hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştay'dan "Atatürk köşesi" kararı

    Danıştaydan Atatürk köşesi kararı
    expand

    Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ndeki Atatürk köşesine ilişkin düzenlemenin "eksik" olduğu gerekçesiyle açılan iptal davasını kabul ederek, söz konusu yönetmelik maddesini oy çokluğuyla iptal etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitim İş Sendikası, önceki düzenlemede bulunan, Atatürk köşesinde Atatürk büstü, fotoğrafı, Gençliğe Hitabe, İstiklal Marşı ve Atatürk'e ilişkin özdeyişlerin yer alması gerektiğine ilişkin ifadelerin kaldırıldığı gerekçesiyle yeni düzenlemenin iptali için Danıştayda dava açtı.

    Milli Eğitim Bakanlığının savunmasında ise Talim ve Terbiye Dairesi Başkanlığının Atatürk Köşeleri Hakkındaki Genelgesi'nde, bütün ilk ve orta dereceli okullar ve öğretim kurumlarında Atatürk köşelerinin önemine uygun şekilde kurulması ve hassasiyetle düzenlenmesinin istendiği, Atatürk köşesine ilişkin uygulamanın standartlaşmış hale geldiği, ayrıca, Kurum Tanıtım Yönetmeliği'nde Atatürk köşesine ilişkin düzenlemeye yer verildiği belirtildi.

    Danıştay 8. Dairesi, MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ndeki söz konusu düzenlemeyi iptal etti.

    Kararda, önceki düzenlemede, "Kurumlarda yönetimin bulunduğu binanın girişinde, kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur. Atatürk köşesinde, zeminden belli yükseklikte hazırlanan bir kaide üzerine Atatürk'ün büstü konulur. Atatürk'ün fotoğrafı, ayaklı kaidede Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılır. Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk'ün eğitimle ilgili özdeyişleri ile kitap, tablo ve levhalara yer verilebilir" kuralına yer verildiği hatırlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İptali istenen düzenlemede ise "Kurumlarda yönetimin bulunduğu binanın girişinde, kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur" ifadesinin yer aldığı belirtildi.

    Her kurumda kendi görev alanlarını ilgilendiren kanun ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere çıkarılan yönetmeliklere göre hareket edildiği anlatılan kararda, söz konusu düzenlemedeki ifadelerin, "sadeleştirme, bürokrasiyi azaltma" gerekçesiyle kaldırılmasının isabetsiz bulunduğu kaydedildi.

    Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, yaptığı açıklamada, söz konusu kuralla, Atatürk köşelerinin gerekliğine ilişkin düzenlemenin işlevsiz kılındığını öne sürerek, ilgili yönetmelik hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla dava açtıklarını anımsattı. Demir, Dairenin ilk aşamada yürütmenin durdurulması taleplerini kabul ettiğini, belirtti.

    Milli Eğitim Bakanlığının, bu kararın kaldırılması için İdari Dava Daireleri Kuruluna yaptığı başvurunun reddedildiğini anlatan Demir, Dairenin, kısa süre önce davayı esastan görüştüğünü ve kendilerini haklı bulduğunu bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow