hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş, Kobani'ye geçti: "Bugün elele verme günüdür"

    Demirtaş, Kobaniye geçti: Bugün elele verme günüdür
    expand

    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Kobani bölgesine geçti, PYD Eş Başkanı ile görüştü. Demirtaş, "Destek sunmak isteyenlerin geçişini engellemek için müdahaleler yapılıyor. Şu anda devam eden direnişe Türkiye'nin tutumu, politikası içerde devam eden barış arayışıyla paralel bir politika değildir. Türkiye'nin tüm halkları bilmelidir ki bugün elele verme günüdür. Kürdü yalnız bırakma günü değildir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, temaslarda bulunmak üzere geldiği Suruç ilçesinde ilk olarak Suriye sınırındaki Cevşen Mahallesi'ni ziyaret ederek, vatandaşlarla bir süre görüştü.

    Daha sonra Suriye'ye geçişlerin yapıldığı Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Demirtaş, güvenlik güçlerinden aldığı iznin ardından beraberindeki HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici ve Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu bir grupla, terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı Kobani bölgesine geçti.

    Suriyeli mülteci kız güne böyle uyandı...

    Hükümete ve uluslararası topluma seslendi

    Ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Demirtaş, "Biraz önce gittik ve Kobani'ye geçtik. PYD eş başkanıyla görüşme gerçekleyştirdik. 2 km ötemizde IŞİD teröristleri bulunuyor ve Kobani'nin 3 tarafı IŞİD militanlarınca kuşatılmış durumda. Fakat Türk tarafında da ciddi sorunlar var. Günlerdir insanlar direnişe sahip çıkmak istiyorlar. Burada da sıkıntı var. Destek sunmak isteyenlerin geçişini engellemek için müdahaleler yapılıyor. Şu anda devam eden direnişe Türkiye'nin tutumu politikası içerde devam eden barış arayışıyla paralel bir politika değildir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD Kobani'ye girerse biz asla IŞİD Kobani'nin demeyeceğiz. Bunu asla kabul etmeyeceğiz.

    Kerkük'te PKK ve IŞİD çatışıyor!

    Bizler her zaman söylüyoruz eğer IŞİD tehditse ve Davutoğlu'nun dediği gibi bununla mücadele etmek gerekiyorsa bunun yolu buradakilere gaz sıkmak değildir. Birbiriyle çatışan menfaatler söz konusu değil. Eminim ki Türkiye halkının vicdanları Kobani'de direnen halkın yanındadır. Mesele sadece sınır açıp kapatmak değil ciddi bir krizle karşı karşıyayız.

    Orada insanlar profesyonel ordu gibi savaşmıyor kendi onurunu namusunu koruyorlar. Sadece sınır geçişini açıp geçişe izin verdik daha ne yapalım demek yeterli değil sahip çıkılmalı. Bu insanları sahipsiz bırakmayacağız. İnsani yardım için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Yapay olarak çekilmiş sınırın bir barbarlık tehdidinde olan kim olursa olsun aynı tepkiyi vermek lazım. Kürt Arap Türkmen... İnsanlık onurunu korumak adına haysiyetli duruş gösteren insanlar var hükümet de bu duruşa uygun politika gösterilmeli.

    Sınırdaki üç okula çatışma tatili

    IŞİD madem tehdit, o zaman şu saatten itibaren Türkiye hükümetinin hem PYD ile iyi ilişki kurması gerekir hem de Kobani'nin kuşatılmasını önlemek hem de sınır hattındaki sivil nöbet tutan insanlara...

    Beklentimiz burada nöbet tutanlara kumanya dağıtılmasıdır. Bu insanlar insanlık onurunu koruyor. Yiyecek çadır dağıtılmalı. Gurur duyulmalı ama bir yandan halkımız IİŞİD'le bir yandan gazla copla mücadele ediyor. Politika değişikliğine ihtiyaç var bize düşen neyse biz de bunu yapmaya hazırız.

    Elele verirsek bu zihniyeti durdurabiliriz. Türkiye'nin tüm halkları bilmeli ki bugün elele verme günüdür. Kürdü yalnız bırakma günü değildir. Biz konuşurken orada çatışmalar devam ediyor.

    ABD ve Rusya'nın modern silah tekniğini ele geçiren IŞİD ilerliyor. Durdurmanın tek yolu birlikte hareket etmek.

    Eğer 2 yıldır devam eden süreç varsa onun gereğini yapma günüdür.

    Barış böyle arazide kurulur sokakta elele verirsek masa kolaydır. Birbirini gazlayarak taşlayarak değil. Burada Suriye sınırında tarihi hatadan dönmek mümkündür. Çağrımız doğru anlaşılsın. Bu bir yalvarma değildir. Uluslararası topluma çağrımız budur. Kayıtsız kalınırsa biz elbetteki kendi başımızın çaresine bakarız ama siz de hep sorgulanırsınız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, Demirtaş ile görüşecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu da yarın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşecek. Görüşme Demirtaş'in IŞİD'in saldırılarının odağındaki Kobani'ye giderek inceleme yapmasının hemen ardından gerçekleşecek.

    Başbakanlık kaynaklarına göre talep Demirtaş'tan geldi. Görüşmede Demirtaş'ın Kobani ile ilgili izlenim ve incelemeleri ile çözüm sürecinin geldiği noktanın ele alınması bekleniyor.

    Başbakan ve Demirtaş, iki kez ertelenen HDP heyetinin İmralı ziyaretini gerçekleştireceği gün bir araya gelecek.

    Geçen hafta ise İmralı heyeti Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile bir araya gelmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow