hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları sürüyor

    Denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları sürüyor
    expand

    İstanbul'da Kumburgaz sahilinde deniz bisikletiyle denize açılan ve kaybolan 5 genci arama çalışmaları devam ediyor. Valilik, ihbarın olaydan 23 saat sonra yapıldığını ve aramaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de "denetim ve yetkisinin kimde olduğu bilinmeyen" deniz bisikletlerinin yasaklandığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kumburgaz, Kamiloba sahilinde iki gün önce öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 gençten halen haber alınamadı. Denize açılan, Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yi bulmak için Sahil Güvenlik ve AFAD ekipleri gün boyunca arama yaptı.

    Arama-kurtarma çalışmaları Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, AFAD, GEDDAD, MAG AME ve İstanbul İtfaiyesi'ne bağlı ekipler ile gönüllülerle devam ediyor.

    5 gencin kaybolduğu olayda soru işaretleri 

    İhbar 23 saat sonra
    İstanbul Valiliği, ihbarın pazartesi saat 15.00 sıralarında AFAD ve güvenlik birimlerine ulaştığını ve ilk andan itibaren arama çalışmalarına başlandığını açıkladı. Arama çalışmaları hakkında da bilgi verilen açıklamada, "Bu kapsamda, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığınca; Açıkta ve kıyıya yakın yerlerde 1 büyük ve 1 küçük bot ve 5 dalgıç marifetiyle yüzeyden ve su altında, 1 helikopter ve 1 uçak marifetiyle geniş bir alanda havadan, İl Emniyet Müdürlüğünce; Kıyıya yakın yerlerde 1 bot ve 5 dalgıç marifetiyle yüzeyden ve su altında, 1 helikopter marifetiyle havadan, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce; Kıyıya yakın yerlerde 4 kurtarma aracı ve çok sayıda arama kurtarma personeli ile kıyıdan, 1 bot ve 2 dalgıç marifetiyle kıyıya paralel geniş bir alanda yüzeyden, arama faaliyetleri icra edilmektedir. Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na bağlı ekipler ile STK'lar tarafından da arama faaliyetlerine destek verilmektedir" ifadeleri yer aldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraflar için tıklayın  

    "Dalga boyu 1,5 ila 2 metre arasındaydı"
    Genç Denizciler Dayanışma Derneği (GEDDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, "Şu anda gönüllü olarak belirtebileceğimiz 150 kişi, Sahil Güvenlik'ten de bir o kadar insan, helikopterler, hızlı botlar ve gemiler sayesinde şu anda arama-taramalar devam ediyor" dedi.

    Olay günü akıntının muazzam derecede yüksek oldunun altını çizen Zamanoğlu, “Dalga boyu 1,5 ila 2 metre arasındaydı. O yüzden sürüklenmenin başladığı ilk andan itibaren kendilerinin Marmara Ereğlisi mıntıkasının olduğu bölgede olduğunu tahmin ediyoruz. Olayın ihbar süreci değişik bir şekilde işlediği için 12 saat sonra intikal ediyor kurtarma ekiplerine. Çünkü bisiklet sahipleri geç haber vermişler" dedi.

    Kocaeli'de denizde 3 ceset bulundu

    Büyükçekmece Belediye Başkanı: "Bisikletleri hemen yasaklıyoruz"
    Bu arada, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, konuyla ilgili "Bisikletleri hemen toplatıyoruz ve yasaklıyoruz. Çünkü bunun bir hukuku yok, yetki, denetim, sorumluluk kimde belli değil" ifadesini kullandı. Akgün, yazılı açıklamasında deniz bisikletlerinin hukuki bir dayanağının olmadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu konuda sorumluluğun kimde olduğunun bilinmediğine değinen Akgün, "Biz üzerimizi düşen sorumluluğu alarak, hukuki karmaşa giderilinceye kadar Büyükçekmece'de deniz bisikletlerini
    yasaklıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Akgün, şunları kaydetti:

    "Yasada boşluklar var, hukuki karmaşa var. Denetim ve yetkinin kimde olduğu tam belli değil. Teknik donanımları ne kadar elverişli, ne kadar dayanıklı bunun ölçümü yok. Hukuki boşluktan yararlanan kişiler bu işi yapıyor. Kimin kiraladığına bakmadan insanlara araç kiralıyor. Yüzme bilmeden ya da denizi iyi tanımadan bu araçlar kiralanmamalı. Bunun bir kuralı ve denetimi olması
    gerekiyor. Konu ile ilgili bütün kurum ve kuruluşlar bir araya gelmeli ve ortak karar almalı. Yasal boşluk varsa o da giderilmeli. Sahillerimizde denize giren, tatil yapan insanlarımızın hayatı tehlitekeye atılamaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olayda ihmal iddiası
    Öte yandan, kaybolanlardan Serdar ve Doğan Demir'in kuzeni Bilal Altıntop, aramaların gönüllüler tarafından devam ettiği Parkköy sahilinde gazetecilere yaptığı açıklamada, olayda ihmalin olduğunu savundu. Altıntop, deniz bisikleti kiralayan kişinin olaydan çok sonra güvenlik güçlerine durumu haber verdiğini öne sürerek, bu kişinin şikayetinin sadece deniz bisikletinin çalındığı yönünde olduğunu iddia etti.

    Gelen ihbar panik yarattı
    Öte yandan saat 23.00 sıralarında Silivri Parkköy mevkiinde cansız bir beden bulunduğu ihbarı yapıldı. Bunun üzerine denizde kaybolan gençlerin yakınları hızla bu noktaya gitti; ancak ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı.

    Ailelerin bekleyişi de sürüyor
    Denizde kaybolan 5 gencin yakınlarının sahildeki bekleyişi de devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow