerim'e el basmasını isteyeceğim. Böylece hem çeşitli yerlerden gelebilecek baskılara direneceğine, hem de adil yargılama yapacaklarına inanıyorum. Çünkü biz ailele olarak adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abdullah Cömert, geçen yıl 3 Haziran’da polis Ahmet Kuş tarafından atılan biber gazı kapsülünün, başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca hazırlanan raporda, “Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu” vurgulanmıştı. Bunun üzerine Kuş hakkında, ‘olası kastla öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

    Joe Biden: "Erdoğan'dan hiçbir zaman özür dilemedim"

    Sanık polis Ahmet Kuş, ifadesinde, gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması durumunda öldürücü olup olmadığını bilmediğini, böyle bir olaya da şahit olmadığını, gaz fişeği mesafesinin atılan silaha göre 100-150 metre arası olduğunu ileri sürmüştü. İddianamede, fişeğin atıldığı nokta ile Cömert’in vurulduğu yer arasında 36 metre bulunduğu, fişeğin azami menzilinin 90/150 metre olduğu vurgulanarak, “Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı ve öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktülün ölümüne sebebiyet verdiği” vurgulanmıştı. Dava ilkin Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış ve sanık Kuş’un talebi üzerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle Balıkesir’e gönderilmişti.

    Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün için duruşma tarihi verirken; sanık polisi duruşmaya çağırmayarak, Mersin’den SEGBİS yöntemiyle, yani sesi ve görüntüsünü aktararak, sorgulamaya karar verdi. Ayrıca tanıkları da bulundukları şehirlerde dinlemeye hükmetti.
     
    Cömert Ailesi ve davayı takip eden hukukçular adına konuşan Avukat Hatice Can, sanık polisin SEGBİS’le dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Zaten bu dava, güvenlik gerekçesiyle nakledilmişti. En azından mahkemede yüz yüze sorgusu yapılmalıydı. Suçun niteliği itibariyle, cezası beş yıldan daha ağır olan suçlarda sanık, ağır hasta olmadığı takdirde mahkeme huzuruna getirilmek zorundadır. Bu polis hâlâ işine devam ediyor. Biz mahkemenin bu kararından vazgeçmesini istiyoruz” dedi.

    Anne, oğlunun fotoğrafını gösterdi

    Avukatların taleplerinin ardından söz alan anne Hatice Cömert, Abdullah Cömert'in fotoğrafını kaldırarak, "İlacım cebimde, bin 300 kilometre yol geldim. Hatay'da mahkeme yok mu. Bu çocuk ne yaptı?" dedi.

    Baba Edip Cömert ise "Adalet Mülkün Temelidir ama siz adaletin temelini bozdunuz" diye konuştu.

    Daha sonra mahkeme heyeti başkanı, sanık polis A.K'nin Mersin'den videokonferans yöntemiyle ifadesine geçilmesini isteyince Cömert'in ailesi ve avukatları reddi hakim talebinde bulundu

    Mahkeme heyeti, 15 dakika aranın ardından duruşmayı güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle erteledi.

    Duruşmadan sonra gazetecilere açıklama yapan Cömert ailesinin avukatlarından Hatice Can, Cömert'in Gezi Olayları'nda ilk öldürülen kişi olduğunu ifade ederek, bu tür davaların takipçileri olacaklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow