hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cemil Bayık: "ABD çözüm süreci için gözlemci olsun"

    Cemil Bayık: ABD çözüm süreci için gözlemci olsun
    expand

    KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, bir Avusturya gazetesine çapıcı açıklamalar yaptı. "Erdoğan'ın yürüttüğü politika Türkiye'nin izolasyonuna ve ülke içinde bir iç savaşa götürüyor" diyen Bayık, çözüm süreci için ABD'nin gözlemci olmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PKK 'nın kurucuları arasında yer alan ve halen örgütün Kandil’deki en önemli liderlerinden olan KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, bir Avusturya gazetesine çapıcı açıklamalar yaptı. "Erdoğan’ın yürüttüğü politika Türkiye’nin izolasyonuna ve ülke içinde bir iç savaşa götürüyor” diyen Bayık, çözüm süreci için ABD'nin gözlemci olmasını istedi.

    Avusturya gazetesi Der Standard muhabiri Michael Völker’e konuşan Cemil Bayık, çözüm süreci konusunda hükümet ve AK Parti’ye sert eleştiriler yönelterek, “ AKP herkesi kandırdı; sorunu çözmek gibi bir meselesi yok. PKK’yi yok etmek için zamana oynuyor. Türkiye’nin direnişe tahammülü yok” dedi.

    HDP'den Davutoğlu'na yanıt: "Haddi değil!"

    Çözüm sürecinin çok kritik bir aşamada olduğunu yineleyen Bayık, kendilerinin tekrar Türkiye’ye karşı savaşmak gibi bir niyetleri olmadığını, ancak ‘tek yanlı çabaların da bir sınırı olduğu’ söyledi. PKK'nın tekrar devreye girebileceğini de söyleyen Bayık, “tüm dünya bizim 2013 Newroz’unda ateşkes istediğimize, sorun barışçıl bir biçimde çözmek istediğimize şahittir. Ama Türkiye bize başka seçenek bırakmazsa, kendimizi savunuruz” şeklinde konuştu.

    Çözüm sürecinin geldiği noktada, ‘üçüncü bir gücün’ çözüm sürecine gözlemci olmasını istediklerini söyleyen Cemil Bayık, ”Bu ABD olabilir. Uluslararası bir heyet de olabilir. Aracılara, gözlemcilere ihtiyaç var. Bizler Amerikalıları da (gözlemci olarak) kabul edebiliriz ve gördüğümüz kadarıyla o yöne doğru bir gidiş var" dedi.

    "Türkiye taktik değiştirdi"

    Der Standard muhabirinin, ‘Türkiye’nin Peşmergelerin Kobanê’ye geçişine izin verdiğine’ yönelik hatırlatması üzerine Bayık, bunun hem Kobani direnişiyle şehrin düşmemesi hem de uluslararası baskının sonucu geliştirilen bir taktik değişikliği olduğunu iddia etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow