hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem ve Tsunami Merkezi açıldı

    Deprem ve Tsunami Merkezi açıldı
    expand

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde, Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılış törenine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu,Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik ve akademisyenler  katıldı. Törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, " Bugün açılışını yaptığımız merkez, Kandilli tarafından ev sahipliği yapılan bir Türkiye projesidir. Bu projeyi büyük depremin 15. Yılında milletimize hediye ediyoruz. Özellikle deprem söz konusu olduğu zaman hep sloganımız vardır, deprem öldürmez binalar öldürür. Dolayısıyla hepimiz yaşadığımız fiziki mekanların depreme ve afetlere karşı güçlü olduğundan emin olmalıyız" dedi.

    Bedelli askerlik ile ilgili son açıklama

    Seferberlik yapmalıyız

    Barbarosoğlu'ndan sonra söz alan Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen, son yıllarda Türkiye'de  akademik ve kamu gücünün etkin kullanılması anlamında mesafe kat edildiğini fakat yeterince  pratiğe dökülemediğini söyledi.

    Türkmen, "Yerel yönetimdeki halkımızla vatandaşlarımızla olan ilişkiler noktasında bu akademik ve yasal mevzuattaki ilerlemeyi aynı hızda kaydettiğimizi söyleyemem. Hala kaçak kat atma noktasında, projesi olmayan, ruhsatı olmayan, iskanı olmayan binaları kullanma noktasında insanlarımızın talepleri devam etmekte. Demek ki bu doğal afetlere hazırlıklı olmak sadece kamu görevlilerinin ya da devlet otoritelerinin görevleri değildir. Vatandaş olarak, bu şehri bu ülkeyi birlikte paylaşan insanlar olarak aslında topyekun seferberlik yapmak durumundayız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD Suriyeli muhalifler için ölüm listesi yayınladı

    Deprem bilgi birikiminde İstanbul önde

    Daha sonra söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.  Doğu Akdeniz'deki tsunamilerin denetlenmesi ve bölge ülkelerine erken uyarı sinyallerinin gönderilmesinin Kandilli Rasathanes'ine verilen bir görev olduğunu ve bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Erdik, şunları söyledi:

    "En önemli çalışmalarımızdan bir tanesini Marmara ve İstanbul Teşkil ediyor. Biliyorsunuz burada büyük bir tane fay var, bu faydan büyük bir deprem beklentisi içindeyiz ve bunun için de İstanbul'un hazır olması lazım. Bugün size şunu açıklıkla söyleyebilirim ki İstanbul ve Marmara'daki depremle ilgili bilgi birikimleri dünyadaki her bir kentten çok daha iyidir. Belki bizimle biraz yarışabilecek Tokyo vardır. Bunun dışında İstanbul'la bilgi birikimi açısından baş edebilecek başka bir ülke ya da şehir olduğunu sanmıyorum."

    Malin Akerman’ın şaşırtan itirafı

    Erken uyarı sistemi başarıyla uygulanıyor

    İstanbul'daki, Marmaray, Boğaziçi ve  Fatih Sultan Mehmet köprüleri, beş adet tarihi cami, bir adet müze ve bazı yüksek binaların da aralarında bulunduğu yapıları, deprem kayıt izleme cihazlarıyla gözlemlediklerini söyleyen Erdik, Marmara bölgesine kurdukları deniz dibi ve karasal cihazlarla erken uyarı sisteminin büyük bir başarıyla kullanıldığını belirtti.

    Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren hattı ve Akkuyu'da yapımı planlanan nükleer santral için deprem erken uyarı sistemi planladıklarını ve Nükleer patlamaların denetlemesi kapsamında Ankara'da çok büyük bir şebeke çalıştırdıklarını söyleyen Mustafa Erdik, dünyanın neresinde olursa olsun nükleer patlamalarla ilgili olarak yetkili makamları anında bilgilendirdiklerini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow