hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ''Alevilik-Bektaşilik Araştırma Merkezi'' kuruldu

    Alevilik-Bektaşilik Araştırma Merkezi kuruldu
    expand

    İnönü Üniversitesinde kurulan Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama Araştırma Merkezi'nin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama Araştırma Merkezi'nin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlananan yönetmeliğe göre; merkez, Alevilik-Bektaşilik inanç ve kültürünün, kültür tarihi içerisindeki yerini doğru bilgi ve belgelere dayalı olarak tespit edecek. Elde edilen bilgiler, merkez tarafından yayımlanacak olan akademik araştırma dergisi, elektronik posta, bülten ve benzeri vasıtalarla, araştırma yapan kişilere, kurumlara ulaştırılacak. Ayrıca konferans, panel ve sempozyumlar aracılığıyla geniş halk kitlelerine sunulacak.

    Balkanlardan Orta Asya'ya...

    Merkezin faaliyet alanlarına da yer verilen yönetmeliğe göre merkez, Alevilik-Bektaşiliğin; Anadolu'daki Balkan ülkeleri ve Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerindeki ve Avrupa'ya göç etmiş Alevilerin-Bektaşilerin hayat tarzını araştırmalarla tespit edecek, kayıt altına alacak ve ilmi çalışmalar yapacak.

    Alevilik-Bektaşiliğin, Türk kültür tarihi ve İslam kültür tarihi içindeki yerini ilmi objektiflik içinde esas kaynaklara dayalı olarak ortaya koyacak olan merkez, Alevilik-Bektaşiliği hazırlayan tarihi, sosyal ve siyasi sebepleri inceleyerek Ahmet Yesevi'den bu yana İslam kültürünü fiilen yaşayan ve yaşatan kişileri ortaya çıkararak İslam kültür tarihi içinde Alevilik-Bektaşiliğin inanç ve kültür değerlerini belirleyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arşiv oluşturulacak

    Doğrudan Alevilik-Bektaşilik inanç ve kültürü ile yetişen kişilerin telif ve tercüme eserlerini bulup ortaya çıkaracak merkez, bu fikirleri tahlil ve tenkit süzgecinden geçirerek anlaşılır hale getirecek, dijital ortama aktaracak, arşivleyecek, Türkçe'ye çevirerek yayımlayacak, uygun illerde alan araştırmaları yapacak.

    Merkez tarafından konuyla ilgili uzmanlar yetiştirmek amacıyla yüksek lisans ve doktora bursları ve kaynakları da temin edilecek, Alevi-Bektaşi inanç önderleri ve Alevi-Bektaşilikle ilgili dernek ve vakıflarla ortak projeler üretilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow