hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'ndan "Genelkurmay'ın bedelli kaygısı" yorumu

    Davutoğlundan Genelkurmayın bedelli kaygısı yorumu
    expand

    Bedelli askerlikte askeri yetkililerin endişe taşıdığı iddiasını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Genelkurmay başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Askeri kaynakların herhangi bir konuda kaygıyı iletmek için basına konuşmasına gerek yoktur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerliğe ilişkin, "Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Herhangi bir konuda kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var; böyle bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli" dedi.

    Davutoğlu, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Ziyaretin Doğu Akdeniz'deki sürece katkısının olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, yeni hükümeti kurduktan sonra Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile TANAP çerçevesinde Bakü'de bir araya geldiklerini, daha sonra telefon görüşmeleri yaptıklarını ve en kısa zamanda Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı'nı yapma kararı aldıklarını anlattı.

    Başbakan Davutoğlu, ikili ilişkilerde karşılıklı olarak atılması gereken adımların konsey toplantısının gerçekleşmesinde önem taşıdığına işaret ederek, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bunun yanında Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Ege'de iki komşu ülke olarak birlikte Ege'yi bir barış denizi haline dönüştürebilmek için atmamız gereken adımlar konusu da olmak üzere birçok meseleyi ele alacağız. Doğu Akdeniz'de Kıbrıs sorunu bağlamında iki garantör ülke olarak da Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte yapacakları katkılar olabilir. Bütün bunları ele alacağız, gündemimiz sınırlı değil. Olabilecek en geniş perspektifle bu konuları ele almaya kararlıyız."

    "Rumlardan Türkiye'ye dönmek isteyenler var. Mübadele döneminde Türkiye'ye gelenler vardı. Gelecekte böyle bir açılım olabilir mi?" sorusuna Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

    "Türkiye ile Yunanistan arasında komşuluk ilişkisi dostluk ve iş birliği ilişkisine dönüştükçe, mübadele sebebiyle karşılıklı olarak göç etmiş vatandaşlarımız konusunda son derece esnek yaklaşım benimsiyoruz her iki ülke olarak. Karşılıklı ziyaretler kolaylaştırıldı, vize konusunda birtakım kolaylaştırmalar sağlanıyor. Dolayısıyla bizim açımızdan Türkiye açık bir ülke, yükselen bir ekonomiye sahip ve bu çerçevede Yunanistan'dan gelebilecek her türlü turizm ya da ziyaret talepleri, son derece pozitif bir şekilde değerlendirilecektir. Ayrıca Yunanistan'la Türkiye arasında turizm çerçevesinde yapılacak ekonomik iş birliği de büyük önem taşıyor, adalarda. Burada bir sınır ya da kaygı tereddüt hali yok. Ne kadar çok insani ilişki olur ne kadar çok gidiş geliş olursa memnuniyet duyarız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedelli askerlik

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlik konusunda askeri kaynaklara dayandırılarak yapılan haberde, askeri kaynakların çeşitli endişeler taşıdığının yer aldığına değinilerek "Size iletilen böyle bir kaygı var mı? YAŞ'ta bu konu ele alındı mı?" soruları üzerine, gazetelerde iç ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere mesafeli yaklaştığını dile getirdi.

    Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Herhangi bir konuda kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var, böyle bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli. Türkiye'de işleyen sağlıklı süreçler vardır ve bu sağlıklı süreçler için hem devlet geleneği içinde hem de demokratik kültür içinde kurumlar arasında istişareler yapılır, nihai karar siyasi iradeye aittir. Bu konuda da Silahlı Kuvvetlerimizin son derece kökleşmiş bir geleneği ve son derece de açık bir tutumu var. Kaynak çıkıp kendisi konuşur, eğer herhangi bir şey varsa. Bu tür atıflarla yapılan haberlerin belki dikkati çekici haber niteliği vardır ama devlet geleneğimiz içinde yeri yoktur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YAŞ'ta bu konunun görüşüldüğünü, daha önce kendisine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gerekli brifingler verildiğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından bilgiler aktarıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişareler yapıldığını anlatan Davutoğlu, YAŞ'ta konu ele alındığında genel bir perspektifle bu konuda olumlu kanaatlerin ifade edildiğini belirtti.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, nihai olarak yaşının ve ücretinin ne olacağı hususunun Bakanlar Kurulu'nun takdirine ait olduğuna değinerek, şu görüşleri dile getirdi:

    "Grupta bu konuşmayı izah ederken de şunu ısrarla vurguladım: Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir reform sürecinden geçiyor ve son derece etkin bir silahlı
    güç olma niteliğiyle dünyanın en saygın kurumlarındandır. Bu konuda da caydırıcı gücüyle her zaman takdire şayan olmuştur bütün dünyada. İki konuda aldığımız prensip kararı var. Bedelli askerlik, bu prensip kararıyla irtibatlıdır. Birisi, Silahlı Kuvvetlerimizin teknoloji yoğun bir nitelik kazanarak vurucu ve caydırıcı gücün artırılması. İkincisi de sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili yapılan yeni düzenlemelerle askerlik yapmamışların er ve erbaş olabileceğine dair düzenleme zaten çok geniş bir asker alım imkanı sağlıyor. O düzenleme, Meclisimizden geçecek. Bu da mesleği askerlik olacak olan daha profesyonel bir ordu yapılanmasına geçişin kademeli adımlarını teşkil ediyor. Önümüzdeki yıllarda, 10 yıllarda vurucu gücü yüksek ve profesyonel nitelik kazanmış bir orduya geçiş zaten Silahlı Kuvvetlerimizin de hepimizin de perspektifinde olan bir husustur. Bu ihtiyaçlar bu şekilde karşılanma süreciyle birlikte bedelli askerlik konusunda gelen talepler dışında belli bir yaşın üstünde, zaten çok sınırlı bir motivasyonla askerlik hizmeti yapacak olan vatandaşlarımıza bir hak tanınmıştır. Gerekli istişareler yapıldı, YAŞ'ta da bu konu konuşuldu ama yaş ile ücret Bakanlar Kurulu'nun takdirindedir. Bakanlar Kurulu'nda toplandık ve bu kararı aldık. Bu tür atıflara, belirsiz, anonim atıflara yapılan hiçbir habere itibar edilmemelidir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu'nu Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yetkililer uğurladı.

    Başbakan Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Atina'ya gitti.

    Davutoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Başbakan Antonis Samaras ile görüşecek, Türk asıllı Yunan vatandaşlarla Türkiye kökenli azınlık temsilcilerini ayrı ayrı kabul edecek. Davutoğlu ve Samaras, Türk-Yunan İş Forumu'nun kapanışında konuşacak. Daha sonra Davutoğlu, Samaras'ın onuruna verdiği akşam yemeğine katılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow