hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emniyet'ten "canlı bomba" iddiasıyla 16 kişilik "Adıyaman Ekibi" listesi

    Emniyetten canlı bomba iddiasıyla 16 kişilik Adıyaman Ekibi listesi
    expand

    Suruç'ta 32 gencin öldürüldüğü canlı bomba saldırısının failinin belirlenmesiyle gözlerin çevrildiği kent Adıyaman oldu. Kentteki yapılanmaları ve IŞİD'in faaliyetlerini mercek altına alan Emniyet, ilk kez örgütle ilgili bir liste hazırladı. Buna göre Suruç'taki saldırıyı düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyinin de aralarında bulunduğu, IŞİD'le bağlantılı olduğu öne sürülen 16 kişilik liste hazırladı ve tüm kentlere gönderdi. Listede yer alan isimlerin "canlı bomba olabileceği" ve "Suruç benzeri saldırılar düzenleyebileceği" iddia edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tolga Şardan Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde kaleme aldığı "İşte Adıyaman ekibi" başlıklı yazısında, Emniyet'in Adıyaman'daki IŞİD yapılanmasıyla ilgili incelemenin ardından 16 kişiyle ilgili tüm kentlere liste gönderdiğini yazdı. Emniyet listesindeki bu 16 kişinin, "canlı bomba eylemcisi olabileceği" iddia ediliyor.

    İşte IŞİD bombacılarının yollarının kesiştiği Adıyaman'daki İslam 

    Tolga Şardan'ın yazısına göre, süreç şöyle gelişti:

    HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı düzenleyen Orhan Gönder'in Gaziantep'te gözaltına alınmasının ardından IŞİD içinde eğitim aldığı ortaya çıktı. Adıyamanlı olan Gönder'in, Suruç'ta Kobani'ye yardım götüren 32 kişiyi öldüren canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz ile iki ortak özelliği saptandı. Gönder gibi Adıyamanlı olan Alagöz de IŞİD ile bağlantılıydı ve ikili birbirini tanımasa da Adıyaman'daki aynı radikal grup tarafından IŞİD'e kazandırılmıştı.

    CHP'li Umut Oran'dan "Adıyaman'da IŞİD gerçeği" raporu

    HDP mitinginde ve Suruç'ta saldırısı gözleri Adıyaman'a çevirdi

    Büyük tepki toplayan bu iki saldırının faillerinin "aynı kaynaktan" çıkmasının "istihbarat ihmali" eleştirilerine yol açtığını hatırlatan Tolga Şardan, daha önce pek göz önünde olmayan Adıyaman'ın birden ülkenin gündemine geldiğini söyledi. Kentte PKK'nın da bir dönem etkili olduğunu kaleme alan Şardan, kentteki İslami yapıların varlıkları ve faaliyetlerinin bu saldırıların ardından incelemeye alındığını ve sorgulanmaya başladığını yazdı. Şardan'ın köşesindeki anlatımına göre, güvenlik kurumlarının incelemesinin seyri şöyle sürdü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adıyaman'da terör örgütü operasyonu: 15 gözaltı

    IŞİD'le bağlantılı yapılar ortaya çıkarıldı

    Kentte IŞİD'le bağlantılı ciddi sayıda bir kitle bulunduğu görüldü; güçlü potansiyel ve alt yapı ortamının varlığı görüldü. Neredeyse her evden IŞİD’e katılımlar olduğu ve Suriye’deki cihad bölgelerine gidişlerin yaşandığı anlaşıldı. Bunların yanısıra, Türkiye’nin koalisyon güçlerince IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına onay vermesiyle birlikte, örgütün “doğrudan” hedef haline gelmesi, kamu güvenliğini sağlamakla görevli devlet kurumlarını alarma geçirdi. Bu çerçevede, örgütün en güçlü olduğu bölgeler arasındaki Adıyaman kent merkezi ve ilçelerinde IŞİD kadrolarına yönelik çalışma başlatıldı.
    Özellikle Adıyaman Emniyeti, savcılık talimatıyla arka arkaya soruşturmalar başlatılırken, tespit edilen hedef kişilere yönelik takip çalışmalarına hız verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP heyetinin Adıyaman raporu açıklandı

    İsim isim tespit

    Bu çalışmaların ilk aşamasında, Adıyaman Emniyeti 16 kişilik bir eylemci listesi hazırladı. Yapılan ilk tespitler sonrasında, Suriye’deki çatışma bölgeleriyle irtibatlı olduğu belirlenen 16 kişinin, tıpkı Suruç’taki canlı bomba eylemi benzeri bir eylemi gerçekleştirme olasılığının bulunduğu iddia edildi. Bunun üzerine, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü, 16 kişinin isimlerinin ve fotoğraflarının yer aldığı bir listeyi tüm kentlere gönderdi.

    Adıyaman'da PKK operasyonu:13 gözaltı

    "16 kişi Suruç benzeri saldırı düzenleyebilir"

    Adıyaman Emniyeti, 31 Temmuz’da gönderdiği eylemci listesinin yer aldığı yazısında, “yürütülen farklı soruşturmalar kapsamında Suriye’de bulunduğu yönünde teyide muhtaç istihbari bilgiler bulunan ve terör nitelikli kayıp şahıs olarak arama kayıtlarına aldırılan şahısların bilgilerinin gönderildiği, bilgileri gönderilen şahısların 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde SGDF organizesinde yapılan basın açıklaması esnasında meydana gelen patlama olayına benzer eylem/provokasyon içerisinde yer alabilecekleri” değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orhan Gönder sınırda aranıyordu

    Suruç'taki canlı bomba saldırısının faili kesinleşti

    "IŞİD ile ilgili ilk kez liste hazırlandı"

    Emniyetin listesinde IŞİD bağlantılı oldukları ve "canlı bomba olabilecekleri" öne sürülen isimler ise şöyle: M.D., H.Y.K, K.D. M.G.D., M.M.Ç., Ö.D.D., Y.A., M.İ., M.T., M.Z.A., E.O., M.G.T., R.Y., M.İ., S.K. ve Suruç saldırısını düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyi Y.E. Alagöz.

    Tolga Şardan, bu isimlerle ilk kez IŞİD’le bağlantılı eylemcilerden oluşan liste çalışması yapıldığına dikkat çekerek, benzer listelerin daha önce başka örgütler için yapıldığını hatırlattı ve "Ancak, anlaşılıyor ki; yaşanan süreç, artık Türkiye’yi doğrudan hedef alan IŞİD’le ya da dini terör gruplarına yönelik bir liste hazırlanması zorunlu hale getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow