hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Davutoğlu: ''Hiç kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık''

    Ahmet Davutoğlu: Hiç kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim hükümeti kurması için görevlendirdiği Ahmet Davutoğlu açıklama yaptı. Koalisyonun neden kurulamadığından bahsetti. Bakanlık teklif edeceği isimleri belirlendiğini ama kimseyle paylaşmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

    AFAD ve ilgili bakanlarımız çalışmaları yürütüyorlar. Böyle bir felaketin yaşanmamasını Allah’tan niyaz ediyorum.Demokrasi tarihimizde bir ilki yaşıyoruz bugün. Dikkat ederseniz bugün bu açıklamayı Başbakanlık’ta yapıyoruz. Koalisyon görüşmelerinden sonra açıklamaları Ak Parti genel merkezinde yapmıştık. Bugün üstlendiğimiz görev bir devlet görevidir. Siyasi mahiyettedir.

    Cumhurbaşkanımızın tevdi ettiği görev bir devlet görevidir. Halkın huzur ve güven içerisinde seçime gitmesini sağlayacak bir görevdir. Gönül isterdi ki 7 Haziran'dan bu yana bütün siyasi partiler sorumluluk içinde davransın ve bugün Türkiye'de yeni bir seçime ihtiyaç olmamış olsun.

    ''CHP ile koalisyon zemini olmadığı görüldü''

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 Haziran'dan bu yana hep anayasal süreçleri işletme vurgusu yaptım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir koalisyon zemini olup olmadığını görmek için görüşmeler yaptık. AK Parti'nin son 13 yılda eğitim ve dış politikada yaptığı bütün reformların kaldırılması görüşmeler dile getirildiği için koalisyon zemini olmadığı görüldü.

    Sayın Bahçeli ile görüşmemizde kendisinin bir hükümet kurmaya taraf olmadığı diğer partilerin hükümeti kurması gerektiğini bize iletti.


    ''Eleştirmek için söylemiyorum ama...''

    Sayın Bahçeli’yle konuşmamızın daha başında uzun dönemli koalisyona Ak Parti azınlık hükümetine ve meclisten erken seçim kararına karşı olduklarını söylediler. Eleştirmek için söylemiyorum ama tablo bu. Koalisyon ihtimali kalmayınca görevi iade ettim.

    ''Cumhurbaşkanımız erken seçim kararı aldı''

    Deniz tükenene kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol ve yöntem kalmadı. 45 günün dolmasına müteakip anayasa gereği sayın cumhurbaşkanımız erken seçim kararı aldı. Bu sabah da bir yönetim boşluğu olmaması için görevi bana tevdi ederek geçici Bakanlar Kurulu kurmamı ülkeyi sükunetle seçimlere götürme konusunda adım atmamızı bildirdi.

    ''Keşke bir koalisyon kurulsaydı''

    Bu görev bir koalisyon hükümeti kurma görevi değildir. Bu görev diğer partilerle bir müzakere başlatma süreci de değildir. Keşke bir koalisyon kurulsaydı. Türkiye cumhuriyeti tarihinin ilk uygulamasıyla karşı karşıyayız. Hukukçularla istişare yaptım. Değişik görüşleri aldım. Teamüle çok önem veren biri olarak yanlış bir teamüle yol açmak istemem. Anayasanın ilgili maddelerini beğeniriz beğenmeyiz ama bu maddelere göre hareket etmek bir borç.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz güneş motel uygulamalarının peşinde değiliz. Eğer bir benzetme yapılmak isteniyorsa biz 8 Haziran'da böyle bir girişimde bulunabilirdik. Allah da millet de şahit ki meşruiyet çizgisinden sapmadım. Dün ve bugün yapılan yorumları çok talihsiz yorumlar olarak gördüm.

    Hiçbir partinin içinde huzursuzluk çıkması için küçük ayak oyunlarına kurnazlıklara itibar etmeyeceğimizi söylemek isterim. Şu andaki çalışmam nasıl anayasal bir sorumluluk ise görev tevdi edilen milletvekillerinin bu görevi yerine getirmesi de bir anayasal zorunluluktur. Anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Biz diğer partiler gibi AK Parti de şunu demiş olsaydı “biz de üye vermeyeceğiz.” Ne olacaktı bu ülkenin hali?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Anayasal çizgiye sonuna kadar riayet edeceğim. Kim ne derse desin bu çizgiden sapmayacağım. Bu çerçeve şimdi TBMM Başkanından oranlara göre bakanlıkları bildiren bir yazı verilecek. Liderlere ve milletvekillerine bir çağrı yapıyorum: Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Her türlü görüştürmeyi gerçekleştirebiliriz.

    ''Neredeyse yalvardım''

    TBMM’den yazının gelmesine müteakiben teklifte bulunacağım. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık. Neredeyse yalvardım “Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım” dedim.

     

    ''Hiç kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık''

    Partiler üzerine baskı yapmak onlara gayri ahlakilik suçlaması yapmak doğru değildir. Teklif edilen şey ülkenin yönetimini 2 ay boyunca birlikte yürütmektir.

    Ne ben ne de arkadaşlarım hiçbir partinin iç işlerine müdahale etmedik etmeyiz. Gayri ahlaki hiçbir görüşmenin içinde olmadık olmayız. Hiç kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''TBMM üyelerine teklifte bulunacağım''

    TBMM üyelerinin hiçbirisi böyle bir teklifin muhatabı değildir. Anayasa bana bu görevi veriyor. Hem de 5 günlük bir süre tanıyor.

    Benim görevim madem genel başkanlar reddetti TBMM üyelerine teklifte bulunacağım. Bağımsız üye atayamam. Onlarla görüşmeden bağımsız üye atarsam anayasal suç işlemiş olurum.

    Hem bizi zan altında hem de kendi milletvekillerini zan altında bırakmak doğru değil. Gerekirse görüşürüz ama kimse yolları tıkamasın, kapıları kapatmasın.

     ''Demokrasi odasına nereden gireceğiz?''

    Ben CHP, MHP vekillerine teklif etmezsem, 7-8 bakanlık boş kalır. Ben oraya bağımsız üye atayamam. Anayasa diyor ki teklif edilecek. Reddetmesi halinde oraya bağımsız üye atanır diyor.

    Telefonları kapıları kapattınız e bacaları da kapatın demokrasi odasına nereden gireceğiz biz. Olmaz ki…
    Burada herkesi sorumluluk içinde davranmaya çağırıyorum. Tek tek özgeçmişlere baktım. Devlet tecrübesi de içinde olmak üzere değerlendirme yapmaya çalıştım.

    İsimler konusuna gelince… En yakın arkadaşlarım da bilmiyor. Bu isimler bende mahfuzdur.

    AK Parti içindeki görevlendirmeler de ben de mahfuz olan bir konu. En sonda AK Parti’yi düşünüyorum. Diğer partileri bilirsem ona göre bir dağılım yapacağız. AK Parti’den hiçbir arkadaşım bu görevden kaçacak değil. Onlara da tek tek yapacağım. Parti organları üzerinden yapmayacağım.

    Başbakan Davutoğlu şehit yüzbaşının yarbay ağabeyinin cenazede sarf ettiği sözlere ilişkin açıklama yaptı.

    İşte konuyla ilgili açıklama;

    Türkiye 78 milyonluk büyük bir ülke. Felaketlerde nasıl kenetlendiğimizi görüyoruz. Bu acıları yaşadığımızda yüreğimizi yakıyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Ailenin acısını biliyoruz. Hepimiz zor zamanlardan geçiyoruz. Aile içinde acı doğaldır. Şehit anne ve babasını aradığımda hepsi tepkisiz sitemkarsız bir ifadeyle vatan sağolsun dedi. GATA'da gazilerimizi ziyaret ettim. Bana buradan çıkayım hemen bölüğüme gideceğim sayın başbakanım dedi. Bugünler birlik beraberlik günleri. Bizim askerimizin bilinci bu. Şunda büyük bir kahramanlıkla bu yarbayımızın silah arkadaşları al bayrak için çarpışıyor. Bu sözlerin kardeş acısı ile sarfedildiğini düşünüyorum. TSK mensupları en büyük acılara karşı vakar içinde olmalı. Yüksek Askeri Şuraya katıldım oradaki duruşları gördüm. Dimdik durabilecek yetiştirildiği yönündeki düşüncemi de belirtmek istiyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow