hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AYM'nin yeni başkanı AYM'yi böyle eleştirmişti

    AYMnin yeni başkanı AYMyi böyle eleştirmişti
    expand

    AYM'nin yeni Başkanı Zühtü Arslan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeliği sırasında AKP 'nin kapatılması ile ilgili davayı kabul eden Anayasa Mahkemesi'ni eleştirmişti. Arslan bir panelde yaptığı konuşmada, "Anayasa Mahkemesi´nin kararı yargı darbesi niteliğindedir" demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Zühtü Arslan, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesiyken Iğdır Barosu’nun düzenlediği 'Demokrasi hukuk devleti ve yeni anayasa arayışı' konulu panelde şöyle konuşmuştu:

    "Anayasa Mahkemesi için imkansız diye birşey yok. Anayasa Mahkemesi kendisini her türlü kararı vermeye muktedir bir organ olarak görüyor ve işin ilginç tarafı en başta bunu yaparken Anayasa Mahkemesi'nin 11'inci maddesini görmezlikten geliyor, ihlal ediyor. Açılan kapatma davası çok tartışıldı, çok da tartışılacak bir karar.

    Herhalde Türk Anayasa tarihinin en önemli kararlarından birisidir bu. Çünkü böyle bir karar her ne kadar 61 Anayasası döneminde benzerleri böyle olmasa bile verildiyse de, 82 Anayasası döneminde bu yana ilk kez veriliyor. Karar için yapılan eleştirilere tepki geldi. Başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere birçok meslektaşımız da bu kararı sonuna kadar savundular. Tabi bu onların en doğal hakkıdır, şüphesiz ki savunanlar olacaktır. Ama bu karar son zamanların moda tabiriyle 'yargı darbesi' niteliğindedir.

    Neden yargı darbesi bunu da açıklamak istiyorum. Biz darbe denilince hemen Hasan Mutlucan'ın kahramanlık türkülerini hatırlıyoruz. Meclisin kapandığı, siyasi partilerin kapısına kilit vurulduğu ve yönetimin el değiştirdiği olayları hatırlıyoruz. Siyasi tarihimiz içerisinde bunun sayısı hiçte az değil. Biz, 'yargı darbesi' dediğimizde daha farklı birşeyi kastediyoruz. İktidar değişimi değil de bir Anayasal düzenin temellerindeki değişikliği kastediyoruz. Bu sadece bize has bir kavramda değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargı darbesi son zamanlarda Anayasal düzen içinde tartışılan bir kavram haline geliyor. Anayasa Mahkemelerinin özellikle Anayasal düzenin temel ilkelerini, normlarını yorum yoluyla değiştirmesine buna yönelik kararlara 'yargı darbesi' deniliyor"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow