hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de sel alarmı

    Edirnede sel alarmı
    expand

    Edirne'de Yunanistan ve Bulgaristan'daki aşırı yağışların ardından Tunca ve Meriç Nehirleri'nin taşması Karaağaç Mahallesi'nde oturan 5 bin kişiyi mahsur bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bulgaristan ve Yunanistan’daki aşırı yağışların ardından Tunca ve Meriç Nehri taşması sonucu sular altında kalan Edirne'de endişeli bekleyiş sürüyor.

    Bir mahallede 5 bin kişi mahsur

    Ulaşımın dün tamamen durduğu Karaağaç Mahallesi’nde oturan yaklaşık 5 bin kişi, nehir ablukasında mahsur kaldı. Meriç Nehri'nin debisi saat 02.00 sıralarında 2 bin 149 metreküpe ulaşarak rekor kırdı. Karaağaç Mahallesi’ne sadece askeriyenin Sikorsky helikopterleri ile ulaşılabiliyor.

    Edirne'de pazar günü bir anda yükselen nehir debisi saat 02.00 sıralarında en yüksek seviyeye ulaştı. Devlet Su İşleri’nin nehrin belirli bölgelerinde kurulu ölçüm istasyonlarınca yapılan tespitlerde dün gece Meriç Nehri 2 bin 149 metreküp seviyesini geçti. Tunca Nehri'nde ise akış hızında düşüş oldu ve debi 318 metreküpten 306’ya geriledi. Ancak köprü üzerinden kalan sular nedeniyle halen ulaşım sağlanamadı.

    Yardım ekibi de suda kaldı

    Taşkın ve sel tehlikesi nedeniyle Edirne Valiliği’nin çağrısı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı itfaiye ile arama kurtarma birliği, Maltepe Belediyesi arama kurtarma ekibi, Kızılay ekipleri kente geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Rota çizmek için Tunca Nehri’ne giren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı 3 kişilik arama kurtarma ekibi bot motorunun durması üzerine suyun ortasında kaldı. Mahsur kalan görevlileri Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri kurtardı.

    Su köprü üzerinden akıyor

    Taşkın nedeniyle Tunca Nehri’nin suları Saraçhane Köprüsü’nün büyük bölümünün üzerinden akmaya başladı, köprü su altında kaldı. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Mevkii de tamamen sular altında kaldı. Tarihi Fatih Köprüsü yoğun nehir suları nedeniyle gözden kayboldu.

    Birçok sokak sular altında

    Taşkın nedeniyle ulaşım sağlanamayan 5 bin kişinin oturduğu Karaağaç Mahallesi’nden bazı seddelerin zarar gördüğü bölümden akan sular sokaklara doldu. Sel baskını korkusuyla evlerinden ayrılarak okullara yerleştirilen ailelerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Sadece helikopterlerin geçebildiği bölgeye Kızılay ve diğer yardım kuruluşları tarafından battaniye ve gıda maddeleri götüreceği bildirildi.

    Vali'nin açıklaması korkuttu

    Tunca Nehri'ni incelemeye gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, debilerdeki yükselişin sürdüğünü söyledi. Şahin, "Debinin 12.00'a kadar daha da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. Talep edildikten sonra gelen iki askeri skorski helikopteri şu anda gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul bulunmaktadır. Bunun yanında bir saat kadar önce Yunanistan'dan Evros Valisi de arayarak onların bizim Bosna köyümüzün karşısında bulunan bir köylerinin de aynı şekilde sel felaketiyle maruz olduğu ve köyün boşaltıldığını söyledi. Bizden suyun kesilmesi istenmektedir. Bizde suyun kesilmesiyse tabi ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabi ki bir jest olacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Debinin 2 bin 200'e çıkacağını anlatan Vali Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

    "Ondan sonra ne olur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil. Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliği'nden almış olduğumuz bir yazıda. Çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı ifade ediliyor. Bakalım bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabi ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da otogar alt geçidini su bastı

    Debileri düşmeye başladı

    Taşkına neden olan Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri düşmeye başladı. DSİ'nin son ölçümlerine göre, Meriç Nehri'nin debisi saniyede 2 bin 101 metreküpe ulaştıktan sonra düşüşe geçti.

    Nehir suyunun taşkını nedeniyle Meriç, Tunca, Fatih, Saraçhane, Gazimihal ve Yalnızgöz köprüleri hala trafiğe kapalı. Köprülerle geçiş yapılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Caddesi'ne tek ulaşım helikopterle sağlanıyor. Nehrin debisinin trafiğe uygun şekilde düşüş göstermesi halinde Karaağaç'a ulaşımın zırhlı personel taşıyıcılarla yapılacağı öğrenildi.

    Meriç Nehri kenarındaki işletmeler, Adalet Kasrı, Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Köprüsü'nün bir kısmı ve Gazimihal Köprüsü'nün tamamına yakını ile Fatih ve Kanuni köprüleri de su altında bulunuyor.

    Bulgaristan ve Edirne'de yağışın olmaması durumunda debilerin düşmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow