hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En az 200 bürokrat adaylık için istifa etti

    En az 200 bürokrat adaylık için istifa etti
    expand

    Milletvekili adaylığı için kamu çalışanlarına tanınan süre dün dolarken, çok sayıda üst düzey bürokrat görevlerinden ayrıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haziran ayında yapılacak genel seçimde kamu çalışanlarına görevden ayrılmaları için tanınan süre dün akşam dolarken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal ve Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan gibi çok sayıda üst düzey bürokrat görevlerinden ayrıldı.

    Milletvekili genel seçimi öncesinde, bakan yardımcıları, bürokratlar, akademisyenler ve siyasi parti temsilcileri gibi kamuda görev yapanların istifa veya emekliye ayrılma süresi dün saat 17.00'de sona erdi.

    Reuters'ın derlediği bilgiye göre, aralarında çok sayıda bakan yardımcılarının da bulunduğu en az 200 kamu görevlisi adaylık için görevlerinden istifa etti.

    İstifa eden bakan yardımcıları arasında Çalışma Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70 milletvekili seçime katılamayacak

    AKP tüzüğünde yer alan üç dönem üst üste milletvekili ya da belediye başkanlığı yapanların aynı görevde devam etmeleri için bir dönem beklemeleri gereği kuralına göre yaklaşık 70 milletvekili Haziran ayında seçime katılamayacak.

    Üst düzey bir AKP yetkilisi, genel seçimde 12 yıldır partide görev yapan önemli bazı isimlerin bu dönemde TBMM'de olamayacağını belirterek, "Belirlenecek adaylar daha dinamik, görevlerinin ehli ve bazı alanlardaki dönüşümü temsil edecek isimler olacak" dedi.

    Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından AKP Genel Başkanı olan ve Başbakan olarak hükümeti kuran Davutoğlu ilk seçimine girecek.

    Üç dönem kuralı nedeniyle Meclis'te yer alamayacak isimler arasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ gibi isimler bulunuyor.

    İstifa eden bürokratlar

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanları Aydın Ünal ile Mustafa İsen de AKP'den aday olmak için istifa etti.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başmüşavirleri Ali Sarıkaya, Ertan Aydın, Vedat Bilgin, Emine Nur Günay ve Taha Özhan ile Başbakanlık Sağlık Koordinatörü Prof. Celil Göçer de görevlerinden ayrılan isimler arasında yer alıyor.

    Sayıştay Başkan Yardımcısı Fehmi Başaran da istifa ederken, üst düzey bürokratlardan görevlerini bırakanlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan, Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta."

    Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da AKP'den aday olmak üzere istifa ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşcı, TETAŞ Genel Müdürü Münib Karakılıç da bu listede yer alıyor.

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki da görevini bırakırken, çok sayıda üniversitenin rektörü ile öğretim görevlisi de istifa etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz da görevlerini bırakan isimler arasında.

    Bu arada hayatını helikopter kazasında kaybeden BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu'nun AKP'den aday olması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow