hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan Etiyopya'da cemaat okulları mesajı

    Erdoğandan Etiyopyada cemaat okulları mesajı
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya'da muhataplarından cemaat okullarının kapatılmasını istediklerini açıkladı. Erdoğan, "Gittiğimiz ülkelerde buraların kapatılmasını ve bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret amacıyla gittiği Etiyopya'da "paralel yapı" mesajı verdi. Erdoğan, "Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse başbakanımız, bakanlarımız bunların konumunu anlatmak suretiyle buraların (cemaat okulları) kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere" dedi.

    Başbakan Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini kaydederek enerji, müteahhitlik ve savunma sanayi gibi alanlarda Türk yatırımcılarının Etiyopya'ya önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.

    "Etiyopya ile ticaret hacmi hedefi 500 milyon dolar''

    Gerek Etiyopya, gerekse diğer Afrika ülkelerindeki Türk firmalarının yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük'' dedi. Türk müteşebbis ve girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya'ya sevk edebileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK'in önderliğinde kalabalık bir iş adamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini hatırlatarak, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve iş birliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine inandığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin Etiyopya'nın gelişimine katkısı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK'in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu'nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile iş adamlarını hitap edeceklerini ifade ederek, "İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya'nın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askerî iş birliği alanında müşterek adımlar atabilirizö dedi. Addis Ababa Üniversitesi'nde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü'nün müşterek çalışmaları için de gerekli zemini hazırlamak isteğinde olduklarını söyledi.

    ''Paralel devlet yapılanmasına'' karşı Türkiye ile Etiyopya dayanışma içerisinde

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Desalegn ile görüşmelerinde paralel yapının faaliyetlerinin de gündeme geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de 'dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız' dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir'' diye konuştu.

    "Habeş Kralı Necaşi'nin bizim dünyamızda özel bir konumu var''

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Hz. Muhammed'in Habeşistan'ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve "Habeşistan'daki kral güvenlidir, emindir, oraya gideceksinizö dediğini aktararak, "Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi'nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge'' dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda, TİKA'nın Etiyopya'da inşasına devam ettiği kültür merkezinin de halkların kaynaşmasına vesile olacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etiyopya'da Erdoğan'ı karşılama töreninde şok!

    Peşmerge "milli ordu" olacak

    Ermeni diasporasından Türkiye hamlesi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow