hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'de Kurultay tarihi belli oldu

    CHPde Kurultay tarihi belli oldu
    expand

    CHP'de kurultay tarihi belli oldu. Kurultay 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç, Kurultay tarihini açıklayarak "CHP'nin olağanüstü Kurultay'ı 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Salonu'nda yapılacaktır. Ben hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Koç, CHP'de olağanüstü kurultayın, 5-6 Eylül 2014'te, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da yapılacağını bildirdi.


    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüzükteki yetkisini kullanarak, "olağanüstü kurultay" için çağrı yaptığını hatırlatan Koç, Merkez Yönetim Kurulu'nun kurultayı, 5-6 Eylül'de yapma kararı aldığını, bundan sonra yasal sürecin başlayacağını açıkladı.

    "Kurultay'da bir tüzük değişikliğine gidilecek mi? Seçimlerde, blok liste mi olacak, çarşaf liste mi?" sorusu üzerine, Koç, 26-27 Şubat 2012'deki tüzük değişikliğinde, parti içi demokrasiyi kurumsallaştıran önemli adımlar atıldığını, yeni tüzükte bazı aksaklıkların ortaya çıktığını, bunların düzeltilmesi için dar kapsamlı bir değişikliğin düşünüldüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi maddelerin, nasıl değiştirileceği konusunda belirlenmiş bir yol haritasının bulunmadığını belirten Koç, "CHP kurultaylarında son yapılan tüzük değişikliğinde çarşaf liste uygulaması esastır. Ancak kongrenin akışı sırasında,yine tüzükte belirtilen bir noktada blok listeyle seçime gidilmek istenirse verilen önerge değerlendirilir, oylamaya sunulur ve ona göre karar verilir. Asıl olan çarşaf listedir, bununla ilgili bir karar söz konusu değil" yanıtını verdi.

    "CHP'de tekrar güçlü genel sekreterliğe dönülecek mi?" sorusuna, Koç, "CHP'de kapsamlı tüzük değişikliği diğer siyasi partilerdeki gibi değildir. Bir ön hazırlığı vardır. Bu ön hazırlığın illerden gelen, TBMM'den gelen temsilciler, Parti Meclisinden katılan temsilcilerin oluşturduğu bir tüzük komisyonuyla, tüzük kurultaya sunulmadan önce çok geniş kapsamlı değerlendirmesi olur. 5-6 Eylül kurultayı, bir olağanüstü kurultaydır. Mevcut tüzükte pratikte yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesi yönünde bir, iki adım atılacaktır. Kapsamlı değişiklik söz konusu değildir" cevabını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yeni cumhurbaşkanı fiili bir hukuksuzluk içinde"

    CHP'nin, 5-6 Eylül'de, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında kendi içinde yaşanan tartışmaları noktalayacağını ifade eden Koç, şöyle konuştu:

    "Türkiye'nin esas gündemini kaçırmamak gerekiyor. Esas gündem, şu anda Türkiye'de fiili bir darbe sürecinin yaşandığıdır. Cuma günü akşamdan itibaren Yüksek Seçim Kurulu'nun, TBMM Başkanına, Cumhurbaşkanlığı Seçim Mazbatasını sunmasından itibaren, cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM üyeliği, milletvekilliği, başbakanlık ve parti genel başkanlığı sıfatı düşmüştür. Şu anda, Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı her adı hukuken boştadır. Bunun çok ciddi bir şekilde mevcut Anayasa'nın ihlali bakımından bir suç olduğunu hatırlatmak istiyorum."

    "Çankaya ile ilişkileriniz konusunda bir kararınız, tavrınız olacak mı?" sorusuna, Koç, "Yeni cumhurbaşkanının, fiili bir hukuksuzluk içinde olduğunun altını çizdik. Bu hukuksuzluk, hukuk devletine inanan bir siyasi parti tarafından nasıl karşılanır bunu da tabi kendi içimizde değerlendiriyoruz" cevabını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yaşayıp, göreceğiz"

    TBMM'de 28 Ağustos'te yapılacak cumhurbaşkanlığı yemin töreninde nasıl bir tavır izleyeceklerinin sorulmasına karşılık da Koç, şunları kaydetti:

    "28'ine kadar neler yaşanacak, bu süreç hukuk devleti olduğunu iddia eden Türkiye'nin, hukuk devleti olduğunu kanıtlayan müesseseleri tarafından, TBMM Başkanlığı kendisini ilgilendiren konuda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi partiler konusunda bu süreci nasıl değerlendirecek? Önümüzdeki 1-2 gün içinde ana gündem maddesi bu olmalı. Bunu yaşayıp göreceğiz. Bu fiili durumu, 'yok bir şey olmamış, böyle kabul edelim, Recep Tayyip Erdoğan'ın talepleri bu yönde' şeklinde kabul ederse, o zaman Türkiye çok ciddi bir şekilde bir fiili hukuk devletinden uzaklaşma sürecine girmiş demektir."
    Koç, kurultayın hayırlı olması temennisinde bulundu.

    Kılıçdaroğlu: CHP'de kriz yok hedef 2015

    Muharrem İnce istifasını böyle duyurmuştu

    Yağmur geri dönüyor!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow