hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cemil Bayık, Demirtaş'ın "amasız silah bırak" çağrısına yanıt verdi

    Cemil Bayık, Demirtaşın amasız silah bırak çağrısına yanıt verdi
    expand

    PKK'nın iki numaralı ismi olarak bilinen Cemil Bayık Alman Die Welt gazetesine konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ile PKK arasında son dönemde tırmanan gerginliğin sona ermesi için Bayık uluslararası arabulucu önerisinde bulundu. Örnek olarak da bu konuda ABD'yi işaret etti. Cemil Bayık röportajda PKK'nın hata yaptığını da kabul etti.

    Demirtaş: "PKK amasız eylemleri bırakmalı"

    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın her iki tarafa yönelik yaptığı gerginliği bitirin çağrısına yönelik de " Sadece o değil biz de bu çağrıyı değerli buluyoruz. Zira ne Türkiye'nin ne de bizim sorunu silahla çözeceğimize inanmıyoruz. Ancak biz 8 kez tek taraflı silah bıraktık. Hatta son seferinde güçlerimizi geri çekmeye başladık. Ancak Türkiye barış sürecinde ulaşılan herşeyi bozdu" dedi.

    Kandil'de yapıldığı belirtilen röportajda Cemil Bayık Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesi sonrası IŞİD'in gücünde herhangi bir azalma olmadığını iddia etti.

    IŞİD'in Erdoğan tarafından kullanıldığını söyleyen Bayık, hem Suriye lideri Esad hem de Kürtlere karşı bir tehtid unsuru olan Işid'in Türkiye tarafından desteklendiğini ancak son dönemde artan eleştiriler sonrası Türkiye'nin birşey yapmak zorunda kaldığını öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin son dönemde PKK'ya yönelik operasyonlarının kendilerini zayıflatmadığını ancak Işid'e yönelik mücadelelerini engellediğini kaydetti. Cemil Bayık Alman gazetesine verdiği röportajında Nisan ayından bu yana Abdullah Öcalan'ın kimse tarafından ziyaret edilemediğini söyledi.

    Cemil Bayık ayrıca Ceylanpınar'da iki polisin şehit edilmesi olayını PKK'nın değil kendilerini Apocu olarak adlandıran diğer bir grubun düzenlediğini iddia etti.

    PKK'nın Türkiye devletiyle savaş içinde olmadığını öne süren Bayık "sadece gençler kendi şehirlerini devletin saldırılarına karşı amatör şekilde korumaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

    Röportajında HDP'nin kendilerini zayıflatmadığını söyleyen Bayık, "HDP olmadan çözüm olmaz" dedi. Kürt hareketinin üç unsuru olduğunu ifade eden Bayık bunları PKK, HDP ve Abdullah Öcalan olarak gösterdi.

    PKK'nın silah bırakmasını Türkiye'nin de silah bırakması şartına bağlayan Bayık ayrıca Abdullah Öcalan'ın görüşmelerde masada olması ve üçüncü tarafsız bir ülkenin de görüşmelerde yer almasını istediklerini kaydetti.

    Amerika ile iletişimde olduklarını söyleyen Bayık bu konuda Amerika'nın daha önceki örneklerde olduğu gibi arabuluculuk görevini üstlenebileceğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Die Welt gazetesine verdiği röportajda PKK'nın en büyük başarısının kadınların özgürleşmesi olduğunu söyleyen Cemil Bayık, "savaşan herkes hata yapar" diyerek hatalarının da olduğunu söyledi. Röportada PKK içerisinde idamların olduğunu da kabul eden Bayık, şimdi PKK'yı bu konuda suçlayanların asıl sorumlular olduğunu iddia etti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow