hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efe Boz davasında karar çıktı!

    Efe Boz davasında karar çıktı
    expand

    Okul tuvaletinde üzerine lavabo düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz'un ölümüne ilişkin davada karar çıktı. Okul müdürü 3 yıl 4 ay, taşeron firma müdürü ve mühendis 2 yıl 6 ay, öğretmen ise 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. 4 sanık ise beraat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun ana sınıfına giderken, 4 yıl önce okul tuvaletinde lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz’un ölümüyle ilgili duruşmanın 16. celsesinde karar çıktı. Okul Müdürü Mustafa Katırcılar 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılırken, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve taşeron firmanın mühendisi Murat Kılıç 2 yıl 6’şar ay hapis cezası aldı. 1 yıl 8 ay hapis cezası alan ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp’in cezası ise ertelendi.

    Mahkeme ayrıca, hüküm kesinleştiğinde, okul müdürü Mustafa Katırcılar’ın yasal zorunluluklar yerine getirmeden inşaat çalışması yapmasına izin veren Maltepe Kaymakamlığı, İstanbul İl Özel İdaresi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması için kararın bir suretinin savcılığa gönderilmesine karar verdi.

    Anadolu Adalet Sarayı 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Efe Boz’un annesi Nurdan Boz, baba Kemal Boz ve taraf avukatları katıldı. Anne Nurdan Boz, duruşma boyunca Efe’nin büyük çerçeveli fotoğrafını elinden düşürmedi. Duruşmada söz alan sanık Yalçın Kaya’nın avukatı Celal Budakoğlu, “müvekkilim işi bitirip geçici kabulünden sonra okul müdürü olan sanık Mustafa Katırcılar tarafından ana sınıfı ve tuvaletler yaptırılmıştır. Olayda sorumluluk ve kusuru olmadığı kanısındayız” dedi.
    Sanık Murat Kılıç’ın avukatı Turan Altın ise, “dosyadaki bilirkişi raporlarında müvekkilimin kusurlu olmadığı belirtilmektedir. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini istiyoruz” dedi.

    Öğretmene 5 yıl denetim

    Mahkeme Hakimi İbrahim Fikri Talman, yaklaşık 45 dakika süren duruşma sonunda, okul müdürü Mustafa Katırcılar’ı suçun işleniş şekli ile olayda sanığın kusur durumunun yoğunluğu, meydana gelen sonucun ağırlığı gibi nedenler dikkate alınarak 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın yargılama aşamasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme, Katırcılar’ın 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

    Mahkeme, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve taşeron firmanın mühendisi Murat Kılıç’ı da, yüklenen suçu işledikleri sabit görüldüğü gerekçesiyle, 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp’in cezasının ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim altında tutulmasına karar verildi.

    "Verilen ceza az"

    Müdür Yardımcıları Fatma Metin ve Pınar Tan Aslan ile inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar ve kontrolör Halim Cüneyt İşyar ise olayda kusurlu olmadıkları anlaşıldığından beraat etti.  Duruşma çıkışı adliye bahçesinde açıklama yapan ailenin avukatlarından Ümit Erdem, aradan yıllar geçmesine rağmen çocukların okullarda öldüğünü belirterek, gerekli güvenliklerin sağlanmadığını belirtti. Efe’nin hesabının sorulması gerektiğini belirten Erdem, “Verilen cezaların az olduğunu, tüm sanıkların ceza alması gerektiğini düşünüyorum. Karara itiraz edeceğiz” dedi.

    4 yıldır mücadele verdiklerini belirten anne Nurdan Boz ise, “Maalesef üzgünüm. Verilen kararları yeterli bulmuyorum. 5,5 yaşındaki bir çocuk hayattan koparıldı. Ağır kusur, ağır ihmal var. Almış oldukları ceza benim oğlumun ölümün karşılığı değil. Bu mahkemeden çıkmış en iyi karar, Maltepe Kaymakamlığı, İstanbul İl Özel İdaresi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne soruşturma açılmasının önünün açılmış olmasıdır. Bu cezaların, öğretmen ve okul müdürünün memuriyet sicillerine işleyecek olması önemli bir karar” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow