hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DEDAŞ elektrikleri kesti, ilçe susuz kaldı

    DEDAŞ elektrikleri kesti, ilçe susuz kaldı
    expand

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ), Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait atık su arıtma tesisinin elektriğini kestiğini söyledi. DEDAŞ'ın Mardin'in Midyat ilçesine su sağlayan pompa istasyonunun elektriklerini kesince ilçe susuz kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gültan Kışanak, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, borcu bulunmamasına rağmen DİSKİ'ye ait atık su arıtma tesisinin elektriğinin DEDAŞ tarafından kesildiği için tesisin çalışmadığını bildirdi.

    Bu nedenle kentte yaşayan insanların sağlık açısından büyük risk altında olduğunu dile getiren Kışanak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na durumu ileterek şikayette bulunduklarını ifade etti.

    DİSKİ'nin DEDAŞ'a borcunun bulunmadığını, yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğunu öne süren Kışanak, şöyle konuştu: "DİSKİ, tüm abonelerinin güncel tüm ödemelerini zamanında, gününde yapmaktadır. Özelleştirme tarihinden ve devir tasfiye sürecinden bu yana ödemelerinin tamamını DİSKİ yapmaktadır. DEDAŞ'a bir kuruş bile bizim güncel borcumuz yoktur. Buna rağmen bunu yapıyorsa o zaman bu uygulamanın arkasında biz başka nedenler arayacağız."

    Borçlar takvime bağlandı

    Kışanak, geçen yıl şubat ayında DEDAŞ Genel Müdürlüğü ile DİSKİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolde anlaşmaya varılan konular arasında borçların bir takvime bağlanarak, ödemelerin tamamının yapıldığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir tek kuruşluk bile borcu yokken arıtma tesisinin elektriğini kesmenin açıkça bu kentte yaşayan insanların sağlığına kastetmektir" diyen Kışanak, hukuksuzluğa boyun eğmeyeceklerini söyledi.

    Bir gazetecinin, kentin içme suyuyla ilgili sorunu bulunup bulunmadığı sorusuna Kışanak, "İçme suyuyla ilgili gerekli tedbirlerimiz alınmıştır. Sağlıklı biçimde halkımıza ulaştırılıyor. Halkımız rahat olsun ancak arıtma tesisi çalışmıyor" yanıtını verdi.

    Midyat susuz kaldı

    Bu arada DEDAŞ, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin elektrik borcu nedeniyle Mardin'in Midyat İlçesi'ne su sağlayan pompa istasyonunun elektriklerini kesince ilçe susuz kaldı.

    DEDAŞ; Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin elekrik borcu nedeniyle Midyat'a içme suyu sağlayan Beyazsu Mezrası'ndaki pompa istasyonunun elektriğini kesti.

    İlçesinin susuz kalması üzerine bu akşam saatlerinde Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Midyat Şube Müdürü Mehmet Emin Özel, şube çalışanları su arıza ekebiyle birlikte DEDAŞ İlçe İşletme Şefliği'ne giderek, tepki gösterdi. DEDAŞ'ın önüne gelen polis ekipleri toplanan kalabalığı yatıştırmaya çalıştı.

    MARSU Midyat Şube Müdürü Özel, elektriğin kesileceğine yönelik kendilerine herhangi bir tebligatın yapılmadığını belirterek, DEDAŞ Midyat ilçe şefini defalarca aramasına rağmen ulaşamadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel, "Midyat elektrik kurumu şefi talimatsız, gerekçesiz bir şekilde gidip su pompalarımızın elektriğini kesiyor. Kesinlikle biz bu yazıyı görmeden kabul etmeyeceğiz. Biz kesinlikle de kanun dışına çıkmayız, ama vatandaşımızın hakkını arıyoruz. 105 bin nüfusu bulunan ilçeye bunu yapmaya hakkı var mı? Yazısız gidip Beyazsu'da suyumuzu kesecekler. Türkiye'nin hiç bir yerinde böyle bir kanun var mı?  Daha önce 35 milyon TL Midyat'ın borcu varken bu elektrik kurumunun şefi neredeydi? Büyükşehir belediyesi kurulduktan sonra mı bunlar elektrik kesmeye çalışıyorlar. Asla bunu kabul etmiyoruz. Ben elektik kurumu şefini aradım ve telefonuna cevap vermedi. Yardımcısını aradım ve bana, 'Emin bey, ekip Mardin'den gelmiş bizim bilgimiz yok, bilgimizin dışında' dedi. Ya sen Midyat'ın elektrik kurumunun şefisin, senin talimatının dışında bunu yapabilecek durumdalar mı? Yapamazlar. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow