hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bedellide rakamlar netleşiyor

    Bedellide rakamlar netleşiyor
    expand

    Hükümet, 25 yaş ve 20 bin TL bedel üzerinde duruyor. Sınır 25 yaş olursa 1 milyon yükümlü kapsama girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hükümet, bedelli askerliği yeniden gündemine aldı. Bedelli askerlik konusunda 25 yaş ve 20 bin TL bedel üzerinde duruluyor.


    Habertürk'ün haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı “Zenginler askere gitmiyor” algısı yarattığı gerekçesiyle bedelli askerliğe karşı çıkarken, hükümet bedellinin düşük gelir düzeyine sahip kesimlerde yaratacağı rahatsızlığı gidermek amacıyla, bedelliden sağlanacak gelirin bir bölümünün, askerlik görevini yapan erlere aylık olarak aktarılması üzerinde çalışma yapıyor. Şu anda erler için 35 TL, çavuşlar için 45 TL olan aylık ödemenin artırılması için hesaplama yapıldığı belirtiliyor.

    Bahçeli’den bedelli askerliğe yeşil ışık
     
    Öte yandan Genelkurmay, askerlik sürelerinin kısalması ve üniversite mezunu sayısının giderek artması nedeniyle, her yıl daha fazla yükümlünün silah altına alınmasına ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bedelli askerlik için 30 yaş kriteri belirlenirse 400 bin kişi, 25 yaş kriteri belirlenirse 1 milyon yükümlü kapsama girecek. Bu durumda TSK’nın gelecek yıllara yönelik önemli bir asker potansiyelinin eriyeceği belirtiliyor. Özellikle de mühendislik gibi uzmanlık isteyen meslek gruplarından personel temininin giderek zorlaşacağı kaydediliyor. Genelkurmay, bedelli askerlik uygulamalarının sık sık devreye girmesine, tecil ve bakaya sayılarının artması nedeniyle de itiraz ediyor.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Filipinler dönüşünde Bakanlar Kurulu’nda bedelli askerlikle ilgili değerlendirme yapacak. Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bu konuda istişarede bulunacağı ifade ediliyor. AK Parti kulislerinde Erdoğan’ın, bedellinin konuşulacağı ayrı bir Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yapabileceği konuşuluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow