hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avukatlardan Roboski katliamı anması

    Avukatlardan Roboski katliamı anması
    expand

    Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyesi avukatlar Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonunda talimatı verdiğini ileri sürdükleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul'da da Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi bir grup avukat, Roboski'yi andı ve sorumluların yargılanmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇHD İzmir Şubesi üyesi 30 kadar avukat, Roboski katliamında ölen 34 kişiyi anmak için İzmir Adliyesi önündeki basın açıklaması yaptı. Ellerinde "Roboski katliamının sorumluları yargılansın" yazılı döviz taşıyan avukatlar adına konuşan ÇHD İzmir Şubesi Başkanı Şule Arslan Hızal, üç yıl önce Uludere'de 34 yoksul insanın, devlet tarafından bombalanarak katledildiğini hatırlattı. Hızal, şunları söyledi:

    "Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski'de 34 kişinin katliamı ile ilgili başlattığı soruşturmada, şüpheli askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Oysa takipsizlik kararında şu tespit dahi katliamın kasıtlı yapıldığını ortaya koymaktadır; '...saat 22.14'te hareketsiz bekleyen üçüncü grubun tespit edildiği, dördüncü bombanın 22.26'da bu gruba atıldığı ve 34 kişinin öldüğü...' İşte gerçek bu. Türkiye Cumhuriyeti'nin Genelkurmayı top atışlarından uçak bombalamalarından sonra silahlı örgüt üyelerinin toplu olarak hareketsiz kalmayacaklarını, mümkün olan en geniş şekilde dağılacaklarını bilmiyor mu? Bilmesine rağmen 34 yoksul Kürt köylüsü kasten öldürüldü. Emri veren 'Bu ülkeyi koruyorum' diyen ordunun başındaki Necdet Özel'dir. Ecelsiz ölen kim varsa bu ülkede, unutturmamak, hesabını sormak için mücadele ettik, edeceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklama sırasında avukatlar "Katil devlet hesap verecek" diye slogan attı.

    Daha sonra avukatlar adliyeye girerek, 34 kişinin ölümüne yol açan hava saldırısının emrini verdiği iddiasıyla Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulundu.

    Öte yandan, Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi 50 avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı önünde açıklama yaptı ve Roboski'de 34 kişinin ölümüne yol açanların cezalandırılmalarını istedi. Adliye içinde toplanan yaklaşık 50 avukat ellerinde, "Roboski'ye adalet, sorumlular yargılansın" yazılı pankartla dışarı çıktı. Adliye merdivenlerinde toplanan gruba farklı derneklerden avukatlar da destek verdi.

    Basın açıklaması okuyan ÖHD İstanbul Eş Başkanı avukat Banu Güveren, olayın üzerinde 3 yıl geçmesine rağmen soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, "Katliam tarihinden itibaren adli ve idari hiçbir soruşturma etkin bir biçimde yürütülmemiştir. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, raporu bir yıl gibi bir zamana yayarak açıklamıştır. Katliamdan itibaren 3 yıl içerisinde hiçbir hukuksal süreç işletilmemiş, soruşturma hakkında takipsizlik kararı verilmiştir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamasında daha önce yaşanan olayları da hatırlatan Güveren, "28 Aralık 2011 gecesinde sınır ötesi bir operasyonla 34 Kürdü katleden Türk devletinin siyasi ve sorumluları cezalandırılana kadar, katliama ilişkin hakikat arayışımız son bulmayacak, her yerde ve her koşulda meşru ve hukuksal mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu.

    Açıklamanın ardından avukatlar adliye sarayına girerek, 6 aydır bireysel başvura yapılmasına rağmen kararını açıklamadığını söyledikleri Anayasa Mahkemesi'ne protesto faksı çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow