hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten ceza yağdı

    Cumhurbaşkanı Erdoğana hakaretten ceza yağdı
    expand

    İstanbul ve İzmir'deki mahkemelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde hakaret ettikleri iddiasıyla gazeteci, LGBTİ aktivisti ve öğrencilerin yargılandığı bir dizi davada mahkemeler ceza yağdırdı. BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’ye 10 bin 620 TL; LGBT aktivisti Levent Puşkin'e 10 bin TL, İzmir'de yargılanan Sercan Ö. adlı öğrenciye ise 7 bin 80 TL para cezası verildi. İzmir'deki davada hükmün açıklanması geri bırakıldı. İstanbul'daki mahkeme, gazeteci İnce hakkındaki kararında "pişmanlık belirtisi görülmedi" diyerek ceza indiriminde bulunmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanan BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce'nin İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava bugün sonuçlandı. bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, İnce’yi Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1 maddesi uyarınca “bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmekten” suçlu buldu. İnce’nin cezası “aleniyetle işlendiğinden” artırılırken, mahkeme “bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesini” de göz önünde bulundurarak ceza artırımına gittiğini açıkladı. Mahkeme ayrıca, İnce’de “pişmanlık görülmediğini” belirtti.

    Bugünkü dördüncü duruşmada İnce’nin avukatı Ali Deniz Ceylan son savunmasını yaptı. Avukat Ceylan, “Habere kaynak olan fezleke ile gazete haberinin içeriğinin çeşitli bölümlerde ve sayfalarda birebir aynı şekilde yer aldığı hususu açıktır. Zaten haberin yayınmanmasından öçnce de başka kaynaklarda fezleke yayınlandı ve kamuya açıldı. Ayrıca internetten yayınlanan bilgilerle gazetecilerin haber yapmasının suç oluşturmadığı yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da mevcut” dedi.

    Avukat Ceylan asıl haberin değil, iddianamenin sorgulanması gerektiğini belirterek, “Zira temel değerlendirmelerde belki de basının 17 ve 25 Aralık soruşturmaları konusunda haber yapmasının engellenmeye çalışıldığı değerlendirmelidir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Tolgay Güvercin de AİHM’in basın ve ifade özgürlüğü konusundaki kararlarının altını çizdi ve İnce’nin beraatını talep etti. Avukat Güvercin, “Türkiye’de bu gibi olayları haber yapmak sadece hak değil zorunlu bir görevdir” dedi.

    İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi yöneticisi Onur Kılıç tutuklandı

    Edirne'de üniversiteliye Erdoğan'a hakaret iddiasıyla 4 yıl hapis istemi

    “Pişmanlık” görmedi

    Mahkeme savunmaların ardından kararını açıkladı. Kararda, “Sanık hakkında Recep Tayyip Erdoğan ve Necmettin Bilal Erdoğan’a yönelik eylemine uyan TCK 125/1-2 maddesi uyarınca suçun işlenme şekli, işlendiği yer, kullanılan sözler ve sanığın suç içindeki kimliği dikkate alınarak takdiren alt sınırdan uygulama ile 90 günlük para cezası ile cezalandırılmasına… TCK 125/3-a maddesi uyarınca ve TCK 43. madde gözetilerek (bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır), verilen cezanın 365 günlük adli para cezası olarak belirlenmesine, TCK 125/4 maddesi uyarınca cezada aleniyet unsuru oluştuğundan cezada 1/6 artırım ile 425 günlük adli para cezasına, bu cezada da dörtte bir oranında artırım ile 531 günlük adli para cezasına, Sanığın kast durumunu gösterir ve pişmanlık bildirmeyen yazılı savunma kapsamı dikkate alınarak takdiren TCK 62 ve CMK 231 maddelerinin uygulanmasına (cezada indirime gidilmesine) yer olmadığına, toplam 10 bin 620 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bilal Erdoğan’ın avukatlarının 1,500 TL’lik vekalet ücretinin de sanıktan tahsiline karar verildi” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konya'da bir başka liseliye "Erdoğan'a hakaret" davası

    Savunması da dava konusu

    İnce’nin, 21 Ekim 2014 tarihli duruşmada mahkemeye sunduğu savunma dilekçesine de hakaret davası açıldı. İnce’nin “Savunmamdır” başlığıyla BirGün Gazetesi’nde de yayınlanan akrostiş savunmasında, dizelerdeki kelimelerin ilk harflerinden “Hırsız T...” çıkıyordu. Bu savunma nedeniyle İnce hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 2 Haziran’da görülecek.

    Kararın ardından bianet'e konuşan Barış İnce, yargılandığı 3 Mart’taki “Ceplerine duble yol yapmışlar" başlıklı manşet haberiyle ilgili, "Böyle bir yolsuzluk olduğunu herkes biliyor, kimse reddetmiyor. Yolsuzluklar savcı ve polisler tayin edilerek kapatıldı, biz gazeteciler de yolsuzluğu yazdığımız için yargılanıyoruz. Bu davaların amacı, gazetecilerin haber yapmasının önüne geçmek. Bu başlık da bir siyasi eleştiri ve daha önemlisi somut olgulara dayanıyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'a hakaretten tutuklu üniversite öğrencisine tahliye

    LGBTİ aktivisti Pişkin'e de ceza

    Yine bianet'te yer alan habere göre, bugün LGBTİ aktivisti ve avukat Levent Pişkin de Twitter'da yazdığı bir mesaj nedeniyle Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla 10 bin lira para cezasına çarptırıldı. Pişkin, Başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine Twitter’dan bir mesaj paylaşmıştı. Bunun üzerine Pişkin'e “kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret, iftira ve ağır tahrik” suçlamasıyla dava açılmış ve yargılama sonucunda hakkında 2 ay 15 gün hapis cezası verilerek, bu 1500 lira para cezasına çevrilerek, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

    Ceza davasını kazanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Levent Pişkin’e tazminat davası da açarak 50 bin lira istemişti. Bugün görülen tazminat davasında, Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, daha önce verilen karardaki 1500 liralık cezanın az olduğunu söyleyerek, 50 bin lira tazminat istedi. “Ceza davasında hükmedilen para cezasının az olması nedeniyle müvekkilimin manevi şahsiyetine başka saldırılar da olmuştur ve müvekkilimin kişilik hakları zarar görmüştür” dedi. İstanbul 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, Pişkin’in Erdoğan’a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteciye, Erdoğan’a hakaret ve tehditten 5 ay hapis cezası

    “Cezayı ödemem imkansız, kampanya başlatacağım”

    bianet’te Çiçek Tahaoğlu'na konuşan Levent Pişkin, “Mahkemedeki savunmaları anlamsızdı. Böyle bir dava açmasaydı o tweet bu kadar duyulmayacaktı bile. Kararın, hem Erdoğan’ın bir siyasetçi olarak eleştiriye tahammül edememesi hem de eşcinselliğin bir hakaret olarak görülmesini kolaylaştırması açısından hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum” dedi.

    Pişkin, para cezasının icraya koyulmasının ardından bir dayanışma kampanyası düzenlemeyi planladığını belirterek, “Benim bu cezayı ödemem mümkün değil” dedi.

    Can Dündar'a Erdoğan'a hakaret soruşturması

    İzmir'deki Berkin Elvan eylemine katılan iki kişiye de Erdoğan'a hakaret cezası

    DHA'Nın haberine göre ise, İzmir'de bir yıl önce Berkin Elvan'ı anan 11'i lise öğrencisi 13 kişi hakkında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla 1 ile 3'er yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davada, yaşları büyük olan 2 sanıktan Sercan Ö. 354 gün karşılığı 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırılıp hükmün açıklanması geri bırakıldı. Yağmur G.'nin ise beraatine karar verildi. Yaşı küçük 11 sanık hakkında açılan dava ise sonuçlanmadı.

    Davaya konu eylem, geçen yıl 13 Mart'ta lise öğrencilerinin İzmir Konak Meydanı'ndaki tarihi İzmir Saat Kulesi önünde yaptıkları Berkin Elvan'ı anmaları sırasında gerçekleşti. İddiaya göre öğrenciler burada, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aleyhine hakaret içeren sloganlar attı ve ardından polis tarafından gözaltına alındılar. 11 lise öğrencisi ile yaşları 18'den büyük olan Yağmur G. ve Sercan Ö., hakkında 4. Çocuk Mahkemesi ve 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki davaya da müdahil oldu.

    37 öğrenciye Erdoğana hakaret suçlaması

    Sercan Ö. ve Yağmur G. hakkında 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü son duruşmasında, sanıklar, suçlamaları kabul etmedi ve beraatlerini istediler. Hakim Dr. Fuat Şenoğlu, eyleme ilişkin görüntü ve fotoğrafları inceleyen Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı'nın raporuna göre Sercan Ö.'nün sloganlara eşlik ettiğinin tespit edildiğini ancak Yağmur G'nin yüzü görülemediği için slogan atıp atmadığının tespit edilemediğini söyledi. Sercan Ö. ve Yağmur G.'nin avukatı İlhan Gül Kireçkaya rapora itiraz etti, müvekkillerinin hakaret sözlerini söylediğine dair bir kayıt bulunmadığını, o sözleri söyleseler bile bunların hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini, eleştiri olduğunu ifade etti. Ancak hakim, Sercan Ö.'yü 354 gün karşılığı 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Yağmur G.'nin ise beraatine karar verildi. Sercan Ö.'nün Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatına da 1500 TL karşı vekalet ücreti ödemesine hükmedildi.

    4. Çocuk Mahkemesi'nde yaşı küçük 11 sanık hakkında açılan dava ise henüz sonuçlanmadı.

    Boykot gözaltıları

    Protestoda "Erdoğan'a hakaret"ten gözaltına alındı!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow