hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'te ve sosyal medyada "dombra" tepkisi

    Mecliste ve sosyal medyada dombra tepkisi
    expand

    AK Parti'nin yerel seçimlerde kullanmak için tanıttığı "Dombra" şarkısının uyarlaması önce milliyetçi motifleri sahiplendiği için MHP'nin tepkisini çekti. Ardından Dombra eserinin sahibi Arslanbek Sultanbekov adına açıklama yapan Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği de, eserin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti'nin seçim kampanyası için Uğur Işılak tarafından yorumlanan Dombra şarkısı, önce Meclis'te sonra sosyal medyada tartışma yarattı. Şarkıya adını veren dombra iki telli bir Kazak çalgısı. 

    Şarkının Orta Asya'dan motifler taşıması ve milliyetçi olarak tanınan Uğur Işılak tarafından seslendirilmesi bazı milliyetçileri kızdırdı. 

    Başbakan Erdoğan'ın milliyetçilerin gönlüne girmeye çalıştığını iddia eden gruplar, internetteki dinleme kayıtlara yansıyan Başbakan'ın MHP hakkındaki sözlerinin de bu kliple unutturulmaya çalışıldığını iddia etti.

    MHP'den tepki

    Dombra marşına ilişkin tartışma dün TBMM Genel Kurulu'na da taşındı. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, "AK Parti'nin Türk'ü yok saydığını ancak şimdi Orta Asya Türkleri'nin bir simgesi olan Dombra müziğini seçim müziği olarak seçtiğini" söyledi.

    Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nden açıklama

    Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı da, eserin sahibi "Arslanbek Sultanbekov" adına açılan Facebook hesabından duruma tepki gösterdi ve şu açıklamayı yaptı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Sanatçımız Sayın Arslanbek Sultanbekov'un Dombra adlı eserinin, sözlerinin değiştirilerek ve adı gizlenmeksizin, bir siyasi partinin seçim müziği olarak kullanıldığı, basın ve sosyal medyada 19.02.2014 tarihinde kamuoyuna ilan edilmiştir.

    Haberin yayınlanmasından sonra Sayın Sultanbekov ile telefon görüşmeleri yapılmış ve kendisinden görüş ve bilgi alınmış, söz konusu özel gündemi görüşmek üzere Yönetim Kurulu derhal toplanmış, konu detaylı şekilde değerlendirilmiş ve gelişmelerin takip edilmesine karar verilmiştir.

    20.02.2014 tarihinde saat 10.30'da Sayın Sultanbekov ile telefon görüşmesi yapılmış olup görüşmede Sultanbekov, gelişmeleri takip ettiğini ve haklarının korunması için gereğini yapacağını, bu süreçte Nogay Türklerinin konuya herhangi bir şekilde müdahil olmasını istemediğini bildirmiş ve görüşlerinin Nogay Türklerine duyurulmasını istediğini belirtmiştir. "

    "Eser bin yıllık değil"

    "Dombra şarkısı Sanatçımız tarafından 1997 yılında St. Petersburg'da kaleme alınmıştır. Biriler tarafından anonim olarak görülen eser'in telif hakları sanatçımız Arslanbek Sultanbekov'a ait'tir.

    Sanatçımız Orta Asya'da yaygın olarak Kazakistan'da kullanılan ''Dombra'' çalgısına ithafen bu şarkıyı yazmıştır. Eser 1000 yıllık degildir. Sosyal paylaşım ortamındaki videosu Cengiz Han (Mongol) filmine ait bir savaş sahnesinden uyarlanmıştır.

    Dombra, ne tambura, ne dutar ne de baglama'dır. Dombra çalgısı bize göre hepsinin atasıdır. Eser 1000 yıllık degil ama Dombra, 1000 yıl ve üzeri bir geçmişe sahiptir. "

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow