hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atlantik Konseyi Zirvesi başladı

    Atlantik Konseyi Zirvesi başladı
    expand

    ABD'li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da ikinci gününe katılacağı Enerji ve Ekonomi Zirvesi, İstanbul'da başladı. Zirvede 21. yüzyılda enerji sorunları ve yenilenebilir enerji konuları ele alınıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji güvenliği, küresel enerji görünümü, 21'inci yüzyılda enerji sorunları, enerji arzı ve talebi, jeopolitik unsurlar ve stratejiler, petrol ve doğalgaz, enerji finansmanı ve yatırımları, yenilenebilir enerji gibi konuların tartışılacağı zirve iki gün sürecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Komiseri Miguel Arias Cañete, Irak Petrol Bakanı Adil Abdel Mehdi gibi isimlerin katılımıyla açılan zirvenin ikinci gününe ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da katılacak.

    "ABD'nin de Türkiye'nin de rolü vazgeçilmez"

    Borsa İstanbul, Chevron, Halkbank ve Türk Hava Yolları (THY) ortaklığında düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe, Türkiye'nin, bölgenin ve Atlantik ötesi gelişmelerin geleceği açısından merkezi konumda olduğunu söyledi. Kempe, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı ve soğuk savaş dönemindeki gibi dünyanın kritik bir dönemden geçtiğini anlatan Kempe, böyle zamanlarda insan unsuru ve liderlik gibi faktörlerin önemli olduğunu belirtti.

    Uluslararası liberal sistemin tehlikede olduğunu öne süren Kempe, "Dünyadaki ekonomik ve siyasi belirsizliklerle, ulusal ve mezhepsel mücadelelere karşı devletlerin ortak geleceğini güvence altına almak için önemli dinamikler var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kempe, Türkiye'nin, bölgenin ve Atlantik ötesi gelişmelerin geleceği açısından merkezi konumda olduğunu kaydetti.

    Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Jon M. Huntsman da Avrupa ve Asya'yı birleştiren, Orta Doğu ile güçlü bağları bulunan Türkiye'nin, zorluklar kadar fırsatlara da açık dinamik bir ülke olduğunu söyledi.

    Atlantik ötesi ilişkileri yenilemek, refah, barış ve istikrarı sağlamak için ülkeler arasında bağların güçlendirilmesi gerektiğini belirten Huntsman, "Irak ve Suriye'deki süregelen siyasi ve sosyal çalkantıları dikkatle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

    Huntsman, Avrupa Birliği'ne karşı Rusya'nın artan gücüne, İran'ın nükleer araştırma programına, Irak'ın istikrarsızlığına vurgu yaparken, sıvılaştırılmış doğalgaz gibi enerji teknolojileri ve küresel enerji pazarlarındaki gelişmelerin önemli olduğuna dikkati çekti.

    Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Orhan Taner ise Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin İstanbul'un bölge için jeopolitik bir merkez olduğunu tekrar kanıtladığını vurgulayarak, "Zirve boyunca yapılacak konuşmalar sadece ticari ilişkileri geliştirmeye değil, aynı zamanda barışı tesis etmeye yönelik olmalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB üyesi ülkelerin doğalgazda 3 temel girdisi olduğunu, bunlardan birinin Rusya'nın Ukrayna üzerinden aktardığı doğalgaz olduğunu belirterek, "Bununla alakalı yaşanan krizin önümüzdeki günlerde AB üyesi ülkelerin gündeminde kalacağını görüyoruz" dedi.

    Bakan Yıldız, ham petrol ve doğalgazın yer altındayken savaş gerekçesi, yer üstünde iken de barış gerekçesi olmasının, bu paradoksun daha iyi yönetilmesi gerektiğini gösterdiğini anlattı.

    "Özellikle Türkiye'de, bölgemizde, Irak, İsrail, Suriye, İran, Rusya ve Ukrayna kriziyle beraber çokça tartışılması gereken ve enerji sektörü üzerindeki etkilerini değerlendireceğimiz büyük bir yapı oluştu" diyen Taner Yıldız, Erbil ve Merkezi Irak Hükümeti'nin, Bağdat'ın arasındaki anlaşmazlıkların bu yıl kendini daha çok çözüm odaklı noktalara bıraktığını söyledi.

    Türkiye'nin, Irak petrolleriyle beraber Irak'ın normalleşmesine katkı koyacak yapıyı, sistemi kurmaya çalıştığını uluslararası arenaya belirttiğini, bu konunun yoğun tartışıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şu anda geldiğimiz noktada, o yıldan bu yana 35 kargonun, 25 milyon varilin üzerindeki ham petrol aktarımıyla beraber bu haftanın başında geldiğimiz
    nokta, olumlu bir nokta olarak söylenebilir. Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki bir gelirin, Irak'ın tamamının normalleşmesi adına konulan bir katkı olduğunu ve bu kurulan sistem sayesinde olduğunu, en son Bağdat'la Erbil'in bu konuda bir uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz."

    "Hala 1,3 milyar insan enerjiye ulaşamıyor"

    Bakan Yıldız, TANAP'ın ne kadar gerçekleştirilebileceğinin yalnızca Türkiye'nin doğalgazdaki arz güvenliği ile alakalı konular için değil, aynı zamanda AB üyesi ülkelerin enerji arz güvenliğiyle de ilgili önemli bir çözüm noktası olduğunu söylediklerini anımsattı. 2018 yılının sonuna kadar programlandırıldığı üzere TANAP'ı tamamlayacaklarını bildiren Yıldız, bu konuda Azerbaycan ile özel şirketlerin önemli katkılar sağladığının altını çizdi.
    Halen 1,3 milyar insanın enerjiye ulaşamadığını bildiren Yıldız, Avusturya'da yapılan G-20 Zirvesi'ndeki liderlerin enerji başlığının bir sonraki yıl da müstakil bir başlık olarak geçmesine karar verdiklerini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin kurulu gücüne son 1 yıl içerisinde 7 bin megavatlık yeni kurulu güç eklediğini bildiren Yıldız, bunu çok fazla önemsediklerini, bunu yaparken de yenilenebilir enerji kaynaklarının bunun içindeki payını artırmaya özen gösterdiklerini ifade etti.

    Sabah yaptıkları kahvaltılı toplantıda malzeme biliminin ilerlemesiyle beraber maliyetlerin düştüğünü ve bundan bir çok kesimin faydalanması gerektiğinin altını çizdiklerini aktaran Yıldız, "Tabii ki İran'la alakalı P5+1'in geldiği noktanın yalnızca Türkiye, yalnızca bölge açısından değil, dünya açısından da sevindirici bir nokta olduğunu ve bunun tamamlanması gereken süreçleri de devam ettireceğine olan inancımızı burada vurgulamak isterim" diye konuştu.

    Yıldız, AB üyesi ülkelerin doğalgazda 3 temel girdisi olduğunu, bunlardan birinin Rusya'nın Ukrayna üzerinden aktardığı doğalgaz olduğunu belirterek, "Bununla alakalı yaşanan krizin önümüzdeki günlerde AB üyesi ülkelerin gündeminde kalacağını görüyoruz" dedi.

    Bununla ilgili 2015 Mart'ına kadar bir takım çözümlerin üretilmesine karşın, hala kaygıların kalkmadığını ve Türkiye'nin de olası etkilenmeyle ilgili farklı çözüm önerileri olduğunu belirten Yıldız, gelecek hafta Moskova'da bununla alakalı geniş bir toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi.

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, toplantı kapsamında Türkiye'ye gelen ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı görüşmenin ardından Bakan Yıldız ile Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Arasında Türkiye'de Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.

    Bakan Yıldız, toplantı için Türkiye'ye gelen AB Komiseri Miguel Arias Cañete, Irak Petrol Bakanı Adil Abdel Mehdi, Özbekistan Yatırım-Ticaret ve Ekonomik Dış İlişkiler Bakanı Elyor Ganiev ve Romanya Enerjiden sorumlu Devlet Bakanı Razvan Nicolescu, Güney Koridoru Başkan Yardımcısı Joe Murphy, Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis, Litvanya Enerji Bakanı Rokas Masiulis, Tacikistan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Usmonali Usmonzoda ve General Electric Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye CEO'su Rami Qasem ile görüşecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow