hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da çocukları fişleme skandalı

    Diyarbakırda çocukları fişleme skandalı
    expand

    Diyarbakır'da polis, gösteri ve yürüyüşlere katıldıklarını ileri sürdüğü, aralarında 8,9 ve 10 yaşındakilerin de yer aldığı 200 çocuğun fişledi ve listeyi işlem yapılması için Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdi. Bazı ilçe milli eğitim müdürlükleri de bu çocuklar hakkında işlem yapılması ve sonucun da Din Hizmetleri Şubesi'ne bildirilmesi talimatını okullara iletti. Durum kamuoyuna yansıyınca Milli Eğitim, kasıtlarının çocuklara "psikolojik destek verilmesi" olduğunu ve "Din Hizmetleri Şubesinin" ise yanlışlıkla yazıldığını ileri sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, 2 Ekim 2014- 30 Kasım 2014 tarihleri arasında gösteri ve yürüyüşlere katılan 200 çocuğu tespyit ederek, haklarında "çalışma yapılması" için listeyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdi. Listenin kamuoyuna yansımasıyla birlikte de çocukların bile fişlenmesi ve ihbar edilmesine ilişkin tartışma başladı. Üstelik polisin, Milli Eğitim'e gönderdiği listede kimlik bilgileri bulunan çocukların tümü 15 yaşının altında, biri 8 yaşında, 2'si 9 yaşında 9'u ise 10 yaşındaydı.

    Fethullah Gülen'den Erdoğan'a: "Özür dile barışalım"

    "İşlem yapın, Din Hizmetleri Şubesine bildirin" talimatı

    Daha sonra bazı ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin polisin "fişleme ve ihbar listelerinde" yer alan, "çalışma yapılması" ibaresini, "işlem yapılması" şeklinde revize ederek, gereğinin yapılması ve sonucunda müdürlüğün Din Hizmetleri Şubesi'ne bildirilmesi yönünde okullara talimat gönderdiği ortaya çıktı.

    Merkez Sur İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 24 Aralık'ta tüm okullara gönderilen yazıda, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Suça Sürüklenen Çocuklar ile ilgili 11/12/2014 tarih ve 6353182 sayılı yazısı yazımız ekinde gönderilmiş olup, ekli listede adı geçen çocukların durumları araştırılarak, bilgilerine rastlanan öğrenciler hakkında gerekli işlemlerin yapılması ve yapılan çalışmalarla ilgili Müdürlüğümüz Din Hizmetleri Şubesi'ne bilgi verilmesi hususunda, gereğini rica ederim" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş: "Biz cemaatlerin varlığına karşı değiliz''

    "Yanlış yazmışız"

    Milli Eğitim Müdüdürlüğü yetkilileri, Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden son gönderilen yazıda, "çalışma" yerine, "işlem" yazılması ile yapılan çalışmalardan müdürlüğün Din Hizmeleri Şubesi'nin bilgilendirilmesi ifadelerinin yanlışlıkla yazıldığını öne sürdü. Yetkililer, çocuklarla ilgili çalışma yapılmasındaki kastın ise, "çocuğun disiplin işlemine tabi tutulup hakkında idari işlem yapılması değil, rehabilite edilmesi ve istemesi halinde psikolojik destek verilmesini" kapsadığını iddia etti.

    Ethem Sarısülük'ü öldüren polis için yardım kampanyası

    Gelişmelere ilişkin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bunun fişlenmeye doğru giden bir çalışma olduğunu belirterek, "Emniyet burada bu çocuklar hakkında 'disiplin işlemi yapın, izleyin, gözetleyin' diyor. Bu doğru değildir" diye konuştu.

    Konya'da tutuklanan 16 yaşındaki lise öğrencisi tahliye edildi

    İzmir'de de çocuklar hakkında hapis kararı

    HDP'nin Hukuk ve İnsan Hakları'ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise, "Polisin burada çocukları okullara ihbar ettiğini, çocukları peşinen, 'suça sürüklenen çocuk' diye suçladığını, bu belirlemenin yargı tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Beştaş, "Bu politika hükümetin son dönemlerde izlediği politikadan bağımsız değildir. Eğer Emniyet ve Milli Eğitim çocukları korumak istiyorsa toplamsal olaylarda vurulan çocukların sorumlularını önce ortaya çıkarsınlar" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow