hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki suç duyurusu işleme konmadı

    Demirtaşın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki suç duyurusu işleme konmadı
    expand

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Başkanı Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında "yargı bağımsızlığını etkilediği ve yönlendirdiği" iddiasıyla yaptığı başvuruyu, cumhurbaşkanlığı sıfatına sahip kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle işleme koymadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında "yargı bağımsızlığını etkilediği ve yönlendirdiği" iddiasıyla yaptığı suç duyurusunu, cumhurbaşkanlığı sıfatına sahip kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle işleme koymadı.

    Başsavcılığın, dilekçenin işleme konulmamasına dair kararında, şikayetin HDP ve Selahattin Demirtaş adına avukat Sinem Coşkun tarafından 31 Temmuz'da yapıldığı hatırlatıldı.

    Kararda, Demirtaş'ın şikayet dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Temmuz'da, Güvenlik Zirvesi'nden sonra basın yoluyla "HDP'nin il ve ilçe teşkilat yöneticilerine yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonlarının başlatıldığı" yönündeki açıklamalarının bizzat yargı bağımsızlığını etkileyecek mahiyette olduğu iddiasında bulunduğu belirtildi.

    Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğuna dair belgenin, Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden temin edilerek dosyaya konulduğu bilgisinin yer aldığı kararda, başka bilgi ve belgeye gerek duyulmadığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kararda, Erdoğan'ın isnat edilen suçlamalar esnasında, Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu ve bu görevinin 28 Ağustos'ta ant içmesiyle başladığı hatırlatıldı.

    Anayasa'nın "Sorumluluk ve Sorumsuzluk Hali" başlıklı 105. Maddesi'ne atıfta bulunulan kararda, Cumhuriyet Başsavcılığının cumhurbaşkanı sıfatına sahip kişiler hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin bulunmadığı bildirildi.

    Başsavcılık kararında, bu nedenlerden dolayı söz konusu dilekçenin işleme konulmadığı belirtildi.
    Demirtaş, şikayet dilekçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarla "yargıya tüm kamuoyu önünde talimat verdiğini" savunmuştu.

    Dilekçede, Erdoğan'ın, "Parti yöneticilerine yönelik söylemlerinin bizzat yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkiler mahiyette olduğu" ileri sürülmüştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow