hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara- ABD ilişkileri

    Ankara- ABD ilişkileri
    expand

    "IŞİD tehdidi altındaki Suriye ve Irak'ın birlik bütünlüğü için yapılması gerekenlere bir paket olarak bakılmalı... Paketin hedeflerinden biri de ESAD'ın gitmesi olmalı..." Ankara'nın görüşü de ABD'den beklentisi de bu... Türkiye, ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonlarda kullanmak istediği İncirlik Üssü'nü açıp açmama konusundaki kararını da bu paketin gidişatına göre verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara, IŞİD'le mücadele konusunda Washington'dan ne talep etti, karşılığında hangi adımları atmayı vaadetti? İkili ilişkiler ne durumda? ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın ziyaretinin ardından akıllardaki soru bu.

    Ankara'nın başta ABD olmak üzere koalisyondan temel isteği kapsamlı strateji... IŞİD'in yanısıra IŞİD ve bölgedeki aşırıcılığın kaynağı olarak gördüğü ESAD rejiminin hedef alınması, sığınmacılar için güvenli bölgeler ve uçuşa yasak bölge oluşturulması... Bu beklentiler hemen her platformda dile getiriliyor..  Dışişlerinden üst düzey kaynaklar, "Türkiye bir Esad obsesyonu içinde değil" görüşünün altını çiziyor.

    Kaynakların ifadesine göre, Esad'ın gitmesi kaçınılmaz ve bunun ertelenmesi bölgeye zarar veriyor.  Bunun anlaşılmasını istemek, izah - ısrar etmek doğru politika.

    Sadece Suriye değil... IŞİD tehdidinin sürdüğü Irak'ta da birlik bütünlüğün sağlanması bölge için hayati önemde Ankara'ya göre. Kaynaklar, peşmergenin eğitilmesi, Kobani'ye geçişine izin verilmesi gibi adımların bu amaçlarla atıldığına tüm bu konuların bir "paket" olarak değerlendirildiğine dikkat çekiyor. "Bu paketin tümünün gidişatı ne kadar arzu ettiğimiz yönde olursa ABD'nin Türkiye'den beklentisi olan İncirlik meselesi de o zaman değerlendirilir" diyorlar. Hatta "ABD ile metin üzerinde uzlaşıldı" denilen Özgür Suriye Ordusu'na yönelik eğitimlere de bu gidişata göre başlanacağı söyleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoğun görüşme trafiği sadece ABD değil. Bölge ülkeleriyle de sürecek. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Cevad Zarif'in davetlisi olarak İran'a gidecek. Ziyaret tarihi 17 Aralık olarak planlanıyor.

     Demirtaş: "Başbakan'a değil, Dersim'e meydan okumak"

    Zehirli ayakkabıların fotoğrafları yayınlandı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow