hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Atilla Kart'tan Melih Gökçek hakkında rüşvet iddiası

    CHPli Atilla Karttan Melih Gökçek hakkında rüşvet iddiası
    expand

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1998 yılındaki 250 otobüs alımında, otobüs başına 3 bin 315 Alman markı rüşvet aldığını iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 8 Aralık'tan bu yana, aralarında bazı belediye başkanlıklarının da bulunduğu 8 kurum hakkındaki rüşvet iddialarını dile getirdiklerini söyledi.

    Uluslararası sözleşmeler gereğince adli soruşturmalara konu olan, ABD ve Almanya kaynaklı bu bulguların Türkiye için bağlayıcı olduğunu belirten Kart, "Bu bulgulara göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, 1998 yılında 250 otobüs alımında, otobüs başına 3 bin 315 Alman Markı rüşvet almıştır" iddiasında bulundu.

    Kart, bu belgeler karşısında, 8 ayrı kuruma yönelik Başbakanlık düzeyinde idari ve adli soruşturmanın yapılması gerektiğine işaret ederek, "Bu bulgular ve belgeler, aralık 2012'de Adalet Bakanlığı'nın resmi kayıtlarına intikal etmesine rağmen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Uluslararası, resmi ve bağlayıcılığı olan bir belgeden söz ediyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü sanatçılardan Cumhuriyet Gazetesi'ne ziyaret

    AK Parti'nin süreci sümen altı ettiğini iddia eden Kart, "Bizler sorumlu birer CHP milletvekili olarak bunları dile getiriyoruz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz, devletin yapması gerekeni biz yapıyoruz. Ancak birileri, üstüne düşeni yapmadıkları gibi, muhalefetin yapmasından da rahatsız oluyor. Bu iddiaları cevaplandırmak yerine işi başka yere çekmeye çalışıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, benim hakkımda dava açıyor ancak biz cevabını veririz" dedi.

    AP Türkiye'de ifade özgürlüğünü oyladı

    "Bana dava açman yetmez"

    CHP'li Kart, bu konudaki muhataplarının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmadığını, muhataplarının İçişleri ve Adalet Bakanları, Başbakanlık ve Hükümet olduğunu söyledi.

    Kart, şöyle konuştu: "Bana dava açman yetmez. Eğer kendine güveniyorsan, kendinden eminsen, rüşvet alınmadığı konusundaki savunmanda kararlı isen, neden ABD ve Alman mercilerine, Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunmuyorsun? Neden onlara, 'benim hakkımda soruşturma aç' diyemiyorsun? Bütün bunları geçiştireceksin, bu olayı kendince, kendi tarzınca geyik muhabbetine dönüştürüp, karambol yaratmaya çalışacaksın. Ama biz senin bu oyunlarına gelmeyiz, o demagojilerine taraf olmayız. Bunları biz ilgili merciler nezdinde gündeme getiririz, seni de o zeminlerde sorgularız. Sen de kendine güveniyorsun, gelip bu iddialara cevap verirsin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet gazetesi hakkında soruşturma

    Hükümet şeffaflık paketleri düzenliyor. Zannedersin ki 3 ay, 6 ay önce göreve başlayan bir Hükümet var. 13 yıl olmuş, dönüp dönüp, ayrı teraneler, söylemler.... Bu geyik muhabbetlerini, halkı yanıltmayı, toplumu kandırmayı, gerçek dışı beyanlarda bulunmayı bırak, şeffaf toplum söylemlerini bırak. Gel şu, Adalet Bakanlığı resmi kayıtlarına intikal eden rüşvet belgelerinin üstündeki örtüyü kaldır, sümen altı etme."

    Kart, Hükümetin soruşturma yapılmasını engellediğini iddia ederek, "Bizler o Anayasal kurumları işletmeye çalışıyoruz ama o kurumlara müdahale edilmesine ve sizlere yönelik bütün kuşatılmışlığa rağmen bunlar ortaya çıkacaktır" dedi.

    "Yabancı 4 firma rüşvet verdiğini kabul ederek..."

    CHP'li Erdoğdu da son 5 yılda yabancı 4 firmanın, kamu ihalelerinde bazı siyasetçilere, bürokratlara rüşvet verdiklerini kabul ederek pişmanlık duyduklarını, ceza ödeyerek uzlaşmaya gittiklerini ve ellerindeki belgeleri de ülkelerinin adli makamları ile paylaştıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sultanahmet bombacısının ailesi kızını tespit etti

    Bu rüşvet olayının sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını, 22 ülkede olduğunu ifade eden Erdoğdu, "Bütün ülkeler rüşvet alan siyasetçilerden hesap sormuştur ama Türkiye'de hiçbir şey yapılmamıştır" dedi.

    Erdoğdu, bir şirkete ait gizli kasada rüşvet belgelerinin çıktığını kaydederek, "O belgelerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'na rüşvet verildiği belirtilmektedir. Türkiye'nin o sözkonusu ihale belgelerini ve rüşvet iddiasını incelemesi gerekir. Ama Melih Gökçek, hakaret söylemleriyle olayı kapatmaya, bizi susturmaya çalışmaktadır" diye konuştu.

    MİT TIR'ları soruşturmasına 5 savcı açığa alındı

    CHP'li Nazlıaka ise "Bir liste yapsanız, 'bir büyükşehir belediye başkanında olmaması gereken özellikler nelerdir?' deseniz, o listenin her bir maddesini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın karşıladığını görürsünüz" dedi.

    Gökçek'in Atilla Kart hakkında dava açtığını dile getiren Nazlıaka, "Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacaktır. Dava açarak kendisini haklı göstermeye çalışsa da biz yılmayacağız, vatandaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow