hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay'dan Kandil ile direkt görüşme sinyali

    Atalaydan Kandil ile direkt görüşme sinyali
    expand

    Çözüm süreci ile ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Devlet kurumlarımız gerekirse Kandil'le gerekirse başka yerlerle de görüşürler. Çünkü bu işin artık son adımlarının belirlenmesi safhasındayız" dedi. Lice'deki heykel gerginliğine de değinen Atalay, "Sürece provokasyondur. Provakatörler her yerde var. Orada var, başka yerlerde var, siyaset içinde var" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki bir örgüt üyesine ait heykelin kaldırılması sırasında çıkan olaylara ilişkin, yaşananları çözüm sürecine yönelik provokasyon olarak niteleyerek, "HDP kesimiyle de görüşüldü. Onların da katiyen onayladığı bir şey değil. Onların da bilgisi olan bir şey değil. Onlar açısından da bu bir provokasyondur" dedi.

    Atalay, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki bir örgüt üyesine ait heykelin kaldırılması sırasında yaşanan olaylara ilişkin soru üzerine Atalay, "heykel olayının" aniden çıktığına dikkati çekti.

    Varlığından kimsenin haberi yoktu

    Kendisinin çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamaları ve HDP'nin İmralı ziyaretinin ardından, daha önce varlığından kimsenin haberi olmadığı bu heykelin ortaya çıktığını belirten Atalay, bir iki gazetenin de bunu haber olarak verdiğini, çözüm sürecinden mutlu olmayan kesimden de beyanatlar geldiğini aktardı.

    Mahsum Korkmaz heykeli yıkıldı

    Olayın araştırıldığını ve kabul edilebilir olmadığını dile getiren Atalay, mülki idarenin, jandarmanın da olayla ilgili fazla bilgisi bulunmadığını, basına yansıdıktan sonra haberdar olunduğunu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Provokasyondur"

    Atalay, "Bugün gereken yapıldı ve yapılır. Böyle şeylere de müsamaha edilmez. Şöyle görürüz bu olayı, bu işleri yürüten de bir kişi olarak, sürece provokasyondur. Provokatörler her yerde var. Orada var, başka yerlerde var, siyaset içinde var, maalesef basın içinde de var. Sürekli 'bu tür şeyler olsa da büyütsek, çözüm süreci yürümüyor diye haber yapsak' diyen hevesliler de var. Hepsinin işbirliğiyle bu provokasyon böylece atlatılmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

    "HDP kesimiyle de görüşüldü. Onların da katiyen onayladığı bir şey değil. Onların da bilgisi olan bir şey değil. Onlar açısından da bu bir provokasyondur" diyen Atalay, "Olan bir cana oldu, yazık oldu" ifadesini kullandı.

    Ülkü ocaklarından "heykel" protestosu

    Mahsum Korkmaz heykeline el koyma kararı

    Bahçeli'den heykel tepkisi

    "Heykelin dikilmesi önceden engellenemez miydi?" sorusuna karşılık Atalay, "Olabilirdi ama bölgeden bize de bilgi gelmedi. Belki bölgedekilerin de bilgisi olmadı. Çünkü bu kırsal kesimde ve son anda, yani haberlere yansıdığı gün oraya dikilmiş oldu" dedi.

    "Gerekirse Kandil'le de görüşülür"

    Çözüm süreci kapsamında "eve dönüşler takvime bağlandı mı?" sorusu üzerine Atalay, süreç kapsamında atılan adımları anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süreçle ilgili bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını anımsatan Atalay, bu süreçte görüşme heyetlerinin genişleyeceğini, MİT dışında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığından da katılım olacağını aktardı.

    "Oluşacak yeni heyetimizin Kandil'le de direkt görüşmesini arzu ediyorum" diyen Atalay, "Devlet kurumlarımız gerekirse Kandil'le gerekirse başka yerlerle de görüşürler. Çünkü bu işin artık son adımlarının belirlenmesi safhasındayız. Yasa çerçevesinde, eylem planının olgunlaşması için gereken her görüşme yapılır" ifadelerini kullandı.

    Eve dönüşlerin sağlanması için yasal düzenleme gerekip gerekmediği sorusuna Atalay, tüm bunlardan önce bütün eylemlerin durması gerektiğini söyledi.

    Bölgede haraç toplandığını, oy kullanmada baskı yapıldığını anlatan Atalay, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili de bu tür olaylara müdahale edildiğini bildirdi.

    "Gerekiyorsa yeni yasalar da çıkar"

    "Geri dönüş için yasa var mı dediniz. Gerekiyorsa yeni yasalar da çıkar" diyen Atalay, "Herkesin aklına af geliyor" denilmesi üzerine, şunları kaydetti: "Af kavramı kullanmıyoruz. Eve dönüş çok kapsamlı bir şey. Suça karışmışlar, karışmamışlar, örgüt mensupları, lider kadrolar... Bakın dünyada bu sorunları çözenler bu konuların hepsini çalışmıştır. Gerekiyorsa yasalar çıkmıştır. Çıkar, yine de bunlardan tereddüt etmemek lazım. Bir defa Türkiye'de büyük bir sorunu çözüyorsunuz. 30 yıldır devam eden adeta iç savaş. Cenazeler
    geliyor, anneler çocuğu askere gitme zamanı gelirken tir tir titriyor. 'Nereye gidecek, tabutu mu gelecek?' Öbür taraftaki anneler, 'dağa gidiyor orada ne olacak?' Böyle bir ülke olmaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devletin kendine düşen sorumluluğunun büyük kısmını yerine getirdiğini belirten Atalay, eve dönüşle ilgili düzenlemelerin devletin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu, bununla ilgili ciddi araştırmalar, analizler bulunduğunu söyledi.

    "Bundan sonra karşı tarafta yapacak çok şey var" ifadesini kullanan Atalay, "Ne bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, "Yol haritasını ortaya koyacağız, dışarıya çekilme, silahı bırakma, sonra da insanların eve dönüşü, eve dönüş süreçleri, hem örgütü hem Mahmur'u. Sonra bunların Türkiye'de hayatın içinde normal hayatlarını yaşaması. Türkiye normal ülke olsun istiyoruz. İstediğimiz başka bir şey değil" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow