hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali İsmail Korkmaz davası ertelendi

    Ali İsmail Korkmaz davası ertelendi
    expand

    Kayseri'de görülen bugünkü duruşmada 21 Ocak'a erteleme kararı çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eskişehir'de Gezi olayları sırasında Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden erteleme kararı çıktı.

    Anne Emel ve baba Şahap Korkmaz, sabah saatlerinde adliye önüne CHP İl Başkanı Mustafa Ayan ile birlikte geldi. Polis arama noktasına gelen aile, arandıktan sonra adliyeye alındı. Aile duruşmadan karar çıkmasını beklediklerini söyledi.

    Milletvekilleri geldi

    Ali İsmail Korkmaz davasının 6'ncı duruşması 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.30'da başladı. Duruşmaya Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap Korkmaz, ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, izleyici olarak katıldı.
    Duruşma salonunda yargılama öncesi Ali İsmail Korkmaz Vakfı yararına, siyah-beyaz, sarı-kırmızı ve sarı-lacivert renkli üzerinde Ali İsmail Korkmaz'ın fotoğraf baskısının olduğu, ‘düşlerinde özgür dünya' yazılı, sırtında ise ‘Ali İsmail Korkmaz 19' yazılı olduğu tişörtler dağıtıldı. Tişörtten HDP Milletvekili Sebahat Tuncel de sarı-kırmızı renkli olanı alarak giydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutuklu polis gelmedi

    Duruşmaya Yozgat E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın, Yozgat Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğü, ‘Sol üreter taşı' tanısıyla 24 Aralık'ta Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildiği ve burada tedavisinin devam ettiği gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Mevlüt Saldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan da, başka duruşmalarının bulunduğu gerekçesiyle salona gelmedi. Tutuklu sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları ile Korkmaz ailesi avukatları hazır bulundu.

    Duruşma, Mevlüt Saldoğan'ın duruşmaya katılamama nedeniyle ilgili yazılar okunarak başladı. Mevlüt Saldoğan'ın duruşmaya katılamaması nedeniyle davayla ilgili kararının verilmesinin mümkün olmadığını belirten mahkeme başkanı, bir önceki duruşmada mütalaa veren savcı Murat Mor'un değiştiğini söyleyerek, yeni göreve başlayan savcı Mehmet Kalkan'ın görüşünü sordu. Savcı, mütalaayı aynen tekrar ettiklerini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasi baskı olmasın

    Mahkeme başkanının savcı değişikliğiyle ilgili olarak söz verme teklifi üzerine ağabey Gürkan Korkmaz, aile avukatları adına Ayhan Erdoğan'ın söz alabileceğini belirtti. Avukat Ayhan Erdoğan, "Bir önceki duruşmanın görüldüğü saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Savcıdır, polistir alperendir' şeklinde bir konuşması oldu. Bu konuşma, davaya müdahale olarak algılanabilecek bir harekettir. Siyasal iktidarın baskısı olmadan hareket edilmesini istiyoruz. Gezinin bir darbe olarak sunulması söz konusu. Gezi eylemlerinin, vatandaşların yaşam alanları için yaptıkları mücadeleydi" dedi. Ayhan Erdoğan, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

    Baro başkanları katıldı

    TBB Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Haşim Mısır, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı da duruşmaya aile avukatı olarak katıldıklarını belirterek, suçluların cezalandırılmasını istedi. Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise davaya katılma talebinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutuksuz polisler beraatini istedi

    Bir önceki duruşmada savcı mütalaasına savunma yapmak için ek süre isteyen tutuksuz sanık polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut'a söz verildi. Şaban Gökpınar, "Savcı beyin mütalaasına katılıyorum. Gerekli açıklamayı avukatım yapacak. Beraatimi istiyorum" dedi. Hüseyin Engin savcı mütalaasına katıldığını ve beraatini istediğini söylerken, Yalçın Akbulut savcı mütalaasına karşı çıktı. Yalçın Akbulut, "Hiçbir suçum yok. Bana verilen görev, gözaltı değil, eylemcileri uzaklaştırmak. Ben şahsın yanına yaklaşmadım. Benim tek suçum kovalamak" diye konuştu.

    Suçlamaları reddettiler

    Tutuksu sanık Muhammet Vatansever de delil karartma durumlarının olmadığını ve tahliyesini talep ettiğini belirtti. Söz verilen tutuklu İsmail Koyuncu da, "Yaptığımız suç ise ceza verin. Polise yardım için yakalamak suç olduğunu bilmiyordum. Mağduriyetimin giderilmesi için beraatimi istiyorum" ifadelerini kullandı. Diğer tutuklu Ebubekir Harlar ise "Savcı yakaladıktan sonra dövdüğümü söylüyor. Böyle bir şey yok. Tut demesiyle tuttum, daha sonra geri çekildim. Bana yakala suçsa ceza verin, dövdün diye ceza vermeyin" diye konuştu. Tutuklu sanıklardan Ramazan Koyuncu da daha önceki savunmalarının geçerli olduğunu, 17 aydır suçsuz yere cezaevinde yattığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat itiraz etti

    Tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut'un avukatı Selim Karakoyun, TÜBİTAK raporunun mahkemeye ulaşıncaya kadar ailenin görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu söyleyemediğini anlattı. Mahkemeye ulaşan görüntülere göre dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını savunan avukat Selim Karakoyun, "Adli Tıp raporunda Ali İsmail Korkmaz'ın merdivenden düşmüş olma ihtimali ile hastane mikrobundan ölmüş olabileceği değerlendirilmemiştir. Mahkeme, bunları da araştırmalıdır" dedi. Avukat Selim Karakoyun'un savunmasına anne Emel Korkmaz, tepki gösterdi. Emel Korkmaz, "Yalan söylüyorsunuz. Çocuğunuz yok mu sizin? Doğruları konuşun" diye bağırdı.

    Söz verilen Ebubekir Harlar'ın avukatı Kaan Yırtımcı da "İddianamede olay anlatımında maktülün vuruş aldığı bölgeler olarak bel sırt kol geçerken, mütalaa da kafa bölgesi eklenmiştir. Ben izliyorum, teker teker seçemiyorum. Maktülün öldürdüğü Mevlüt Saldoğan olduğu belirlenmiştir. Benim müvekkilim ve diğer sivil sanıklar kastı aşmamıştır. Kolluk aşırı güç uygulamıştır. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum" dedi. Ağabey Gürkan Korkmaz, sanık avukatına bağırarak tepki gösterdi.

    Duruşma ertelendi

    Tutuklu sanık Mevlüt Saldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan'ın mazereti ve Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in katılma talebini görüşmek üzere saat 11.00'de duruşmaya verilen 15 dakikalık aranın ardından, mahkeme başkanı ara kararda Ekrem Dönmez'in katılma talebini reddetti. Mutlu Karayılan'ın mesleki mazeretinin kabul edildiği duruşma günü ve saatinin UYAP üzerinden iletileceği, Mevlüt Saldoğan'ın sağlık mazeretinin de kabul edildiği, bir sonraki duruşmada yine mazereti olması durumunda ceza infaz kurumuna yazı yazılması, Mevlüt Saldoğan'ın en yakın sağlık kuruluşuna veya adliyeye getirilerek, SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılımının sağlanmasına, mevcut tutukluluk durumlarının devamına karar verildiği açıklandı. Duruşma 21 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

    Annenin tepkisi

    Anne Emel Korkmaz, mahkeme başkanının okuduğu ara kararın ardından "Bizim çocuklarımız toprakta yatıyor, bu katiller sıcakta uyuyor" diye bağırarak tepki gösterdi.

    Ali İsmail Korkmaz davasında karar günü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow