hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Erdoğan: "Cumhurbaşkanlığı adaylığı için henüz karar vermedik"

    Başbakan Erdoğan: Cumhurbaşkanlığı adaylığı için henüz karar vermedik
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı konusunda, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda partimizle karara varmış değiliz. İstişareleri başlattık. İlk istişareyi 30 Mart’ta milletimizle yaptık" dedi. Erdoğan, yerel seçimler öncesinde "Malezya'ya kaçacağı" yönündeki iddialara da "Dün akşam Malezya Başbakanı buradaydı. Beraber yemek yedik" diye yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşuyor.

    Yerel seçimler üzerine konuşan Erdoğan, 30 Mart'ın Cumhuriyet tarihinin en zorlu seçimlerinden biri olduğunu ifade etti. Erdoğan, "AK Parti’nin zaferle çıkacağını anlayan çevreler ittifak yaparak engellemeye çalıştılar" iddiasını yineledi.

    "Bu işi iftira kampanyaları ile yürütmek bunların en önemli meziyeti oldu" diyen Erdoğan, "Bizler de bilimsel çerçevede, kamuoyu çalışmalarından en ince teferruatlarına kadar adeta şehirlerimizin röntgenini çektik. Seçime girerken 30 Mart’ın neticesini görür gibiydik. TV programlarında hep söyledik. 45-50 bandında bir yere otururuz dedik. 45,5 buçukla seçimi neticelendirmiş olduk. İşi şansa bırakmak istemediler. Gözleri dönmüş bir şekilde saldırı başlattılar. AK Parti’yi yüzde 30’un altına nasıl düşürürüz diye. Her yönden taarruz ettiler. Sınır, ilke tanımadılar, insani, ahlaki değerleri, onur haysiyeti şerefi kaale almadılar" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Harp hiledir ama hile namertlik değildir"

    Konuşmasında bu sürece yönelik iddialarının muhatabı olan çevrelere karşı ağır ifadeler kullanan Erdoğan, "Anadolu’da bir söz vardır. Allah düşmanın bile şereflisini versin. Öyle düşmanlarla mücadele ettik ki maalesef şeref yoksunuydu. Savaşta bile yapılamayacak şeyler vardır. İnsanların ırzlarına, namuslarına, iffetlerine dokunulmaz. İnsanların mahremlerine girilmez. Savunmasız insanlara saldırı yapılmaz. Mert olan rakibi ile eşit şartlar altında yarışır. Namert olan ise rakibi ile yüzleşecek, er meydanında rakibinin karşısına çıkacak cesarete sahip değildir. Harp hiledir ama hile namertlik değildir. Strateji, çeviklik, akıl ve zekadır" diye konuştu.

    "Ekonomiye içeriden ve dışarıdan saldırdılar"

    Muhalefete yönelik suçlamalarda bulunan Erdoğan, "Ekonomiye içeriden ve dışarıdan saldırı düzenlediler. Çözüm sürecine saldırdılar. Şahsıma, aileme, bakanlarıma, vekillere, sanatçılara herkese karşı onursuzca mücadele verdiler" şeklinde konuştu.

    "30 Mart öncesinde olanlar unutulacak gibi değil"

    30 Mart akşamında kendisinden "balkon konuşması" beklendiğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir balkon konuşması yapalım bütün o ahlak dışı saldırıları unutalım, üzerine çizgi çekelim istediler. 30 Mart öncesinde girdiğimiz 7 seçimdeki hakaretleri seçim atmosferine bağladık, balkon konuşmasında bunların üzerini çizdik. 'Davalarımı çekiyorum' dedim. Biz çektik. Bir kısmı çekmedi. Ben de arkadaşlarıma 'aynen devam edeceğiz' dedim. Biz 'hesaplaşma değil, helalleşme yapalım' dedik, olmadı. 30 Mart öncesinde olanlar unutulacak gibi değil. Devlete, millete, istikbalimize saldırı düzenlendi. Bununla helalleşelim demek haddimiz ve hakkımız değil. Bunların hesabı sorulacak. Milletimiz de zaten bunun hesabını sorun dedi"

    Adana'daki hakimi "paralel" ilan etti

    Konuşmasında Adana’da MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin soruşturmaya da değinen Erdoğan, 6 polis ile 2 askerin önce tutuklanıp ardından tahliye edilmesi sonrasında suçlamalarda bulunduğu hakimin yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Erdoğan, "Adana'da olanlar ortada. Yargı mensubu sokağa çıkıp konuşmaz, yargı mensubu kararlarıyla konuşur. Bunların önce haddini bilmesi lazım. Yasama, yürütme, yargı erkelerin eşitliği diyeceksin. Sonra da kendisini yasamanın üstünde varsa yoksa benim diyeceksin. Adil olanları kast etmiyorum, onlara saygımız büyüktür. Fakat bir yerlerden talimat alarak karar verenleri kastediyorum ki bunlar paraleldir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bozkurt işaretini kimse unutmaz"

    Erdoğan'ın gündeminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerel seçim kampanyası sırasında "bozkurt" işareti yapması da vardı. Erdoğan, "Muhalefet gündemi farklı yere çekip yapılanların sütünü örtmeye çalışıyor. Kusura bakmayın o yapılanlar unutulamaz. CHP Genel müdürünün yaptığı işbirliğini biz unutsak millet unutmaz. Ankara sokaklarında CHP liderinin yaptığı bozkurt işaretini kimse unutmaz. Ne yaptığı belli değil" diye konuştu.

    "Dışişleri’ndeki görüşmeyi kaydedip sonra da götürüp Kılıçdaroğlu’na dinlettiler"

    İnternette yayınlanan, Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye'ye ilişkin güvenlik toplantısının ses kayıtlarına da değinen Erdoğan, "O malum örgütün medyasına çıkıp Dışişleri’ndeki gizli görüşmeyi daha yayınlanmadan nasıl ima ettiğini de hiç kimse unutmaz. Belli ki en mahrem konuşma kaydedildikten sonra götürüldü ve CHP liderine dinlettirildi. Bunu da inkar eder" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "CHP’den haftalardır açıklama yok"

    Erdoğan, iddialarını şöyle sürdürdü:

    "Bu büyük ihanet girişimine belli ki CHP yönetimini de ortak ettiler. CHP yönetiminden haftalardır bu konuda açıklama istedik ama açıklama yok. Hukuksuz dinlemeler, montajlar ve bunların yayınlanması konusunda nasıl bir paylaşmaya girdiklerini açıklasınlar. Açıklamazlarsa bu ihanet girişimi CHP’nin tarihine kara bir sicil olarak yazılacaktır."

    "Başbakan Malezya’ya kaçacak' diyorlardı, Malezya Başbakanı buradaydı beraber yemek yedik"

    Erdoğan, yerel seçimler öncesinde kendisinin Malezya'ya kaçacağı yönündeki iddialara da yanıt verdi. Erdoğan, "Al MHP. Yakın geçmişte kasetlerin mağduru olmasına rağmen 30 Mart seçimlerinde kaset siyasetine o da sarıldı. MHP Genel Başkanı gündemi farklı yere çekerek 30 Mart öncesini, unutturmaya çalışıyor. 'Başbakan kaçacak, Malezya’ya Sudan’a gidecek’ diyorlardı. E ne oldu? Dün akşam Malezya Başbakanı buradaydı. Beraber yemek yedik. O koltukları terk etmesi gerekenler CHP ve MHP’nin genel başkanıdır. Ama yapamazlar. MHP’nin genel başkanı 16-17 yıldır sürekli yeniliyor. Gelin bir daha bu süreçleri check edin. ‘Biz kimlerin peşinden gidiyoruz’ diye. Vizyonu olan bir muhalefet yeni süreçte şekillenecektir. Gerilimin Türkiye’ye yarar değil zarar getirdiğini herkes gördü. Kucaklayıcı bir siyaset Türkiye’nin yegane gündemi olmalı. Tek tip insan gayesinde olmadık" diye konuştu.

    "Köşk adaylığı konusunda partimizle karara varmış değiliz"

    Erdoğan, konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak da şunları söyledi:

    "Cumhurbaşkanı halkın oyları ile seçilecek. Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen hepsi sancılı olmuştur. Türkiye’de belirsizlik oluşturan bu seçimleri Meclis’teki vekillerden alarak asillere devrettik. Ağustos ayındaki seçimlerin nezih bir ortamda gerçekleşmesi için üzerimize düşeni hakkıyla yerine getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda partimizle karara varmış değiliz. İstişareleri başlattık. İlk istişareyi 30 Mart’ta milletimizle yaptık. Önceki gün vekillerle bu salonda bir araya geldik. İlgili her kesimin görüşlerini alacağız. Cumhurbaşkanımızla da bu konuyu ayrıntılı konuşacağız. İstişareler neticesinde Türkiye için en doğru adımı atacağız. Bizler uzun soluklu davanın hizmetkarlarıyız. Gündüz gece gideceğiz. Bunun sınırı ölümdür. O ana kadar yürüyeceğiz. Bu dava isimlerle değil hedef ve ilkeleriyle var olan bir davadır. Bu dava millete hizmet, ülkeye hizmet davasıdır. Birilerine değil. Bizim Allahımız var. Sadece ona kuluz."

    Erdoğan, yerel seçimlerin sonucunda Türkiye'de 1394 belediyenin 813’ünü AK Parti'li adayların kazandığını hatırlatarak, "30 büyükşehir belediyesinin 18’ini AK Parti kazandı. Ağrı hariç olmak üzere. Yalova ile ilgili nihai karar verilmedi. Büyükşehirlerde bakacak Türkiye’nin yüzde 71’inşi AK Parti'li belediyeler yönetecek demektir" dedi.

    Erdoğan'ın konuşmasında şehirler ve şehircilikle ilgili bir çağrıda vardı. Erdoğan, "Biz artık yurtdışına gidip şehirlere hayran olmak değil dünyanın hayran olacağı şehirler istiyoruz. Şehirlerimizi meydanlarla güzelleştirelim. Sokak aralarına sıkıştırılmış miting meydanları değil, miting meydanları yapalım" diye konuştu.

    "Ben çat kapı ziyaretlere gittim"

    Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatan Erdoğan, teşkilatına da talimat verdi. Erdoğan, "Çat kapı gidin çok hoşuna gider milletimizin. Ben yaptım. 7-8-9’da çat kapı gittim belediye başkanıyken. Yolsuzluk konusunda müsamahamız olmadığını çok iyi bilmenizi isterim. Kim hangi yalanı uydurursa uydursun. Bunlar tutmaz. Devletin kuruşu çalınmış olsa biz bu eserleri ortaya koyamazdık. 230 milyar dolar milli gelirden alıyorsunuz 820 milyar dolara yükseltiyorsunuz milli geliri 12 yılda. Yolsuzlukların olduğu ülkede bunları yapabilir misiniz?"

    "Daraltılmış bölge" sorusunu yanıtladı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dar bölge, şu anda bizim gündemimizdedir. Muhalefet bir yandan 'Barajlar azaltılsın' diyor, 'hodri meydan' deyip şu anda çalışmayı yaptırıyorum. Similasyonlar, vesaireler bittikten sonra 'dar bölge' sistemini Meclis'e getirebiliriz" dedi.

    Ertuğrul Günay yazdı: "Dar bölge" ve "daraltılmış bölge" nedir? 

    Cuma namazını Beştepe Hisarcıklıoğlu Camisi'nde kılan Başbakan Erdoğan, cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Başbakan Erdoğan, gazetecilerin "dar bölge" seçim sistemine ilişkin bir soru üzerine, bu sistemin muhalefetin seçim barajı düşüncesine karşı kendilerinin öne sürdüğü 2 önemli tekliflerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Bu tekliflerden birisinin "daraltılmış bölge" sistemi olduğunu, bu sistemde seçimin yüzde 5 olarak belirtildiğini, diğer tekliflerinin ise barajın tamamen kaldırılarak 550 bölge ve bu bölgelerin her birinden birer milletvekili çıkarılması teklifi olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Dar bölge, şu anda bizim gündemimizdedir. Muhalefet bir yandan 'Barajlar azaltılsın' diyor, 'hodri meydan' deyip şu anda çalışmayı yaptırıyorum. Similasyonlar, vesaireler bittikten sonra 'dar bölge' sistemini Meclis'e getirebiliriz" dedi.

    Erdoğan, dershanelere ilişkin düzenlemenin CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürüleceğine ilişkin bir soruya da "O konuyla ilgili biz kendi görevimizi yaptık, muhalefette kendine ait olanı yapar" yanıtını verdi.

    Başbakan Erdoğan, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugünkü açıklamalarını değerlendirmesini istemesi ısrarı üzerine de Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarını duymadığını ifade etti. Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan dinlemeden bir şey söyleyemem" dedi.

    Erdoğan, cuma namazının ardından Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yapımı devam eden yeni başbakanlık binası inşaatını inceledi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den flaş açıklama

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow