hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğal SİT alanlarına HES yapılamayacak

    Doğal SİT alanlarına HES yapılamayacak
    expand

    Özgün ekosistem yapısına sahip ve endemik türlerin üreme ve beslenme ve göç yollarını içeren doğal alanlarda (SİT) hidroelektrik santralı (HES) yapımına izin verilmeyecek. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğal SİT alanlarında planlanan HES projelerinin gerçekleştirilmesine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölge komisyonlarına gelen başvuruların değerlendirilmesinde uyulacak ilke kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Karara göre, ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu sonucunda; bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü  ekosistemleri/türleri bulunduran, özgün ekosistem yapısına sahip, doğal alanların ekolojik bütünlüğünü sağlayan ve besin zinciri içinde yer alan kritik türleri barındıran doğal SİT alanlarında HES yapımına izin verilmeyecek.

    HAVVA BİR'DEN HES KARŞITI İNSANLIK DERSİ

    Aynı rapor sonucunda; küresel ve ulusal ölçekte dar yayılımlı, kritik, nesli tehdit ve tehlike altında endemik tür  veya türlerin üreme ve beslenme, yaşama ve göç yolu alanlarını içeren veya jeolojik ve jeomorfolojik açıdan istisnai özellikte olan doğal sit alanlarında HES yapımına izin verilmeyecek.
    Doğal SİT alanlarında yeniden değerlendirme yapılıncaya kadar, bu özellikleri bünyesinde barındırmayan birinci, ikinci  ve üçüncü doğal sit alanlarında tarımsal su ihtiyaçların dikkate alınması ve biyolojik çeşitliliğin devamının teminat altına alınması şartıyla buralarda HES yapımı taleplerine izin verilebilecek. Ancak kesin korunacak hassas alanlarda HES projelerine gerçekleştirilemeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HES TARTIŞMASINDA KAN AKTI

    RİZE'DE HES GERGİNLİĞİ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow