hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Türkiye peygambere hakarete izin vermez"

    Başbakan Ahmet Davutoğlu: Türkiye peygambere hakarete izin vermez
    expand

    Başbakan Davutoğlu, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinin son sayısını, Hz. Muhammed karikatürlerini içermeyen bir seçkiyle yayınlamasını ima ederek, "Basın özgürlüğü hakaret etme özgürlüğü anlamına gelmez" dedi ve bunun ağır bir tahrik olduğunu söyledi. "Türkiye peygambere hakaret edilmesine izin vermez" diyen Davutoğlu, yaşananları "paralel yapı" ile ilişkilendirdi ve "Neredeyse gelin bize saldırın diye hakaret karikatürü basacaksınız, güvenlik güçlerimiz tedbiri alır" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Brüksel'de bulunacağı temaslara ilişkin bilgilendirme yapan Davutoğlu, AB ile müzakere sürecinin geldiği nokta ve 17. fasıl başta olmak üzere müzakerelerin hızlandırılması ve vize serbestliği gibi konuları konuşacaklarını söyledi. Başta Suriye olmak üzere uluslararası ve bölgesel konuları konuşma fırsatı bulacaklarını dile getiren Davutoğlu, soruları da yanıtladı.

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın adı "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi" oluyor

    "Karikatürü basıyorsa tahrik vardır"

    Cumhuriyet gazetesinin mizah dergisi Charlie Hebdo'nun 12 kişinin öldürüldüğü katliam sonrasındaki son sayısının, Hz. Muhammed karikatürlerini içermeyen bir seçkisini yayınlaması üzerine başlayan süreç de Davutoğlu'na soruldu. Yayın yasağı getiren, tehdit ve protestolara yol açan bu duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Basın özgürlüğü hakaret etme özgürlüğü anlamına gelmez. Hele hele bu bizim şahsiyetimizden, kişiliklerimizden çok daha büyük anlam taşıyan ve alemlere rahmet olan bir Peygamber'e, şahsiyete yönelik bir hakaret ise bu basın özgürlüğü değildir. Şahsına gelebilecek bir hakareti dahi müsamahayla, sabırla karşılayabilecek olan insanlar, Hazreti Peygamber'e bir hakaret olduğunda, onu, o ölçüde karşılamayacağı açıktır. Hal böyleyken, Türkiye'de bu hassasiyet varken, birileri Hazreti Peygambere hakaret niteliği taşıyan bir karikatürü, görüşü basıyorsa burada bir tahrik vardır. Bu ülkede, Hz. Peygambere hakaret edilmesine izin vermeyiz, bu çok açık ve net ilkesel tutumdur. Herkes bunu böyle bilmelidir. Bu konu ilgili basın kuruluşları nezdinde de izah edilmiştir."

     Yeni Akit protestosunda silah sesleri

    "Paralel yapı" ile ilişkilendirdi

    Charlie Hebdo baskını ile başlayan ve Türkiye'ye uzanan bu tartışmayı, "paralel yapı" ile ilişkilendiren Başbakan Davutoğlu, "Bu kadar hassas süreçten geçerken açık tahrik niteliği taşıyan bir tavır takınılıyorsa başka bir hesap var mı sorusu akıllara getirir.  'Paralel yapının' bu konudaki tavrına da dikkat çekmek gerekir" dedi.

    "Neredeyse gelin bize saldırın diye..."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu şunları ifade etti:

    "Eğer böyle bir durum varsa tahrik hakaret söz konusu ise çıkabilecek güvenlik problemi için tedbir alınır. Neredeyse gelin bize saldırın diye hakaret karikatürü basacaksınız, güvenlik güçlerimiz tedbiri alır. Geçmişteki olayların benzerlerinin yaşanmasına izin vermeyiz."

    ABD'den Türkiye'deki yasağa tepki geldi

    Netenyahu tepkisi: "Plajda oynayan çocukları katleden..."

    Başbakan Davutoğlu'na, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendisinin de katıldığı Paris'teki yürüyüşe İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun katılmasını eleştirdiği sözleri de hatırlatıldı. Davutoğlu, "Paris'te katliam yapan teröristler ne kadar insanlık suçu işlemişlerse, Gazze'de plajda oynayan çocukları hava bombardımanıyla katleden, binlerce evi yok eden, her fırsatta Filistinliyi öldürmeyi neredeyse doğal hale getiren ve bizim için, Türkiye için ayrıca uluslararası sularda seyreden bir yardım gemisine operasyon yapıp vatandaşlarımızı katleden bir hükümetin başı olarak Netenyahu, aynı Paris katliamını yapan teröristler gibi insanlık suçu işlemiştir. Bundan kaçamaz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'ın "Ne yüzle katılıyor?" sorusuna Liberman'dan sert yanıt

    Cizre'de öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan soruldu

    Başbakan Davutoğlu'na bir başka soruda ise, dün Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın başından vurularak öldürülmesi ve polis tarafından öldürüldüğü iddiası hatırlatıldı. Davutoğlu, "Cizre’de 12 yaşında çocuk başına isabet eden kurşun ile hayatını kaybetti. Cizre’nin provoke edildiği söyleniyor… Sizin alacağınız tedbir var mı? Biraz önce İçişleri Bakanımızdan daha detaylı bilgi aldım. Çocuğumuz ile ilgili, emniyet görevlilerinin kurşunları ile öldürülmesi söz konusu değil. Ne fiili bir müdahale ne gaz kullanımı söz konusu oldu. Cizre’de gerginlik yaratmaya çalışanlar provokatörlerdir. Bunun için gereken tedbirlerin hepsinin alınması talimatını verdik. Vatandaşları sükûnete davet ediyorum. 4-7 Eylül olaylarının benzerlerinin yaşanmaması için sükûnete davet ediyorum" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow