hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birçok gazetecinin tweetine erişim engeli kararı

    Birçok gazetecinin tweetine erişim engeli kararı
    expand

    Twitter fenomeni Fuat Avni'nin hesabına ilişkin dün alınan kapatma kararından sonra, aralarında çok sayıda gazetecinin de olduğu 30’a yakın kişinin attığı tweetlere erişim engeli kararı çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karar, İstanbul Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un talebi sonrası alındı. Twitter’den kullanıcılara yapılan bildirimde ise ‘Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz” mesajı gönderildi.

    Çok sayıda gazeteci var

    Hürriyet'in internet sitesinde yer alan Zeynep Gürcanlı-Dinçer Gökçe imzalı habere göre  yasak kararını da bizzat, hesapları hakkında mahkeme kararı alınan gazeteciler duyurdu.

    Gazeteci Arzu Yıldız, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin karar aldığı twitter adreslerinin listesini de yayınladı. Listede aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu çok sayıda gazetecinin Twitter hesabının yanısıra, bazı internet haber sitelerinin Twitter adresleri de bulunuyor.

    Listede bazı hesaplar birkaç kez geçiyor. Listede,halen tutuklu bulunan İsanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer adına açılmış hesap da yer alıyor.

    Yıldız, listeyle birlikte "hesap adresimin kapatılması istenmiş. Yeni Türkiye'de başka türlüsü beklenemezdi. Bu zihniyetle bırakın Yeni Türkiye'yi, Ortacağı'ı bile değiliz. Herkese küfür eden aktrollere yönelik bir rahatsızlık yok anlaşılan. Onların hesaplarına birşey yok" mesajını paylaştı.

    Fuat Avni ismini değiştirdi

    "Hesaplara değil, twitlere erişim engeli"

    Listede adı yer alan gazeteci Hanım Büşra Erdal da, yine Twitter adresinden yaptığı açıklamada, erişim yasağı kararının "hesaplara" değil, atılmış olan bazı twitlere yönelik olduğunu söyledi.

    Erdal, "Mahkeme kararında onlarca kişinin hesabına erişimin engellenmesinden değil, haber içeriğine erişimin yani tweetlerin engellenmesi yazıyor" ifadesini kullandı.

    Gazeteci Barış Yarkadaş: Kararı hakim bekir altun aldırmış. İtiraz edeceğiz

    Listede sahibi olduğu internet haberi sitesi gercekgundem.com 'un da bulunduğu gazeteci Barış Yarkadaş ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim yasağını, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'ın başvurusu üzerine aldığını bildirdi.

    Yayın yasağına ilişkin haberin 27 Temmuz 2014'te saat 18.46'da yayına koyulduğunu, 22 temmuz soruşturmasına ilişkin bir haber olduğunu kaydeden Yarkadaş, aynı haberin sitenin twitter adresinden de paylaşıldığını anlattı.

    Haberde, Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'un açıklamalarının yer aldığını belirten Yarkadaş, yayın yasağına ilişkin başvurunun da bizzat Altun tarafından yapıldığını söyledi.

    Yarkadaş, "6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ilgili kararına itiraz edeceğiz. Avukatlarımız Turan ve Ertuğrul Aydoğan, şu anda mahkemeye gidiyorlar. Bu kararın uygulanmaması için itiraz dilekçesi yazacaklar. Biz bu kararlara itiraz edecekler. Haberde iftira yok, hakaret yok, suç unsuru yok. Sadece Hakim Bekir Altun'un demeci üzerine yapılmış bir haber" dedi.

    Arzu Yıldız: Havuz yapıp, topluca karar almışlar

    Gazeteci Arzu Yıldız ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, mahkemenin yapılan çeşitli başvuruları bir havuz haline getirip, topluca karar aldığına dikkat çekti.

    Kendi hesabından attığı Twite ilişkin yayın yasağının Hakim Bekir Altun'un yaptığı başvuru ile ilgisi olmadığını, kendisinin sözkonusu hakim hakkında paylaşımda bulunmadığını söyleyen Arzu Yıldız, "benim hesabıma yönelik karar, MİT tırlarına ilişkin yaptığım haber paylaşımları nedeniyle alınmış olabilir" dedi.

    Yıldız, 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin listede kendi hesabının yer almasına rağmen, kendisine "şu içerikli paylaşımını kaldır. Hesabını kaldır" gibi bir e-mail gönderilmediğine de dikkat çekti.

    Yıldız, "Mahkeme, anlaşılan tüm başvuruları bir havuz yapıp, topluca karar almış. Kimisinin hesabına Sulh Ceza Hakimi'ne eleştiri için, kimisine MİT tırlarına ilişkin" diye konuştu.

    Kendisinin MİT tırlarına ilişkin yaptığı paylaşıma ilişkin, paylaşımın yapıldığı tarihte "yayın yasağı" olmadığını da anlatan Yıldız, "MİT tırlarına ilişkin bazı mahkeme kararlarına yayın yasağı varken, bazılarına yoktu. Sonra toptan yayın yasağı çıkardılar" dedi.

    İşte Twitter'ın mesajı

    Söz konusu gazetecilerin belirlenen tweet'leri üzerine Twitter da mail yoluyla gazetecilerin Twitter hesapları üzerinden uyarıda bulundu.

    Twitter'dan gelen mesaj şöyle;

    Sayın Twitter Kullanıcısı,

    "... yazılı Twitter hesabınızla ilgili Twitter’a ulaşan bir şikayet / mahkeme kararı hakkında sizi bilgilendirmek amacıyla bu e-posta mesajını gönderiyoruz.

    Söz konusu yazışma ile Tweet(ler)inizin Türk hukukunu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz. Kullanıcı hesabınızdan aşağıda belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırmak isterseniz, lütfen bizi derhal bu e-posta mesajına cevap vererek bilgilendiriniz:

    Eğer sizinle yanlışlıkla iletişime geçtiğimizi düşünüyorsanız ve/veya ekteki yazışma sizin Twitter kullanıcı hesabınızla ilgili değilse, lütfen bu e-posta mesajına cevap vererek bizi en kısa zamanda bilgilendiriniz.

    Bu e-posta mesajı ile yapılan bildirim, hukuki bir tavsiye niteliğinde değildir. Bu konu hakkında bir hukuki danışmana başvurmak
    isteyebilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Twitter Hukuk Ekibi"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow